Rakouská firma lidi v Dolní Řasnici na besedě nepřesvědčila

Po prohraném referendu v Horní Řasnici na Frýdlantsku se rozhodla firma WEB Větrná Energie uspořádat veřejnou besedu s lidmi v Dolní Řasnici, kde plánuje vybudovat šest větrných elektráren. Občané, kteří na setkání dorazili, ale výstavbu větrníků v zamýšleném rozsahu odmítají.

Na setkání se zástupci brněnské společnosti WEB Větrná Energie, která patří rakouské společnosti WEB Windenergie AG, dorazili převážně obyvatelé Dolní Řasnice a Krásného Lesa, kteří s výstavbou šesti velkokapacitních větrných elektráren nesouhlasí.

Některým z nich vadilo, jakým způsobem se k nim firma chová. Mezi nimi je například i Milan Maršálek, kterého jednání společnosti WEB Větrná Energie vyloženě urazilo. „Za pronájem deseti hektarů mi nabídli pár tisíc korun,“ řekl Milan Maršálek naší redakci. „Někdy mi přijde, že si myslí, že s námi mohou jednat jako s Hotentoty v 19. století někde v divočině, že všechno dostanou za dvě zrcátka a acylpyrin,“ dodal Maršálek.

Jiní mají zase starost o vodu. „Víte, my tady máme problém s dolem v Turówu, který celé oblasti bere vodu, může nám dát Vaše firma nějaké záruky, že výstavba obřích větrníků nepoškodí zdejší prameny, na kterých jsou naše rodiny závislé?“ ptal se Tomáš Turek, který na besedu dorazil se svým bratrem.

Zdeněk Horký, místní včelař, zase poukazoval na dopady hluku a vibrací, které větrníky způsobí zdejší krajině a přírodě. „Proč tady stavíte tak obří větrníky a v takovém množství? Někdy si připadám, že jsme tady na Frýdlantsku jako pokusní králíci, na kterých se testuje, co lidé a příroda snesou,“ nesouhlasil se záměry investorů Zdeněk Horký.

Projektový manažer WEB Větrná Energie Jiří Přikryl se snažil argumentovat. „Všechny tyto námitky přeci řeší studie dopadů na životní prostředí, která se k tomu musí zpracovat,“ hájil postoje firmy Přikryl. Jeho odpovědi ale místní ne vždy uspokojily.

Na otázku, proč firma neplánuje postavit například menší větrníky, které by místním tolik nevadily, odpověděla naší redakci jednatelka firmy WEB Větrná Energie Michaela Lužová. „Problém je v tom, že se menší větrníky již nevyrábějí. Respektive vyrábějí, ale museli bychom je objednat již letos. A ten park bude hotový, pokud vše dobře půjde, nejdříve za pět let,“ vysvětlila stanoviska společnosti Michaela Lužová.

Nastavení podmínek pro místní i velikost elektráren se ale nelíbí ani místní farmářce Janě Veselé. „My jsme se o tom, že nám má pár set metrů za domem stát 160 metrů velký větrník, dozvěděli až na poslední chvíli. Nechápu, proč to s námi investor i obec neprojednali pořádně,“ vysvětluje své postoje Jana Veselá, která i v Dolní Řasnici organizuje referendum. Minulou středu odevzdala na zdejším obecním úřadě potřebný počet podpisů.

Referendum se chystá i v sousedním Krásném Lese. „Ano, už jsme začali se sběrem podpisů,“ potvrdil pro naši redakci Jaroslav Stára, kterému se například nelíbí, že jeden obří větrník by měl stát i nad zdejším kamenolomem. „Nikdo neví, co s ním udělají otřesy při odstřelech, nikde jsem neviděl, že by se tím někdo zabýval,“ uvedl Jaroslav Stára.

Minulý víkend lidé odmítli výstavbu tří větrných elektráren v Horní Řasnici, firma ovšem plánuje vybudovat dalších pět na území Dolní Řasnice a jednu v Krásném Lese. Jako kompenzaci nabízí zdejším obcí 400 tisíc korun do obecní kasy.

Subscribe
Upozornit na
6 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Fungování kontroverzního parkovacího domu u krajského úřadu, kde jedno stání vyšlo na více jak milion korun, ukazuje, že dotace 84 milionů, kterou na něj
Lesopark v Fibichově ulici v posledních letech prošel nákladnou úpravou, která z neudržovaného místa vytvořila zajímavou přírodní stezku plnou tůní. Naši čtenáři ale upozorňují
Liberečanům budou ve veřejném prostoru sloužit nové lavičky. Město jich zatím nakoupilo dvacet a již se instalují v ulicích. Milá pozornost ostře kontrastuje s
Liberečtí radní projednali návrh Výboru pro kulturu a cestovní ruch na udělení šesti Medailí města Liberce v roce 2024. Návrh budou nyní schvalovat liberečtí