Pomoc chudým neprošla, nákup pozemků pro firmu z Kypru ano

Vládnoucí koalice, tvořená STAN/SLK, ANO, ODS a Piráty, nepřipustila na program zasedání libereckého zastupitelstva bod, se kterým přišla opozice z LOL a který měl pomoci chudým libereckým rodinám. Naopak se zastupitelstvo shodlo na prodeji pozemků u Masarykovy ulice, které za výhodnou cenu nakoupila firma registrovaná na Kypru a napojená na manažery z okolí SYNER Group.

Zastupitelé za Liberec otevřeným lidem (LOL) se pokusili prosadit „balíček proti drahotě“, ve kterém by se jednalo o odpuštění jízdného MHD pro děti z rodin pobírajících příspěvek na bydlení či přídavek na dítě, dále o odpuštění platby školních obědů těmto dětem a o poskytnutí poradenství rodinám s vyřizováním příspěvku na bydlení a s vysokými cenami energií. Neuspěli.

Zástupci koalice argumentovali tím, že takto navržený postup by byl technicky špatně proveditelný. „Nemůžeme například převádět na bedra dopravního podniku, aby zjišťoval, kolik má která domácnost dětí, protože zejména v dotčených sociálních vodách nejsou partneři často ani sezdaní,“ uvedl například náměstek primátora pro infrastrukturu Jiří Šolc (ANO). „Nicméně je to politická otázka a nebráním se tomu, abychom dětem zavedli jízdné bezplatně a pak to doplatili dopravnímu podniku, ale takto navržený materiál je špatně technický proveditelný,“ dodal Šolc.

Debata kolem navrženého bodu nakonec skončila čtvrthodinovou poradou klubů a bylo dohodnuto, že se bod stáhne. „My tedy ten bod stahujeme, ale vnímáme to, že je zde ochota na materiálu dál pracovat a bude na příštím zastupitelstvu předložený tak, aby byl akceptovatelný pro většinu zastupitelstva,“ uvedla předkladatelka „balíčku proti drahotě“ Anna Kšírová z LOL.

Bodem, který naopak prošel, byl prodej pozemku pražské společnosti Real 3 a.s., která patří firmě BELOMENDO LIMITED, registrované v kyperské Nicosii a v jejíž orgánech figurovali a figurují manažeři spojení se známou libereckou společností SYNER Group.

Na podivný prodej poprvé upozornil Náš Liberec při analýze materiálů do zastupitelstva, kde se na něj posléze ptala i liberecká opozice. Materiál samotný je zajímavý i v tom, že jej původně neschválila rada města.

„Tohle je nestandardní situace a prosím, abyste nám tuto schizofrenní situaci vysvětlili,“ reagoval Josef Šedlbauer z LOL. „Já jsem měl nějaké nejasnosti a na radě jsem byl ten, který nehlasoval, ale tyto pochybnosti mi byly vysvětleny a dnes budu hlasovat pro schválení,“ popsal změnu svých postojů Jaroslav Zámečník ze STAN/SLK.

Pochybnosti zůstaly naopak náměstkovi za Piráty Janu Hruškovi. „Já jsem pro to na radě také nehlasoval, ale svůj postoj si ponechávám, a to zejména kvůli utajenému majiteli a nízké ceně,“ vysvětlil svůj odmítavý postoj pirátský náměstek.

„Předně, ta žádost o prodej pozemku měla jít rovnou do koše. Jediným akcionářem společnosti Real 3 a.s. je společnost BELOMENDO LIMITED registrovaná na adrese 12 Esperidon Street, 4th Floor, P.C. 1087, Nocosia. Tedy společnost zapsaná v kyperském daňovém ráji. Opravdu by mělo město jednat se společnostmi, které záměrně skrývají své vlastníky, vyhýbají se daním a poskytují možnost schovávat peníze získané z kriminální činnosti?“ namítl v rámci diskuse o tomto bodu Jindřich Felcman, předseda zastupitelského klubu Liberec otevřený lidem a libereckých Zelených.

„V roce 2017 proběhla změna stavby před dokončením. Ze 126 větších bytů se úpravou dispozic dosáhlo 161 menších bytů. Počet parkovacích míst ale zůstal stejný. Už tehdy jsme proti tomu dávali námitky, ale stavební úřad tuto změnu bez jakéhokoliv řízení povolil. Ukazuje se, že nyní nemají majitelé menších bytů pro svoje auta parkovací místa,“ popisuje vznik problému Felcman a poukazuje na nevyřčené „tajemství“, že v místě se má vybudovat parkoviště až pro 80 míst.

Cena parkovného v této lokalitě se pohybuje v rozmezí 1000 až 3000 korun za jedno stání. Investice se, v případě realizace parkoviště, tedy kyperské firmě velice rychle vrátí.

Zastupitele z opozice se také tázali, proč město nezajímá nejen skutečný majitel, ale například ani to, že nikdo nezná záměr. „Kde je například Kancelář architektury města?“ ptal se ještě Jindřich Felcman. Hlavní městský architekt a náměstek primátora pro architekturu, veřejný prostor a dopravní stavby Jiří Janďourek (STAN/SLK) ale na projednávaný bod opustil zasedací sál zastupitelstva.

Jediným, kdo prodej na jednání zastupitelstva otevřeně hájil, byl náměstek Petr Židek z ODS.

Subscribe
Upozornit na
10 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Radnice vydalo Manuál veřejného prostranství pro město Liberec – modrozelená infrastruktura. Má se jednat o vademecum, podle kterého se má nakládat s veřejným prostorem.
Kauza, kterou tento týden otevřel Náš Liberec a ve které jde o podezřelou zakázku na nákup technologií na úpravu vody za 6 milionů pár
Překvapení se nekoná. Podle rozhodnutí komise pro výběr zhotovitele nového plaveckého bazénu na Tržním náměstí a následně i Rady města, by měl bazén stavět
Vedení libereckého bazénu, ve kterém figuruje politik a radní města z TOP 09/Starostů pro Liberecký kraj, zadalo na poslední chvíli zakázku na úpravy vody