Skloexport se neprodal. Kraj ani město nemají zájem

Budova bývalého Skloexportu se opět neprodala. Stát se ve středu pokoušel objekt prodat prostřednictvím dražby za 79 milionů, ale nikdo jej nakonec nevydražil. Město Liberec a Liberecký kraj, jejichž staronová politická vedení slibovala voličům, že se o Skloexport postarají, se do dražby ani nepřihlásily.

Před volbami, jak upozornil Náš Liberec, to bylo například výsostné téma v Liberci zvítězivších STAN/SLK. O využití Skloexportu mluvil hejtman Libereckého kraje Martin Půta (STAN/SLK), jeho stranická kolegyně a městská i krajská zastupitelka Anna Provazníková měla Skloexport jako svou volební prioritu. Starostové z kraje i z města mluvili před volbami o tom, že by ve Skloexportu mohly vzniknout byty, které by se využily pro válečné uprchlíky a posléze i pro liberecké rodiny. Před loňskými parlamentními volbami zase předkládal vizi, aby ve Skloexportu byla část úřadů státní správy, dnes již bývalý poslanec vládních Starostů Jan Farský.

O budovu nicméně neprojevila zájem žádná státní instituce, úřad proto hledal nového majitele prostřednictvím transparentní elektronické aukce. Začala v úterý v 10:00, za budovu chtěl stát nejméně 79.070.900 korun. Nikdo ale nepřihodil, aukce tak byla ukončena ve středu s tím, že Skloexport zůstává dál v majetku státu.

„Do elektronické aukce se přihlásil a ve stanoveném termínu požadovanou kauci osm milionů korun složil jeden zájemce, nicméně žádný příhoz v průběhu aukce nepadl. Úřad proto nyní učiní další kroky, aby této výjimečné nemovitosti nalezl co nejdříve nového vlastníka. Co nejdříve tak vyhlásí další kolo elektronické aukce na webových stránkách www.nabidkamajetku.cz. Cílem je pro tuto výjimečnou nemovitost najít co nejdříve definitivního vlastníka, který pro ni nalezne smysluplné využití a vdechne jí nový život,“ uvedla v tiskové zprávě mluvčí Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových Michaela Tesařová.

Stát má budovu ve vlastnictví od roku 2001 a zhruba 15 let se mu ji nedaří prodat. Využití Skloexportu, výrazné prvorepublikové budovy u libereckého nádraží, tak jako téma rezonuje u politiků zejména, ale také jenom, před volbami.

Subscribe
Upozornit na
14 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Náš Liberec přináší otevřený pohled na to, jak, dle policie, probíhalo zadání miliardové zakázky na rekonstrukci plaveckého bazénu na Tržním náměstí v Liberci.
Investigativní zjištění našeho webu zajímají republiková média již týden. Poslechněte si jeden z nejsledovanějších českých podcastů, 5:59 Lenky Kabrhelové na Seznam Zprávách, který se
Reakce koaličních stran Starostů, ANO a Pirátů na nebývalou krizi důvěryhodnosti je ubohá. Bez jakékoliv sebereflexe vykládají aktuální korupční jako selhání jednotlivců. Opomíjejí ovšem
STAN/Starostové pro Liberecký kraj, ANO a Piráti vypověděli smlouvu ODS po sérii odhalení, které minulý týden přinesl Náš Liberec a která, dle policie, dokumentují,