Návrat hazardu? Liberec má novou vyhlášku, podle opozice jsou v ní rizika

Vedení města připravilo novou vyhlášku o hazardu. Podle liberecké opozice se ale může stát, že se do města vrátí ve větší míře automaty, herny a s tím spojené problémy.

Liberec musel novou vyhlášku aktualizovat kvůli výtkám, které měl k té původní z roku 2018 Úřad na ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). V Liberci za vlád ODS vyrostlo obrovské množství heren, ve stotisícovém městě bylo míst s povoleným hazardem zhruba 150.

Proti tomu se zvedla silná vlna odporu a proti hazardu se postavila Změna pro Liberec, naopak na straně herní lobby aktivně vystupovala liberecká ODS, STAN/Starostové pro Liberecký kraj a „staré“ ANO pod bývalým primátorem Tiborem Batthyánym.

Nicméně tlak opozice a veřejnosti sílil a v roce 2018 nová vyhláška redukovala počet heren, respektive kasin, na jednotky. Povolená jsou jen kasina a podmínkou je, aby byla vzdálená od škol, školek a Domu dětí a mládeže Větrník minimálně 150 metrů. Kasina navíc nesmějí být v místě, kde by neúměrně zvyšovala rizika se zajištěním veřejného pořádku, což posuzovali strážníci či poskytovatelé sociálních služeb. Právě kvůli tomuto subjektivnímu hledisku vedl ÚOHS s městem od minulého roku předběžné řízení.

V nové vyhlášce subjektivní hledisko nahrazují další dvě objektivní. Kromě vymezení oblasti kolem školních budov přibude i podmínka, že kasina nesmějí být ani v okruhu 200 metrů od budov libereckého magistrátu, radnice ve Vratislavicích nad Nisou, krajského úřadu a úřadu práce. Třetím kritériem bude, že kasina budou moci být při splnění předchozích dvou podmínek v plochách, která jsou definovaná v územním plánu jako smíšené centrální anebo plochy občanské vybavenosti komerční.

Tyto podmínky ale kritizuje liberecká opozice. Podle jejích zastupitelů se nová vyhláška na jednu stranu tváří jako strašně přísná, když omezuje otevírání kasin jen na plochy smíšené centrální mimo nejbližší okruh škol a nejdůležitějších institucí. Jenomže zastupitelé Liberce otevřeného lidem (LOL) namítají, že takových ploch, kde nyní bude možné kasino otevřít, je v Liberci mnoho.

„Nejsem si jist, jestli je nějaká lokalita rizikovější než jiná. Největším problémem je dostupnost, už teď máme kasina na dvou místech, kde by vůbec neměla být: uprostřed sídliště Rochlice a u terminálu Fügnerova v paláci Syner, ale jak jsem pochopil, kritéria musí být taková, aby se právě tohoto kasina nedotkla, no a pak se každá regulace vymýšlí velmi složitě,“ kritizuje přístup vedení města zastupitel za LOL Jaromír Baxa a naráží na možnou účelovost nové vyhlášky.

Ivan Langr, náměstek za problematiku odpovědný, ale na zastupitelstvu oponoval, že nikdo jiný další kritéria nenavrhoval. „Jiná kritéria nejsou, protože je nikdo nenavrhl. Na těch ostatních jsme se shodli, zbytek ukáže až praxe, já bych z toho takovou hrůzu neměl,“ míní náměstek Ivan Langr.

Opoziční zastupitelé ale chtěli po vedení města například mapu, která by jasně ukázala, kde bude možné herny/kasina nově požadovat. „Vedení města, konkrétně pan náměstek Langr, se zastupiteli nehrál při schvalování čistou hru, naši zástupci na výborech samozřejmě připomínky měli, ale nebyla na nich shoda. Zároveň jsme chtěli jako podklad dostat mapu, kde všude bude nyní možné kasina otevřít, ale zastupitelé žádný takový podklad nedostali,“ dodal zastupitel za LOL Jaromír Baxa.

Subscribe
Upozornit na
9 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Reakce koaličních stran Starostů, ANO a Pirátů na nebývalou krizi důvěryhodnosti je ubohá. Bez jakékoliv sebereflexe vykládají aktuální korupční jako selhání jednotlivců. Opomíjejí ovšem
STAN/Starostové pro Liberecký kraj, ANO a Piráti vypověděli smlouvu ODS po sérii odhalení, které minulý týden přinesl Náš Liberec a která, dle policie, dokumentují,
Petr Židek (vyloučen z ODS) dnes ráno odevzdal rezignaci na svou funkci náměstka primátora pro veřejný majetek a sportovní infrastrukturu. Řadovým zastupitelem ale zůstává
Po zveřejnění zjištění z aktuální korupční kauzy, které včera přinesl Náš Liberec, jednala republiková výkonná rada ODS a učinila razantní krok. Náměstek Petr Židek