Programové prohlášení bude až za měsíc. Již teď se na něm strany neshodnou

Nová liberecká koalice představí své programové prohlášení až na konci listopadu. Ostatní strany chtějí po Starostech, aby doložili zdroje financí na svoje plány. Minulé období totiž spousta z nich skončila jen jako PR materiál pro média.

Náš Liberec informoval o tom, že současná koalice STAN/SLK, ANO, ODS a Pirátů signalizovala svou nejednotu již při volbě náměstků před dvěma týdny. A zdá se, že se neshody mezi stranami promítají i do tvorby programového prohlášení.

„Na programovém prohlášení dál pracujeme, protože někteří kolegové zastupitelé si ještě přáli, abychom cíle, které si klademe, spočítali v penězích. Zda na to budeme mít,“ uvedl pro ČTK primátor Jaroslav Zámečník. Osobně je přesvědčen, že jde o reálné cíle.

Podle radní Šárky Prachařové z ANO nemají členové koalice rozpory v tom, co by chtěli uskutečnit. „Shodu v programu máme, ale řekli jsme si, že se na to podíváme i z hlediska rozpočtu,“ řekla statutární náměstkyně. V programovém prohlášení by podle ní měly být projekty, které chce koalice v tomto volebním období nejen uskutečnit, ale i rozpracovat. „Abychom se pohybovali v tom, co je reálné. I příprava projektu bude něco stát a i naše vize tak musí být rozepsané do rozpočtového výhledu pro jednotlivé roky,“ dodala.

Spor mezi stranami o to, co primátor prezentuje v médiích a co je radnice pod jeho vedením schopna splnit, se táhne již od minulého volebního období. ANO i ODS vyčítají Starostům, že se věnují zejména vlastnímu PR a představují liberecké veřejnosti sice líbivé, ale vzhledem k možnostem města nereálné vize a projekty.

Příkladem je osud libereckého bazénu. Zatímco ještě v roce 2020 primátor Zámečník oznamoval ve Zpravodaji Liberec občanům, že rekonstrukce městského plaveckého bazénu má vyjít na zhruba 350 až 400 milionů korun, dnes se počítá již se zhruba jednou miliardou korun. Tato částka vychází z architektonické studie, kterou za milion korun nechalo vypracovat město, ale za poslední čtyři roky nesehnalo na opravu bazénu ani korunu. Bazén tak dál chátrá.

Liberečanům budou ve veřejném prostoru sloužit nové lavičky. Město jich zatím nakoupilo dvacet a již se instalují v ulicích. Milá pozornost ostře kontrastuje s
Neuběhlo ani půl roku a Liberecký kraj oznamuje, že chce dát již ne 40, ale 46 milionů na revitalizaci parku u Severočeského muzea, který
Po letech to vypadá, že by se sliby vedení města ohledně Tajchu mohly stát skutečností. Alespoň částečně. Vše totiž závisí na Povodí Labe, na
Na včerejším setkání v kině Varšava, které bylo věnováno budoucnosti lanové dráhy na Ještěd, bylo plno. Vedení města představilo šest možných variant, jak může