V Libereckém kraji bude ohňostroj na Silvestra jen v menších městech

Silvestrovský ohňostroj se nebude pořádat ani v Liberci, ani v Jablonci nad Nisou, ani v České Lípě. Někde jeho pořádání odmítají kvůli finančním nákladům, jinde kvůli hluku, který dopadá na lidi i zvířata.

Největším městem, které bude ohňostroj pořádat, je Turnov. „Diskutovali jsme, zda ohňostroj ano či ne, ale sejde se tam hodně lidí. Ti, co tomu rozumějí, říkají, že tam bývá přes 2000 lidí a jezdí i z dalekých obcí. Tak jsme nakonec řekli, že do toho půjdeme,“ řekl starosta čtrnáctitisícového města Tomáš Hocke (STAN/SLK/Nezávislý blok). Turnov na ohňostroj vydá 25.000 korun a dalších 10.000 korun přidá na doprovodný program a zajištění techniky.

Světelnou show budou pořádat ještě ve Stráži nad Nisou, Novém Boru, Doksech a Skalici u České Lípě. V samotné České Lípě se rozhodli ohňostroj nepořádat zejména z ekonomických důvodů. „V rámci úspor jsme se rozhodli, že ohňostroj nebude,“ řekla ČTK starostka sedmatřicetitisícové České Lípy Jitka Volfová (ANO).

V Liberci a ni v Jablonci nad Nisou naopak zdejší radnice žádný ohňostroj organizovat nebudou. V Liberci na jeho pořádání rezignovali jiř před několika lety, naopak zde vyzývají občany, aby respektovali vyhlášku o regulaci používání pyrotechnických výrobků. Používání pyrotechniky je ve městě pod Ještědem povoleno jen na Silvestra. „Občany tímto prosíme, aby pokud možno omezili používání pyrotechniky v jiné dny než o Silvestru a i o Silvestru ji používali s rozumem a ohledem na starší obyvatele, malé děti a zvířata. Pro poslední jmenované jsou nečekané světelné efekty a ohlušující rány velmi stresující a nebezpečné, a to jak pro zvířata domácí, zvířata v ZOO, v útulcích, tak především pro divoce žijící zvěř,“ stojí ve ve výzvě liberecké radnice.

Také v Jablonci nad Nisou platí vyhláška omezující používání zábavné pyrotechniky. „Vyhlášku jablonečtí zastupitelé schválili, všichni však víme, jak těžká je její vymahatelnost. A proto apeluji na obyčejnou lidskou slušnost – chovejte se k sobě samým a ke svému okolí ohleduplně. Stejně jako je normální v restauraci nekouřit, tak i odpalování dělobuchů je společensky překonané a svým způsobem ubohé. Chci věřit, že Jablonečané budou v tomto ohledu uvědomělejší než zbytek republiky,“ uzavřela Lenka Opočenská, náměstkyně primátora ze Společně pro Jablonec. 

Subscribe
Upozornit na
30 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Náš Liberec přináší otevřený pohled na to, jak, dle policie, probíhalo zadání miliardové zakázky na rekonstrukci plaveckého bazénu na Tržním náměstí v Liberci.
Investigativní zjištění našeho webu zajímají republiková média již týden. Poslechněte si jeden z nejsledovanějších českých podcastů, 5:59 Lenky Kabrhelové na Seznam Zprávách, který se
Reakce koaličních stran Starostů, ANO a Pirátů na nebývalou krizi důvěryhodnosti je ubohá. Bez jakékoliv sebereflexe vykládají aktuální korupční jako selhání jednotlivců. Opomíjejí ovšem
STAN/Starostové pro Liberecký kraj, ANO a Piráti vypověděli smlouvu ODS po sérii odhalení, které minulý týden přinesl Náš Liberec a která, dle policie, dokumentují,