Bývalá starostka Doks má získat funkci v Diamu

Někdejší starostka Doks Eva Burešová se pravděpodobně stane členkou dozorčí rady státního podniku DIAMO. Poté, co svou pozici na radnici v Doksech neobhájila, ji k místu v dozorčí radě státní firmy, skrze kterou tečou státní miliardy, pomáhá protlačit její stranický šéf, hejtman Martin Půta.

Eva Burešová byla úspěšnou starostkou města Doksy na Českolipsku. Svůj mandát potvrdila od roku 2010 třikrát a její hnutí Doksy, náš domov, volební strana zaštítěná STAN/SLK, zvítězilo i v posledních volbách letos na podzim. Jenomže jen těsně. Na mandáty získalo stejný počet zastupitelů jako konkurenční strana BOD 21, které se dohodlo na koalici s dalšími stranami, zvolenými do zastupitelstva v Doksech.

V kuloárech se ale hovoří o tom, že si Eva Burešová z budoucnosti strach dělat nemusí. Má se stát členkou dozorčí rady státního podniku DIAMO, který má za úkol sanovat následky a dopady hornické těžby. DIAMO má sídlo ve Stráži pod Ralskem a disponuje obřím majetkem i rozpočtem. Například jen loni získalo ze státního rozpočtu částku vyšší než 4 miliardy, když zfúzovalo s Palivovým kombinátem Ústí nad Labem.

Eva Burešová byla otázkou naší redakce na její možné angažmá v DIAMO zaskočena, ale nevyvrátila ho. „Upřímně jsem ještě k tomu žádné oficiální jednání neměla, proto mne překvapuje, odkud tu informaci máte. Také musím říct, že si teď, po 12 letech ve funkci starostky, musím rozmyslet, kudy mé kroky v životě povedou,“ odpověděla Eva Burešová, dnes již jen řadová zastupitelka Doks.

Burešová je dlouholetou, loajální spolupracovnicí hejtmana Martina Půty (STAN/SLK), který má podle stejného zdroje naší redakce i zásadní zásluhu na tom, že se s Burešovou na místo členky dozorčí rady v DIAMO počítá. „Ano, to je skutečně Martinův (Martina Půty – pozn. red.) záměr, mít ve strategickém podniku svého člověka,“ potvrdil naší redakci zdroj z prostředí STAN/SLK, který si nepřeje být jmenován. V minulém volebním období Burešová byla i zastupitelkou Libereckého kraje za SLK.

Půta byl dokonce přítomen jednání zastupitelstva v Doksech, které si po letošních volbách zvolilo nové vedení. Podle svých slov byl poděkovat Evě Burešové za její práci. „Za paní starostkou je spousta dobře odvedené práce a s tím i související zasloužené vítězství v nedávných komunálních volbách. I když hnutí Doksy náš domov v čele s Evou Burešovou vyhrálo ve volbách počtvrté za sebou, na pokračování ve vedení města to tentokrát nestačilo. Zastupitelé zvolení za ODS, ANO, ČSSD a BOD21 se totiž domluvili na vládnutí bez nich a včera, přesně dva měsíce po volbách, si zvolili nové vedení města. Volby a výměna ve funkcích je součástí demokracie. Lidé v Doksech jistě sami posoudí, nakolik nová koalice pracuje ve prospěch města a jeho obyvatel,“ uvedl v Doksech hejtman.

Státní podnik DIAMO spadá pod resort hejtmanova spolustraníka, ministra průmyslu Josefa Síkely (STAN). Není bez zajímavosti, že když loni jeho předchůdce Karel Havlíček (ANO) jmenoval do dozorčí rady DIAMO tehdejšího místopředsedu sněmovny a šéfa moravskoslezské sociální demokracie Tomáše Hanzela, vyvolalo to u STAN a Pirátů, kteří byli tehdy ještě v opozici, pozdvižení. „Nevidím důvod, proč by exprimátor Hanzel měl být v orgánech DIAMA. Je to jen další politická trafika pro vysloužilé politiky,“ uvedla například tehdy politička někdejší koalice Pirátů a Starostů Zuzana Klusová.

Subscribe
Upozornit na
16 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Radnice vydalo Manuál veřejného prostranství pro město Liberec – modrozelená infrastruktura. Má se jednat o vademecum, podle kterého se má nakládat s veřejným prostorem.
Kauza, kterou tento týden otevřel Náš Liberec a ve které jde o podezřelou zakázku na nákup technologií na úpravu vody za 6 milionů pár
Překvapení se nekoná. Podle rozhodnutí komise pro výběr zhotovitele nového plaveckého bazénu na Tržním náměstí a následně i Rady města, by měl bazén stavět
Vedení libereckého bazénu, ve kterém figuruje politik a radní města z TOP 09/Starostů pro Liberecký kraj, zadalo na poslední chvíli zakázku na úpravy vody