Noční spoje v Liberci se rozšíří

Liberec byl často kritizován za to, že zde nejezdí noční spoje MHD. Od roku 2022 začaly po letech znovu jezdit první a své cestující si našly. Vedení města si nechalo udělat analýzu a dokonce počet linek navýší. 

Město zrušilo noční spoje v roce 2020, respektive je neobnovilo po pandemii covidu. Kvůli jejich údajné nadbytečnosti a ekonomické nerentabilitě. Někteří zástupci vládnoucí koalice, jako například zastupitel Zdeněk Chmelík z TOP 09/Starostů, mluvili dokonce o tom, že noční spoje jsou jen „luxus pro pár opilců“.

Opozice z LOL – Liberce otevřeného lidem dlouho o obnovení nočních spojů usilovala. Nikdy ale neměla dost síly je prosadit, jelikož koalice STAN/SLK, ANO a ODS znovuzavedení nočních linek odmítala. Nicméně před letošními volbami Starostové v čele s primátorem Jaroslavem Zámečníkem otočili a noční spoje byly obnoveny.

Obnoven byl provoz nočních linek MHD v Liberci, a to ve formě dvou nočních okružních autobusových linek číslo 93 a číslo 94 a doplňkového spoje linky číslo 99 s přípojem k vlakovému nádraží v Liberci. Noční linky jsou v současné době provozovány celotýdenně s odjezdem z terminálu Fügnerova v 0:20 hodin a jejich rozvozové trasy obsluhují především liberecká sídliště s největším potenciálem cestujících.

Na základě dat ze sčítacích rámů ve vozidlech MHD vyplývá, že za 1 týden využije nočních linek MHD v Liberci průměrně 296 cestujících, o víkendech je využití 3,5 krát větší. 

Při návrhu změny nočního provozu MHD v Liberci byl kladen důraz na zkrácení jízdní doby nočních linek s důrazem na zlepšení časové dostupnosti lokalit a minimalizaci nákladů na tuto změnu. Četnost provozu nočních linek zůstane zachována. Návrh nově počítá s rozšířením počtu autobusových nočních linek ze 3 na 4 a s úpravou tras. Změna tras a rozšíření počtu nočních linek na 4 bude znamenat navýšení počtu ujetých kilometrů o 2 184 km/rok.

Finanční náklady na provoz nočních linek podle „Návrhu optimalizace“ se celkově zvýší o 117 945 Kč bez DPH ročně. Nově budou tyto náklady za provoz nočních linek MHD v Liberci vycházet na 1 034 105 Kč bez DPH za rok.

„Je to taková třešinka na dortu, nočními spoji mnoho lidí nejezdí, ale ke standardu velkého města to patří. Za poměrně minimálních nákladů přidáme další linky a uvidíme, zdali to noční cestující ocení,“ říká náměstek primátora pro technickou správu a informační technologie Jiří Šolc z ANO.

Změna tras nočních linek zlepší časovou dostupnost lokalit. Zkrácení tras a rozšíření počtu nočních linek bude atraktivnější pro cestující a výrazně zkrátí dobu cestován. Změnu nočních linek je možné realizovat od ledna 2023.

Subscribe
Upozornit na
32 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Náš Liberec přináší otevřený pohled na to, jak, dle policie, probíhalo zadání miliardové zakázky na rekonstrukci plaveckého bazénu na Tržním náměstí v Liberci.
Investigativní zjištění našeho webu zajímají republiková média již týden. Poslechněte si jeden z nejsledovanějších českých podcastů, 5:59 Lenky Kabrhelové na Seznam Zprávách, který se
Reakce koaličních stran Starostů, ANO a Pirátů na nebývalou krizi důvěryhodnosti je ubohá. Bez jakékoliv sebereflexe vykládají aktuální korupční jako selhání jednotlivců. Opomíjejí ovšem
STAN/Starostové pro Liberecký kraj, ANO a Piráti vypověděli smlouvu ODS po sérii odhalení, které minulý týden přinesl Náš Liberec a která, dle policie, dokumentují,