Pokuta pro televizi RTM+ za možné neobjektivní zpravodajství ve prospěch vedení kraje

Náš Liberec již dlouhou dobu upozorňuje na skutečnost, jakým způsobem vedení Libereckého kraje využívá veřejných prostředků pro svou prezentaci. Minulý týden to potvrdila Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) pokutou 50 tisíc korun pro libereckou televizi RTM+ Liberecko za ohrožení redakční nezávislosti, která může vyplývat ze smlouvy s Libereckým krajem.

Liberecká televize RTM+ Liberecko uzavřela smlouvu s Libereckým krajem, která podle vysílací rady ohrožuje redakční nezávislost. Dostala za to pokutu a regulátor zkoumá i další pořady z jejího vysílání.

Zákon o provozování rozhlasového a televizního vysílání přikazuje, že stanice odpovídají za obsah vysílání. Společnost Liberecká TV ale uzavřela v prosinci 2021 smlouvu s Libereckým krajem, ve které se zavázala vyrábět zpravodajsko-publicistické pořady na stanici RTM+ Liberecko podle pokynů kraje.

Součástí smlouvy je dokonce odstavec, který říká, že zástupce kraje udílí požadavky a pokyny na obsah pořadů, připomínkuje koncepty pořadů a schvaluje je před jejich vysíláním. Vyplývá to z tiskové zprávy RRTV a jako první na pokutu upozornil server Lupa.cz.

Liberecká televize s rozhodnutím rady nesouhlasí. „Rada nám uložila celkem velkou pokutu za svůj velmi extenzivní výklad jednoho ustanovení rok a půl staré smlouvy s Libereckým krajem. Odmítám, že by jakákoli samospráva cenzurovala naše vysílání, jak to rada ze smlouvy s krajem vyvodila. Podobné formulace už navíc ve smlouvách s klienty nepoužíváme,“ uvedl pro ČTK ředitel RTM+ Liberecko Jan Punčochář.

Jak informoval Náš Liberec, hejtman Martin Půta (STAN/Starostové pro Liberecký kraj) a krajské vedení si každý rok nechávají odsouhlasit extrémně vysokou částku z veřejného rozpočtu na svoje PR. Pro minulý rok to bylo například 15,5 milionu korun.

Tato částka přitom násobně převyšuje limit, který mají ostatní kraje v ČR. Jihočeský kraj si například loni schválil na svou prezentaci 5,8 milionu korun a sousední Ústecký kraj, který je dvakrát větší než Liberecký kraj, loni utratil za své PR pouze 5,7 milionu korun.

Mediální praktiky vedení Libereckého kraje kritizuje nejen liberecká opozice, ale začínají zajímat i organizace, které působí celorepublikově.

Liberecký kraj například zaplatil v roce 2020 dle registru smluv společnosti Liberecká TV, s.r.o., která provozuje místní regionální televizi RTM+, celkem 1 620 000 Kč za výrobu a vysílání propagačních pořadů. Především jde o 4 vydání krajského magazínu měsíčně. I k tomuto pořadu se vztahují výtky protikorupčního spolku Oživení, že v něm chybí jasné označení, že jde o pořad financovaný krajem, tedy o placenou propagaci.

„Televizní vysílání nakupovaná kraji se tváří jako zpravodajství, jsou ale pouhou propagací. Jsou placená z veřejných peněz, objektivní a vyvážená ale nejsou,” dodala k tomu Lenka Svobodová ze spolku Oživení.

Po vzoru Libereckého kraje si počíná i město Liberec, které se s nástupem STAN/Starostů pro Liberecký kraj k moci v roce 2018 vrátilo k financování televizních pořadů a další vlastní propagace v médiích. Za PR v nich nyní vynaloží zhruba milion korun ročně.

foto: RTM+ Liberecko, Lupa.cz


Subscribe
Upozornit na
11 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Fungování kontroverzního parkovacího domu u krajského úřadu, kde jedno stání vyšlo na více jak milion korun, ukazuje, že dotace 84 milionů, kterou na něj
Lesopark v Fibichově ulici v posledních letech prošel nákladnou úpravou, která z neudržovaného místa vytvořila zajímavou přírodní stezku plnou tůní. Naši čtenáři ale upozorňují
Liberečanům budou ve veřejném prostoru sloužit nové lavičky. Město jich zatím nakoupilo dvacet a již se instalují v ulicích. Milá pozornost ostře kontrastuje s
Liberečtí radní projednali návrh Výboru pro kulturu a cestovní ruch na udělení šesti Medailí města Liberce v roce 2024. Návrh budou nyní schvalovat liberečtí