Do celostátního kola Historické město roku postupuje Jablonec nad Nisou

V letošním roce soupeřila pětice měst z Libereckého kraje o vstup do celostátního kola soutěže historických měst o Cenu za přípravu a realizaci Programu regenerace městských památkových rezervací a městských památkových zón za rok 2022.

Krajským vítězem v soutěži o titul Historické město roku 2022 se stalo město Jablonec nad Nisou. Druhé místo obsadil Nový Bor, který postoupil do celostátního kola v roce 2019. Třetí příčku získala Lomnice nad Popelkou, loňský vítěz krajského kola. V těsném bodovém rozdílu se na další místo dostalo město Turnov a pátou příčku obsadila Jilemnice, vítěz titulu Historické město roku 2012.

Porotní komise složená ze zástupců Ministerstva pro místní rozvoj, krajského garanta Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska a Národního památkového ústavu, územního odborného pracoviště v Liberci vybrala na konci ledna 2023 krajského vítěze, kterého tak poslala jako zástupce Libereckého kraje do celostátního finále. Město Jablonec nad Nisou získalo finanční odměnu a pamětní list.

„Příkladná je práce města se soukromým a veřejně prospěšným sektorem, například s církví a Sokolem. Zároveň je v následujícím období připraveno množství projektů na rekonstrukci památek a jejich využití, a to jak z prostředků města, tak státního rozpočtu.“ za komisi zhodnotil Václav Němec z libereckého Národního památkového ústavu.

Dále to je důraz na detaily při realizacích různých počinů v městské památkové zóně. Hovořit můžeme nejen o stavebních a architektonických detailech, ale důraz je kladen také na propagaci samotného města, jeho památek a především významných osobností. „V loňském roce se právě velké výročí osobnosti Roberta Hemmricha – místního rodáka a architekta, který Jablonci nad Nisou vtiskl významnou tvář, stalo motivací pro řadu kulturně-vzdělávacích akcí. A nesmíme opomenout ani tzv. Korálkovou cestu, jež vede zejména dětské návštěvníky po významných pamětihodnostech města.“ připomíná zásadní realizace Jablonce nad Nisou Alžběta Sakařová.
„Současně jsou připraveny regulační vyhlášky města týkající se využití veřejného prostoru. Město také aktivně vyhledává vlastníky kulturních památek pro budoucí rekonstrukci objektů v městské památkové zóně i mimo ní.“ ocenil Václav Němec zájem města o své památky.

Informace o soutěži naleznete na stránkách Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska. Přihlášky měst za Liberecký kraj naleznete na webových stránkách NPÚ, ÚOP v Liberci. Elektronické přihlášky všech měst naleznete zde.
Více informací o Programu regenerace městských památkových rezervací a městských památkových zón naleznete na webu MK ČR.

Tisková zpráva NPÚ Liberec

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
V souvislosti s vyšetřováním další korupční kauzy v Libereckém kraji, která se opět dotýká i hejtmana z hnutí Starostové pro Liberecký kraj Martina Půty,
O vítězi tendru na opravu libereckého bazénu je rozhodnuto. Nejnižší nabídku podala firma Metrostav DIZ. K tlaku na nižší cenu přispěla i důsledná práce opozice,
Zpřístupněné jeskyně České republiky letos zahájí jarní sezónu dříve. Pět jeskyní Moravského krasu (Balcarka, Kateřinská, Punkevní, Sloupsko-šošůvské a Výpustek), Jeskyně Na Turoldu u Mikulova
Příběh rodiny na útěku ze Severní Koreje, Vasila, který zachraňuje lidi z fronty nebo Elly bránící svůj domov před těžařskou firmou. Festival Jeden svět nabídne