Programové prohlášení bude až za měsíc. Již teď se na něm strany neshodnou

Nová liberecká koalice představí své programové prohlášení až na konci listopadu. Ostatní strany chtějí po Starostech, aby doložili zdroje financí na svoje plány. Minulé období totiž spousta z nich skončila jen jako PR materiál pro média.

Náš Liberec informoval o tom, že současná koalice STAN/SLK, ANO, ODS a Pirátů signalizovala svou nejednotu již při volbě náměstků před dvěma týdny. A zdá se, že se neshody mezi stranami promítají i do tvorby programového prohlášení.

„Na programovém prohlášení dál pracujeme, protože někteří kolegové zastupitelé si ještě přáli, abychom cíle, které si klademe, spočítali v penězích. Zda na to budeme mít,“ uvedl pro ČTK primátor Jaroslav Zámečník. Osobně je přesvědčen, že jde o reálné cíle.

Podle radní Šárky Prachařové z ANO nemají členové koalice rozpory v tom, co by chtěli uskutečnit. „Shodu v programu máme, ale řekli jsme si, že se na to podíváme i z hlediska rozpočtu,“ řekla statutární náměstkyně. V programovém prohlášení by podle ní měly být projekty, které chce koalice v tomto volebním období nejen uskutečnit, ale i rozpracovat. „Abychom se pohybovali v tom, co je reálné. I příprava projektu bude něco stát a i naše vize tak musí být rozepsané do rozpočtového výhledu pro jednotlivé roky,“ dodala.

Spor mezi stranami o to, co primátor prezentuje v médiích a co je radnice pod jeho vedením schopna splnit, se táhne již od minulého volebního období. ANO i ODS vyčítají Starostům, že se věnují zejména vlastnímu PR a představují liberecké veřejnosti sice líbivé, ale vzhledem k možnostem města nereálné vize a projekty.

Příkladem je osud libereckého bazénu. Zatímco ještě v roce 2020 primátor Zámečník oznamoval ve Zpravodaji Liberec občanům, že rekonstrukce městského plaveckého bazénu má vyjít na zhruba 350 až 400 milionů korun, dnes se počítá již se zhruba jednou miliardou korun. Tato částka vychází z architektonické studie, kterou za milion korun nechalo vypracovat město, ale za poslední čtyři roky nesehnalo na opravu bazénu ani korunu. Bazén tak dál chátrá.

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Radnice vydalo Manuál veřejného prostranství pro město Liberec – modrozelená infrastruktura. Má se jednat o vademecum, podle kterého se má nakládat s veřejným prostorem.
Kauza, kterou tento týden otevřel Náš Liberec a ve které jde o podezřelou zakázku na nákup technologií na úpravu vody za 6 milionů pár
Překvapení se nekoná. Podle rozhodnutí komise pro výběr zhotovitele nového plaveckého bazénu na Tržním náměstí a následně i Rady města, by měl bazén stavět
Vedení libereckého bazénu, ve kterém figuruje politik a radní města z TOP 09/Starostů pro Liberecký kraj, zadalo na poslední chvíli zakázku na úpravy vody