Lidé v Horní Řasnici odmítli výstavbu větrné elektrárny

Rakušané v Horní Řasnici větrníky stavět nebudou. Rozhodli o tom místní lidé v referendu, které proběhlo o víkendu. Firma se brání a hrozí, že bude po obci vymáhat zmařené náklady.

V závazném výsledku referenda o přerušení spolupráce Horní Řasnice s firmou W.E.B Větrná energie, která patří rakouské společnosti WEB Windenergie AG, hlasovalo 53 % těch, kteří přišli k referendu, ANO. Vyjádřili tak svou vůli, aby zastupitelstvo přerušilo spolupráci s tímto konkrétním investorem. Obec tak podle investora musí vypovědět vzájemnou smlouvu o spolupráci. Podle vyjádření firmy, budou chtít po obci Horní Řasnice zmařené náklady.

Firmě se výsledky pochopitelně nelíbí. „Ráda bych ocenila, že občané aktivně vyjádřili svou vůli, ovšem zároveň považuji za znepokojivé, jakou roli v jejich rozhodování sehrála série nepřesností, ale i naprostých mýtů, která v posledních týdnech opanovala mediální prostor i diskuzi v obci,“ uvedla k výsledku referenda jednatelka společnosti W.E.B Větrná energie Michaela Lužová.

Radost z výsledků referenda nemá zřejmě ani starosta Radek Haloun (STAN/SLK), který byl velkým zastáncem spolupráce Horní Řasnice a firmy W.E.B Větrná energie. „Přišli občané, vyjádřili svůj názor. My ho budeme akceptovat, nic jiného nám nezbývá,“ uvedl například pro Libereckou drbnu.

Jiný názor mají lidé, kteří referendum zorganizovali. Podle nich s nimi firma ani starosta nejednali férově. „Od počátku této kauzy jsme byli přesvědčeni, že zde veřejnosti chybí objektivní informace. Anketní otázka v roce 2019 k záměru nezohledňovala celý větrný park jako celek, informace od investora byly tendenční,“ uvedla pro Náš Liberec Jolana Bláhová z přípravného výboru referenda.

Jolana Bláhová také upozorňuje, že pokud dnes firma obci hrozí vyúčtováním zmařených investic, považují to za zastrašování. „Byli jsme panem starostou před sběrem podpisů na návrh referenda ujištěni, že při vyvoláni referenda třetí stranou nehrozí obci od firmy W.E.B Větrná energie žádná kompenzace. To bylo též tvrzeni obecního právníka. Obavám se, že opačnou informací pak sleduje firma trochu jiné záměry. Především ovlivnit myšlení lidí v Dolní Řasnici v době, kdy již jsou zde připraveni odevzdat též potřebný počet podpisů k referendu,“ dodala Bláhová.

Samotná firma potvrzuje, že chce dál na Frýdlantsku větrné elektrárny stavět. Má jich v plánu postavit devět, potažmo jedenáct. V Horní Řasnici se totiž jednalo jen od 3 větrníky, další jeden má stát v Krásném Lese a dalších pět v Dolní Řasnici. Zvažují se i dva směrem od Řasnice do Jindřichovic pod Smrkem.

„Samotný projekt Větrného parku Řasnice nekončí. Sedm z plánovaných devíti větrníků stojí na území dalších dvou obcí, se kterými budeme nadále intenzivně spolupracovat. Zakládáme si na tom, že jsme dobrým sousedem, který otevřeně komunikuje a za vybudování elektráren vždy nabízí férové odměny či bonusy. Projekt bude nadále postupovat podle všech dohod i požadavků státu a se vší ohleduplností vůči místním obyvatelům,“ nastiňuje další budoucnost projektu Michaela Lužová ze společnosti W.E.B Větrná energie.

Subscribe
Upozornit na
5 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Radnice vydalo Manuál veřejného prostranství pro město Liberec – modrozelená infrastruktura. Má se jednat o vademecum, podle kterého se má nakládat s veřejným prostorem.
Kauza, kterou tento týden otevřel Náš Liberec a ve které jde o podezřelou zakázku na nákup technologií na úpravu vody za 6 milionů pár
Překvapení se nekoná. Podle rozhodnutí komise pro výběr zhotovitele nového plaveckého bazénu na Tržním náměstí a následně i Rady města, by měl bazén stavět
Vedení libereckého bazénu, ve kterém figuruje politik a radní města z TOP 09/Starostů pro Liberecký kraj, zadalo na poslední chvíli zakázku na úpravy vody