Podnikatelský inkubátor Lipo.ink slaví 5 let. Je to drahé a neúčelné, zní od kritiků

Nezisková organizace Lipo.ink, která má pomáhat novým i zaběhnutým podnikatelům a kterou financuje Liberecký kraj, slaví 5 let své činnosti. Její kritici ale namítají, že jde do značné míry o alibistický projekt na výstavbu tzv. podnikatelského inkubátoru za téměř půl miliardy korun a že do něj kraj dává každý rok obrovské prostředky.

Lipo.ink je neziskovou organizací, jejímž posláním je podporovat začínající i zaběhlé podnikatele Libereckého kraje. Jako organizace funguje od roku 2017, kdy vznikla jako samostatná sekce Agentury regionálního rozvoje.

Od roku 2020 tato organizace sídlí v revitalizované budově v centru Liberce, tzv. podnikatelském inkubátoru (jakožto budovy). Zde bylo vybudováno coworkingové centrum, kanceláře, prototypové dílny a eventové i zasedací prostory, které si mohou firmy pronajmout. Začínajícím podnikatelům také slouží tzv. podnikatelská ambulance, která nabízí rychlé a bezplatné konzultace i další pomoc novým nápadům a projektům.

Výstavba samotného podnikatelského inkubátoru byla jednou z nejnákladnějších akcí Libereckého kraje v jeho historii. Kofinancovala ji Evropská unie a daňové poplatníky vyšla na zhruba 400 milionů korun s tím, že se stavba o cca 50 milionů korun oproti původním plánům prodražila.

Velice nákladný je i samotný provoz Lipo.ink. Zatímco ještě před dvěma lety stála organizace čítající pár lidí rozpočet Libereckého kraje zhruba 8 milionů, na letošní rok byl schválen rozpočet ve výši téměř 17,5 milionu korun.

Náš Liberec již v minulém krajském volebním období upozornil, že zaměstnanci Lipo.ink pobírají na veřejný i neziskový sektor nadstandardně vysoké odměny. V roce 2020 na zastupitelstvu Libereckého kraje například zaznělo, že ředitel Philipp Roden má plat 180 tisíc korun hrubého měsíčně.

Ředitel Philipp Roden ovšem vidí zásadní pozitiva inkubátoru v tom, že podporuje a zachycuje podnikání v Libereckém kraji. „Více dobře placených pracovních míst pro naše obyvatele, tím pádem větší příjem pro domácnosti Libereckého kraje. Naše talenty a kvalifikované pracovníky se můžou uplatnit u nás a nemusí do Prahy nebo zahraničí. Dále získáme talenty a kvalifikované pracovníky z jiných zemí i regionů. Tím náš region zůstane atraktivní pro budoucí investice soukromých firem – z důvodu dostatku kvalifikovaných pracovníků. Generovaný zisk z podnikání zůstane u nás a neposílá se zahraniční mateřské firmě. Tyhle prostředky se pak investují lokálně, což má zase pozitivní dopad na náš region. To vše znamená vyšší daňový příjem, který zase umožní větší investice do infrastruktury a služeb jako školství, zdravotnictví a podobně,“ vyčetl pozitiva Lipo.ink pro Náš Liberec ředitel Roden.

Philipp Roden také vyzdvihuje skutečnost, že inkubátor nabízí prostory pro začínající i zavedené firmy. „Pouze pro inkubované firmy máme kanceláře a průmyslové prostory pro malosériovou a prototypovou výrobu. Kanceláře jsou k 01.11.2022 obsazené z 62 %. Uzavíratelné průmyslové prostory jsou obsazené z 80 %,“ uvedl Roden.

Dále ředitel Roden také vypočítává firmy, které v Lipo.ink sídlí: „Většinou jsou to firmy technologické s vlastním unikátním produktem: Statotest, 4Trans, SoftLi, nullspaces, Löwenware, VisionQ, _STROY, Pointee, Hardwario, BeeHydro.“

Politici u příležitosti pětiletého výročí fungování podnikatelského inkubátoru nešetřili chválou. „Krajský podnikatelský inkubátor Lipo.ink slaví pět let od svého založení a palec nahoru si za svou dosavadní činnost jak ode mě, tak i od jeho ředitele Philippa Rodena určitě zaslouží. Zvlášť v době, kdy v oblasti průmyslu, který živí většinu zaměstnanců v Libereckém kraji, nás čekají bezesporu velké změny. Ty se neobejdou bez podpory lidí s inovativními nápady a také bez firem, které jsou tady doma a mají vazby k místu, kde podnikají,“ uvedl například hejtman Martin Půta (STAN/SLK), který stál u zrodu tohoto inkubátoru.

Jenomže fungování podnikatelského inkubátoru má i své kritiky. Ti poukazují na to, že organizace má rozporuplné výsledky, například mediálně o ní není moc slyšet. „Ředitel  Roden pět let v inkubátoru usilovně předstírá činnost s platem zhruba 200 tis. měsíčně. Pod sebou má 4 lidi, výstupy především v podobě nevalně navštěvovaných ‚networkingových‘ večírků. To vše proto, aby EU nevzala kraji dotaci, za kterou si zrekonstruoval (ovšemže s ohromným prodražením) svou vedlejší budovu. Stavěla bývalá dcerka Syneru CL Evans, která vyhrála výběrko s podmínkami sepsanými pro ni na míru. Technický dozor investora, který schvaloval vícepráce a prodražení stavby, zajišťoval Investing.cz. Firma nechvalně známá z investic v rámci libereckého MS v lyžování,“ uvedl například liberecký opoziční zastupitel z Liberece otevřeného lidem (LOL) Jindřich Felcman.

 

 

 

 

 

Subscribe
Upozornit na
36 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Radnice vydalo Manuál veřejného prostranství pro město Liberec – modrozelená infrastruktura. Má se jednat o vademecum, podle kterého se má nakládat s veřejným prostorem.
Kauza, kterou tento týden otevřel Náš Liberec a ve které jde o podezřelou zakázku na nákup technologií na úpravu vody za 6 milionů pár
Překvapení se nekoná. Podle rozhodnutí komise pro výběr zhotovitele nového plaveckého bazénu na Tržním náměstí a následně i Rady města, by měl bazén stavět
Vedení libereckého bazénu, ve kterém figuruje politik a radní města z TOP 09/Starostů pro Liberecký kraj, zadalo na poslední chvíli zakázku na úpravy vody