Půl miliardy navíc: 5 milionů na vlastní odměny ano, 8 milionů na obědy pro chudé děti ne

Liberec dostal od státu o téměř půl miliardu navíc, kterou zase stát vybral skrze inflaci od lidí. Zastupitelé koalice STAN/SLK, ANO, ODS a Pirátů si také hned zdvojnásobili své odměny. Návrh opozice na odpuštění jízdného a plateb za obědy pro děti z rodin, které kvůli současné krizi musejí pobírat příspěvek na bydlení, ale neprošel.

Liberec bude poprvé hospodařit s rozpočtem vyšším než tři miliardy. Město počítá s výdaji 3,13 miliardy a příjmy 2,74 miliardy korun. Liberec totiž vydělal na inflaci, která trápí zejména nízkopříjmové a středně příjmové vrstvy obyvatelstva. Díky inflaci současná vláda vybrala víc peněz a více jich poslala i Liberci – o téměř 500 milionů korun.

Zastupitelé si hned na to konto také zdvojnásobili odměny. Liberecká koalice si přes nesouhlas opozice prosadila navýšení odměn členů výborů a komisí (předtím již i navýšení odměn náměstků), které obsazují převážně jejich nominanti, z 1500 Kč měsíčně na 3300 Kč měsíčně. To znamená zhruba dalších 5 milionů navíc z městského rozpočtu, jak upozorňuje opozice z LOL (Liberec otevřený lidem).

„V případě odměn politiků zareagovala koalice Starostů, ANO, ODS a Pirátů na současnou inflaci mnohem razantněji. Odhlasovala si totiž zároveň zdvojnásobení počtu placených náměstků a skokový nárůst odměn ve výborech a komisích, což zvedlo výdaje na tyto odměny o pět milionů ročně,” podotýká k tomu zastupitel za LOL Jindřich Felcman.

V kontrastu s tím ale koalice znovu odmítla „balíček proti drahotě“, který předložil LOL, byť se, podle opozičních zastupitelů, po celou dobu zástupci koalice tvářili, že s ním souhlasí. Balíček proti drahotě byl předložen již podruhé, z listopadového zastupitelstva byl totiž stažen.

V rámci balíčku odmítli zastupitelé STAN/SLK, ANO, ODS a Pirátů (a části opoziční SPD) například odpuštění obědů v mateřských a základních školách pro děti, jejichž rodiny nezvládají současnou energetickou a ekonomickou krizi a musejí kvůli ní žádat o příspěvek na bydlení a na dítě. Takových dětí je v Liberci zhruba 2500 až 3000. Náklady na takový krok by byly necelých 8 milionů.

Koalice nakonec schválila jen odpuštění obědů pro děti, jejichž rodiče jsou přímo v hmotné nouzi. Těchto dětí je ale výrazně méně, a to zhruba desetkrát. Podle odpovědného náměstka pro školství Ivana Langra jich je asi 260.

Opozice postup koalice kritizuje i z metodologického hlediska. Opírá se o doporučení Národní ekonomické rady vlády. „Cílená pomoc, kterou jsme navrhli, je přesně to, co doporučují odborníci. Relativně málo peněz pro dobře vybrané cílové skupiny znamená víc než drahé plošné programy. Koalice ve vedení města ale neslyšela téměř na žádné argumenty,” konstatuje zastupitel Josef Šedlbauer z LOL.

Zastupitelé STAN/SLK, ANO, ODS, Pirátů a části opoziční SPD neodmítli jen obědy pro děti z chudých rodin. Ze stolu shodili i odpuštění jízdného pro dotčené děti. Návrhy v balíčku se totiž týkaly i jízdného MHD pro děti z rodin pobírajících příspěvky na bydlení, popř. alternativně jízdné zdarma pro všechny děti do 15 let. Dalším opatřením byla možnost pořídit si roční kupón na MHD na splátky a nakonec také informační kampaň o tom, jak si vyřídit především příspěvky na bydlení. „Příspěvky na bydlení jsou totiž momentálně klíčové dávky, které pomohou lidem zaplatit drahé energie a nespadnout během zimy do dluhové pasti,” vysvětluje zastupitelka LOL Anna Kšírová, předkladatelka návrhu.

„Někteří zastupitelé a zastupitelky z koaličních stran tehdy s balíčkem po věcné stránce souhlasili a předběžně mu vyjádřili podporu, ale stěžovali si na nedostatek času na projednání a řešení technických nejasností,“ dodala Anna Kšírová (LOL). „Jednali jsme proto se všemi zastupitelskými kluby a snažili jsme se domluvit taková řešení, která lidem pomůžou a budou i technicky snadno realizovatelná.“

S názory opozice nesouhlasili zástupci vedení města. „Naše městská vláda lidem skutečně pomáhá. Víme, že lidem rostou náklady a my jsme se shodli, že v roce 2023 nezvedneme ceny MHD, navzdory tomu, že inflace trápí i nás. MHD zůstane v Liberci i nadále levná,“ namítal náměstek primátora za ANO Jiří Šolc.

Náměstkyně primátora pro sociální věci Martina Teplá (ANO) zase argumentovala, že Liberec nepomůže chudým rodinám penězi, ale sází na osvětovou kampaň. „My jsme se k tomu postavili tak, že jsme zveřejnili článek v městském zpravodaji, kde se lidé mohou dočíst, které dávky mohou od státu žádat. Také komunikujeme s vládou v rámci jejího programu Deštník proti drahotě a oslovili jsme i Úřad práce, aby nám dodal informační letáky,“ shrnula pomoc radnice náměstkyně Teplá.

Subscribe
Upozornit na
19 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Náš Liberec přináší otevřený pohled na to, jak, dle policie, probíhalo zadání miliardové zakázky na rekonstrukci plaveckého bazénu na Tržním náměstí v Liberci.
Investigativní zjištění našeho webu zajímají republiková média již týden. Poslechněte si jeden z nejsledovanějších českých podcastů, 5:59 Lenky Kabrhelové na Seznam Zprávách, který se
Reakce koaličních stran Starostů, ANO a Pirátů na nebývalou krizi důvěryhodnosti je ubohá. Bez jakékoliv sebereflexe vykládají aktuální korupční jako selhání jednotlivců. Opomíjejí ovšem
STAN/Starostové pro Liberecký kraj, ANO a Piráti vypověděli smlouvu ODS po sérii odhalení, které minulý týden přinesl Náš Liberec a která, dle policie, dokumentují,