Jen pár desítek lidí se v Liberci účastnilo srazu extrémně pravicového sdružení Česká republika na 1. místě s podtitulem Totalita vs. svoboda. Kontroverzní Ladislav Vrabel, který od svých příznivců získává nemalé finanční prostředky liberecký happening pojal v rámci svého turné po českých městech.

Ne příliš vysokou účast na libereckém Benešově náměstí Vrabel omlouval. „Většina nás sleduje online,“ snažil se omluvit aktivista známý svou podporou ruského režimu Vladimíra Putina. Ve svém zhruba hodinovém monologu, tradičně plném konspiračních teorií, varoval například, že Evropská unie plánuje do roku 2030 všechny své občany očipovat a ovládat jejich životy.

Vrabel se také vyjadřoval k válce na Ukrajině. „Na Ukrajině mám kamarádku, která v roce 2014 demonstrovala, protože se chtěli mít. Pak jim zemi zničili globalisti, rozmlátili Ukrajinu na cimprcampr a dneska ji rozprodávají zahraničnímu kapitálu,“ shrnul svůj pohled na současnou válku na Ukrajině Ladislav Vrabel.

Vrabel spolek Česká republika na 1. místě, zastávající proruské postoje a brojící proti pomoci ukrajinským uprchlíkům. Vyjadřuje se na sociálních sítích a spolupořádá veřejná shromáždění a protivládní demonstrace. Největší demonstrace se uskutečnila začátkem září 2022 na Václavském náměstí, kde promluvil k 70 tisícům lidí. Další s menší účastí byla 28. září téhož roku. 

Vrabel vybírá od svých příznivců nemalé částky a podle kritiků je zneužívá. Ohledně peněz se například dostal do sporů o peníze z otevřeného účtu iniciativy Česko na prvním místě s dalším organizátorem a správcem tohoto konta Jiřím Havlem. Založil tedy jiný účet, na který jeho podporovatelé posílají finanční příspěvky. K 10. listopadu 2022 zbytek těchto peněz, které byly psané na jeho srbskou manželku, zabavil insolvenční správce, u kterého je Vrabel v dobrovolném osobním bankrotu. Do roku 2021 čelil 27 exekucím, mnohé z nich však nesplácel i dvacet let. Dlužit měl Dopravnímu podniku města České Budějovice, státu, firmám i soukromým osobám cca 3 000 000 Kč. Nejnověji se Ladislav Vrabel rozhádal s Žarko Jovanovičem, který se svou Raptor TV vyráběl internetový přenos demonstrací, který si Vrabelův spolek zaregistroval na sebe.

 s využitím zdrojů JT

Subscribe
Upozornit na
1 Komentář
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Náš Liberec přináší otevřený pohled na to, jak, dle policie, probíhalo zadání miliardové zakázky na rekonstrukci plaveckého bazénu na Tržním náměstí v Liberci.
Investigativní zjištění našeho webu zajímají republiková média již týden. Poslechněte si jeden z nejsledovanějších českých podcastů, 5:59 Lenky Kabrhelové na Seznam Zprávách, který se
Reakce koaličních stran Starostů, ANO a Pirátů na nebývalou krizi důvěryhodnosti je ubohá. Bez jakékoliv sebereflexe vykládají aktuální korupční jako selhání jednotlivců. Opomíjejí ovšem
STAN/Starostové pro Liberecký kraj, ANO a Piráti vypověděli smlouvu ODS po sérii odhalení, které minulý týden přinesl Náš Liberec a která, dle policie, dokumentují,