Dvojí přístup kraje: liberecký důchodce je méně než ten z Hrádku?

V Liberci se Liberecký kraj o domovy seniorů starat nechce s odůvodněním, že mají být v péči města, protože jejich klienti jsou především Liberečané. V Hrádku nad Nisou, který je domovem hejtmana Martina Půty, ale jím řízený kraj postupuje přesně opačně a od zdejší obce si je bere na starost a investuje do něj, místo Hrádku, desítky milionů.

Je to téměř přesně rok, co na město Liberec Liberecký kraj převedl velkokapacitní domovy důchodců ve Františkově a ve Vratislavicích nad Nisou. Stalo se tak v rámci směny, kdy město řízené STAN/SLK předalo kraji řízenému STAN/SLK svůj tradiční majetek – zoo a botanickou zahradu.

Pikantní je, že město se Libereckému kraj zavázalo na zoo přispívat 25 milionů korun ročně. Liberecký kraj přitom v době, kdy zahrada patřila městu, přispívat odmítal a podmiňoval svou pomoc získáním zoo, botanické zahrady jejich miliardového majetku.

Náhradou za obě zahrady se Liberci dostalo zmíněných domovů pro seniory. Liberecký kraj se o ně nechtěl starat a argumentoval, že klienty, kterých je zhruba 300, těchto zařízení jsou stejně z cca 80 procent Liberečané.

„Starat se o seniory je úlohou zejména městských samospráv. Jsem rád, že se společně s městem můžeme spojit a význam těchto institucí posunout zase o výrazný krok kupředu,“ uvedl hejtman v roce 2021, několik měsíců před podpisem směny majetku, hejtman Martin Půta (STAN/SLK).

Jenomže to vypadá, že kraj nemá v tom, kdo se o seniory má starat, stejná měřítka. Před Vánoci 2022 schválilo zastupitelstvo Libereckého kraje, kde vládne koalice Půtových STAN/SLK, ODS a Pirátů bod s názvem „Smlouva o společném postupu v rámci projektu „Domov seniorů Hrádek nad Nisou, domov se zvláštním režimem“.

Zde naopak Liberecký kraj na sebe kraj bere závazek péče domova pro seniory místo téměř osmitisícového města Hrádek nad Nisou, odkud pochází a kde žije hejtman Martin Půta. V Hrádku se rozhodli postavit nový domov pro seniory za 271 milionů korun. 194 milionů korun z toho činila dotace. Město Hrádek nad Nisou by tedy mělo doplácet 77 milionů korun. Ale zaplatí je za něj Liberecký kraj a o domov důchodců s kapacitou zhruba 40 lůžek v Hrádku nad Nisou se bude dál starat.

Zástupci kraje ale v rozdílném přístupu kraje vůči Liberci a Hrádku nad Nisou problém nevidí. „Oba procesy nelze vzájemně porovnávat. Ten první (domovy seniorů s výměnou za zoologickou zahradu v Liberci) byla racionální majetková směna. Druhý (domov seniorů a domov se zvláštním režimem v Hrádku nad Nisou) je navýšení kapacity potřebné sociální služby,“ uvedl pro Náš Liberec náměstek hejtmana pro sociální oblast Petr Tulpa (STAN/SLK).

„Liberecký kraj bere na sebe „břímě“ péče o seniory proto, že je to potřebné a výhodné. Zároveň tak naplňuje závazky, které vychází z obsahu Programového prohlášení stávající koalice, ve kterém se počítá s navýšením až do výše 400–500 pobytových lůžek do roku 2025, a to i s využitím výstavbových kapacit privátního sektoru. Charakter služby, zejména DZR (domov se zvláštním režimem) a odlehčovací služba, má zcela jistě vyšší spádovou potřebnost, než má město s 7,7 tisíci obyvateli. Podobné služby organizačně zajišťuje Liberecký kraj na celém území a má s nimi dlouhodobé zkušenosti,“ dodal Petr Tulpa.

Nad takovým dvojím přístupem kraje se pozastavuje i liberecká opozice, která loňskou směnu zoo a botanické za domovy seniorů silně kritizovala jako pro Liberec nevýhodnou. „Hrádek si naprojektuje luxusní domov pro seniory a když se rozhodne, že se mu za něj vlastně nechce platit, přiběhne kraj a projekt si převezme. Naopak v Liberci kraj vnutil v rámci směny se zoo svoje domovy pro seniory městu,“ myslí si zastupitel Liberce za LOL – Liberec otevřený lidem Jindřich Felcman. „Jiný důvod, než že v Hrádku žije hejtman Půta, pro tento dvojí metr nevidím,“ dodává Felcman.

Liberecký kraj v péči o seniory silně pokulhává. Náš Liberec například v roce 2020 informoval, že v té době od roku 2012 vytvořil v domovech pro seniory jedno jediné lůžko navíc za celých osm let. Většinu péče pak nechával na soukromých zařízeních, která jsou ale pro nemalou část lidí finančně značně náročnější a na svou roli v této oblasti de facto rezignoval.

Subscribe
Upozornit na
9 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Liberečané se konečně dočkají veřejných záchodků. Zásadní stavební akce, kterou město slibuje svým občanům již dlouhé roky, by měla začít v následujících měsících. Radnice
Zastupitelstvo města odsouhlasilo zvýšení daně pro velké firmy, jejichž podnikání a zejména areály zatěžují městskou infrastrukturu. Týká se to samozřejmě i velkých stavebních společností.
Jedna z libereckých ostud by se mohla stát minulostí. Chátrající redernovský zámek, který doplatil na privatizace 90. let minulého století, by se konečně mohl
Veřejná zakázka na rekonstrukci budovy URAN pod libereckým nádražím, kterou měl podle policie ovlivňovat majitel Syneru Petr Syrovátko, se opět prodražuje. Tentokrát o 17