Týden pod Ještědem: v Hrádku a v Podhrádčí

V Hrádku, kde bydlí pan hejtman, budou mít nový, krásný domov důchodců. Financovat ho bude kraj, kterému šéfuje pan hejtman. Přejme jim to. I v Hrádku žije spousta lidí, kteří tvrdě pracovali celý život a o které se sluší řádně a důstojně pečovat, když jsou již staří. Potud v pořádku. Jinde ale mají smůlu. To, co platí pro Hrádek, neplatí pro zbytek kraje. Jinde totiž pan hejtman nebydlí.

Třeba v takovém Liberci. Žije tu sice celá čtvrtina Libereckého kraje, ale podle vyjádření hejtmana se o své seniory má město starat samo. Nic na tom, že je zde o umístění do domova důchodců obrovský přetlak, že na ně čekají stovky lidí. Je to prostě starost místní samosprávy, dozvěděli jsme se.

Liberecký kraj přitom na starost o své nejstarší občany za posledních deset let rezignoval. V Liberci z veřejných peněz kraj staví podnikatelský inkubátor za stovky milionů korun nebo parkovací dům pro krajské úředníky, kde jedno místo pro automobil vyjde na milion (a ještě z dotací původně určených pro město, a ne kraj). Počet lůžek pro seniory ve veřejných domech pro důchodce se ale za poslední dekádu zastavil.

Navíc, jak populace stárne, je počet seniorů v Libereckém kraji vyšší o stovky a tisíce každý rok. Vedení kraje svou nečinnost v péči o nejstarší omlouvá tím, že zde vznikají pečovatelské domy soukromé. Jenomže v nich stojí měsíční pobyt podstatně více než v zařízeních veřejných. A to si prostě leckdo nemůže dovolit. A těch lidí bude víc a víc.

Na tento nefér přístup hejtmana a jeho radních jako první upozornil náš web, ale zaujal i liberecké zastupitele. Zatím jen opoziční – a co si budeme vyprávět: většina těch u moci je k vedení kraje a hejtmanovi v tak (až nedůstojně) poslušném postavení, že od nich žádnou iniciativu nelze očekávat.

Nejde ale jen o Liberec, byť tady ten dvojí metr vysloveně bije do očí. Liberecký kraj, který od státu (tedy od lidí a firem, které žijí a pracují i v Liberci a celém kraji) dostává obrovské prostředky. Na letošek to bylo, vzhledem k inflaci, skoro o miliardu navíc. Jeho vedení by si tedy mělo uvědomit, že má férově zastupovat všechny obyvatele, nejen ty z obcí, kde žijí krajští potentáti. Zvlášť v tak citlivé oblasti, jakou je péče o nejstarší a slabé.

Subscribe
Upozornit na
23 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Kdo pozorně sleduje korupční kauzu kolem kostela sv. Máří Magdalény v Liberci, nemohl být překvapen přiznáním hlavního obžalovaného, tedy stavebního gigantu Metrostav. Navzdory mediálnímu
Je rozhodnuto. Liberec bude stavět nejdražší bazén v historii země a možná celé střední Evropy. Kdo si tedy myslel, že současná koalice, ve které
Poslanci po dlouhých měsících schválili zpřísnění lex Babiš. Principiálně je to dobře – kumulace mediální moci v rukou politiků není správná a je třeba
V Liberci a v Libereckém kraji staví ty nejlukrativnější veřejné zakázky de facto stále stejná skupina stavebních firem. Kdo si myslí, že mezi sebou