Týden pod Ještědem: to neděláš dobře s tím zdražováním, Jaroslave…

Pravicové koalice vládnoucí našemu městu i kraji, skoro v identické podobě, nadělily spoluobčanům pod stromeček (a ještě s předstihem) dvojí zdražení: dopravy a odpadů. Přitom od státu město a kraj dostanou stovky milionů navíc, které těm samým spoluobčanům z kapes vytáhla inflace. 

„Peněz máme od státu více, můžeme pomoci lidem, kterým je hůře,“ mohli si říct na kraji a na městě, ale ne. Kraj bude v příštím roce hospodařit se zhruba miliardou navíc, v Liberci to bude o nějakých půl miliardy více. Ty peníze si krajští ani městští politici nevysloužili svou prací, pílí ani umem. Dostali je prostě od vlády. Ta je zase skrze DPH a spotřební daň vytáhla z kapes lidí, kteří více zaplatí na potravinách, energiích, pohonných hmotách a vlastně na všem.

S čím ale přichází krajská i městská ODS, slušná a demokratická ODS B (Starostové), k čemuž jim hrají druhé housle Piráti a na městě i ANO, které po hříchu zaplnilo prostor po nebožce sociální demokracii? S odmítáním pomoci potřebným a naopak se zdražováním.

Na kraji se o nějakou pomoc lidem nesnaží vůbec, tamní hejtmanova klientelistická parní mašina dál raději hlava nehlava protlačuje monstrózní (a někdy hodně podezřelé) stavební zakázky, na městě před pár týdny zase odmítli balíček pomoci chudým libereckým domácnostem (je dlužno dodat, že s deklarací, že ne definitivně – tedy uvidíme).

Místo toho Liberecký kraj znovu zdražuje jízdné, které se dotkne nízko a středně příjmových obyvatel, v Liberci se budou (zase) zvedat ceny odpadů. Že to není o moc? Za a) jak pro koho, za b) to ukazuje na priority, které mají na městě a na kraji. A také na zamrzlou ideologickou poučku, která v ČR , i u nás na krásném severu, určuje směr politiky už do dob dvou nesvatých Václavů, déle než 30 let. Tedy: privatizovat zisky, socializovat ztráty a náklady.

Institut pro kriminologii a sociální prevenci při Ministerstvu spravedlnosti v tomto týdnu vydal varování, že agresivita v české společnosti roste. Není se čemu divit. Radost z toho mohou mít snad jen nejrůznější pravicoví extrémisté a podvodníci a hochštapleři, kteří se na lidském neštěstí snaží získat politickou moc nebo si namastit kapsu. Většinou obojí. Česká vláda, ale i ta naše krajská a městská, pak dělají vše proto, aby se jim v tom dařilo.

„Na zámku se dneska tančí… a dole v chalupách bodaj nože do stolu,“ zpívá jedna stará česká kapela z Plzně, ale její texty platí i pro kraj pod severními horami. A vypadá to, že budou stále aktuálnější.

Subscribe
Upozornit na
56 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Kdo pozorně sleduje korupční kauzu kolem kostela sv. Máří Magdalény v Liberci, nemohl být překvapen přiznáním hlavního obžalovaného, tedy stavebního gigantu Metrostav. Navzdory mediálnímu
Je rozhodnuto. Liberec bude stavět nejdražší bazén v historii země a možná celé střední Evropy. Kdo si tedy myslel, že současná koalice, ve které
Poslanci po dlouhých měsících schválili zpřísnění lex Babiš. Principiálně je to dobře – kumulace mediální moci v rukou politiků není správná a je třeba
V Liberci a v Libereckém kraji staví ty nejlukrativnější veřejné zakázky de facto stále stejná skupina stavebních firem. Kdo si myslí, že mezi sebou