Před dvěma lety město získalo pozemky od Syneru. Nestará se o ně rovněž

Jsou to dva roky, co město získalo od společnosti SYNER Group za kritizovaných podmínek pozemky na tzv. Papírovém náměstí a na náměstí Tržním. Na Papírové náměstí se uskutečnila architektonická soutěž a do roku 2030 by zde měla vzniknout celá nová čtvrť. Pokud se tedy najde pro město strategický partner. Na Tržním náměstí zůstávají auty rozježděné zbytky zeleně.

Zastupitelstvo schválilo směnu pozemků se společností SYNER Group na sklonku roku 2020. Město získalo zhruba 7 tisíc metrů pozemků „na Papíráku“ od SYNER Group výměnou za cca 25 tisíc metrů na Kunratické, kde se plánuje výstavba nového sídliště. Firma by tak dostala volnější ruku v projektu, který za město dohodlo bývalé vedení města v čele s někdejším náměstkem pro rozvoj Janem Korytářem (Změna pro Liberec).

Stalo se tak až na podruhé. Zastupitel Jindřich Felcman (LOL) na jaře 2020 přesvědčil zastupitelstvo, že směna je pro město nevýhodná. Felcmanovy argumenty, ale i dalších opozičních zastupitelů, byly tak silné, že Starostové raději bod stáhli a radnice musela vytvořit pracovní skupinu a udělat nový posudek. Ten skutečně město objednalo a výsledkem bylo ponížení částky, která se Syneru doplácela. 

Pozemky jsou tedy zhruba dva roky městské. V lokalitě „Na Papíráku“ ale záhy vyrostlo další parkoviště, které zde nechala koalice STAN/SLK, ANO a ODS vybudovat. Nicméně na tuto lokalitu proběhla i architektonická soutěž, v níž zvítězila práce studia re:architekti,  která má naopak dát vzniknout čtvrti bez automobilů. Parkování bylo vymístěno do parkovacího domu, který by byl postaven na volném městském pozemku vedle parkoviště supermarketu Billa – Na Rybníčku. K jednotlivým domům si může člověk zajet autem např. vyložit nákup, ale následně musí odjet pryč. Teprve dva měsíce po vyhlášení výsledků byla s vítězi podepsána smlouva.

Dalším pozemkem, který město směnou získalo, jsou plochy v Šamánkově ulici navazující na Tržní náměstí na vjezd do areálu LVT. Tyto pozemky jsou mj. důležité pro vybudování plánované blokové tramvajové smyčky – napojení Technického muzea na kolejovou dopravu. I o tento pozemek, stejně jako o „Papírák“, se SYNER Group nestarala a místo dlouhé roky hyzdilo okolí Tržního náměstí.

Vedení města s ním počítá pro dopravní využití, na které však v současnosti nemá prostředky. „Pozemek je veden jako rezerva pro možnou blokovou smyčku tramvaje dle schváleného územního plánu – rád bych tam v budoucnu viděl i možné zastavění pozemku městským bydlením po vyjasnění přesného vedení tramvaje,“ uvedl k pozemku náměstek primátora pro veřejný prostor, architekturu a dopravní stavby Jiří Janďourek (STAN/SLK).

Ani zde ale není změna majitele vidět. O pozemek v blízkosti městského bazénu se město nikterak nestará. Z části je z něj smetiště, z části je rozježděný od neukázněných řidičů, kterým nevyhovuje zaparkovat o cca 20 metrů dále na prostorném parkoviště v areálu bývalého LVT.

Jak upozornil Náš Liberec v minulosti opakovaně, pro staronovou koalici STAN/SLK, ANO, ODS a dnes i Pirátů, není veřejný prostor a zeleň prioritou. Prostředky na veřejnou zeleň se za poslední 4 roky razantně snížily a přes všechny PR proklamace o omezení automobilové dopravy vytváří současná koalice další a další podmínky pro stahování aut do libereckého centra.

 

Subscribe
Upozornit na
19 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Radnice vydalo Manuál veřejného prostranství pro město Liberec – modrozelená infrastruktura. Má se jednat o vademecum, podle kterého se má nakládat s veřejným prostorem.
Kauza, kterou tento týden otevřel Náš Liberec a ve které jde o podezřelou zakázku na nákup technologií na úpravu vody za 6 milionů pár
Překvapení se nekoná. Podle rozhodnutí komise pro výběr zhotovitele nového plaveckého bazénu na Tržním náměstí a následně i Rady města, by měl bazén stavět
Vedení libereckého bazénu, ve kterém figuruje politik a radní města z TOP 09/Starostů pro Liberecký kraj, zadalo na poslední chvíli zakázku na úpravy vody