Město bude opět pomáhat lidem v nouzi najít bydlení

Liberec uspěl se žádostí o dotaci na neinvestiční projekt „Centrum bydlení Liberec II“. Dotace je ve výši 19 312 020 Kč. Město projekt doplní 2 140 000 Kč. Obnoví se tak úspěšná pomoc Liberečanům, kteří hledají cestu z nouze a potřebují sehnat důstojné bydlení.

Projekt navazuje na projekt Centra bydlení Liberec, který byl zahájen v roce 2020 a skončil k 31.  říjnu  2022.  Centrum bydlení  Liberec  II  řeší  systém  sociálního  bydlení  v  bytovém  fondu  statutárního města Liberce.  Reaguje  na identifikované potřeby města v oblasti řešení bytové nouze. Cílem je zejména zlepšit systém městského bydlení pomocí kontaktního centra bydlení, aplikací nového procesu žádání o byt, podpory zabydlování  a bydlení, včetně posílení systému prevence ztráty bydlení.

Město Liberec otevřelo nové kontaktní místo pro příjem žádostí o městský nájemní byt poprvé v roce 2021. Jeho cíl je pomoci sociálně slabším obyvatelům a všem těm, kteří se ocitli v problémech ohledně bydlení. 

Loni zřízené a dnes obnovené centrum pro otázky bydlení nabízí Liberečanům pomoc, pokud chtějí podat registraci a žádost o byt (včetně domů s pečovatelskou službou a bezbariérové byty). Zkušení sociální pracovníci lidem pomohou při bytové nouzi, zabydlování v sociálním bydlení nebo při řešení sociálních dávek, hledání bydlení a zajistí další odbornou pomoc.

Sociální pracovníci jsou rovněž vyškoleni pracovat s metodou Housing first. Pod tímto názvem se skrývá v mnoha městech využívaná metoda určená k pomoci lidem bez domova, kteří potřebují komplexní podporu. Jedná se o inovativní metodu, která v posledních letech zdomácňuje i v českém prostředí. Podstatou metody je poskytnout lidem bez domova standardní bydlení bez předchozí léčby či “tréninku” a současně jim poskytnout potřebnou pomoc dle jejich individuálních potřeb. Metoda poskytnutí bydlení takovým způsobem je pravděpodobně tou nejdůležitější inovací v plánování služeb pro řešení bezdomovectví za posledních třicet let.

Za dobu svého působení zabydlelo Centrum bydlení celkem 105 městských bytů. Nejčastěji pracovníci centra pomáhají rodičům samoživitelům, mladým lidem a seniorům s nízkými příjmy. Zároveň Centrum bydlení řeší případné prodlení na nájmu, angažuje se v sousedských sporech nebo radí ohledně příspěvku na bydlení,“ komentuje Jan Hruška (Piráti), náměstek primátora pro městské bydlení a místní Agendu 21.

V projektu jde o posílení týmu přímé podpory a kontaktního  místa,  zlepšení  dosavadních  programů  bydlení,  a  tím  lepší dostupnosti  bydlení  pro  cílovou skupinu.  V rámci projektu bude dále v provozu kontaktní místo v ulici Na Bídě, ve kterém bude působit devět pracovníků do 31. října 2025.

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Náš Liberec přináší otevřený pohled na to, jak, dle policie, probíhalo zadání miliardové zakázky na rekonstrukci plaveckého bazénu na Tržním náměstí v Liberci.
Investigativní zjištění našeho webu zajímají republiková média již týden. Poslechněte si jeden z nejsledovanějších českých podcastů, 5:59 Lenky Kabrhelové na Seznam Zprávách, který se
Reakce koaličních stran Starostů, ANO a Pirátů na nebývalou krizi důvěryhodnosti je ubohá. Bez jakékoliv sebereflexe vykládají aktuální korupční jako selhání jednotlivců. Opomíjejí ovšem
STAN/Starostové pro Liberecký kraj, ANO a Piráti vypověděli smlouvu ODS po sérii odhalení, které minulý týden přinesl Náš Liberec a která, dle policie, dokumentují,