Čmelák vysadil v Kraji 1000 nových tisů

V roce 2022 se spolku Čmelák podařilo na území Libereckého kraje vysadit dalších 1000 vzrostlých sazenic tisu. Je to více, než kolik dnes v celém kraji najdeme dospělých tisů. Čmelák tak díky financím z tzv. Norských fondů i pomoci řady dobrovolníků pokračoval v záchraně této vzácné dřeviny a v jejím návratu do krajiny.

„Tisy sázíme ve skupinkách po 25 kusech. 1000 sazenic, to je 40 lesních lokalit po celém kraji – rostou od Rychnova po Doksy,“ říká Jiří Antl, koordinátor projektu, a upřesňuje: „Zaměřujeme se především na lesy mimo zvláště chráněná území, které jsou jinak mimo hlavní pozornost ochrany přírody.“

Spolek Čmelák pěstuje tisy v lesních školkách z vlastnoručně sesbíraných semen. Po vysazení do lesa jsou všechny sazenice chráněny oplocenkami, aby nedošlo k okusu lesní zvěří. Té tis velmi chutná, přestože je jedovatý. „S tisem je to stejné jako se všemi ostatními vzácnějšími dřevinami v lese – bez ochrany si je přemnožená zvěř v lese najde a zničí,“ dodává Jiří Antl.

V projektu ale nejde jen o výsadby. Stejně důležité je také důkladné zmapování stávající tisové populace v kraji a příprava dlouhodobé strategie na její podporu, jejíž součástí je i vyhledání dalších stanovišť pro výsadby v budoucích letech.

Záchraně tohoto ohroženého stromu se spolek Čmelák věnuje již 25 let a za tu dobu vrátil do krajiny už okolo 2000 sazenic této vzácné dřeviny. Většině z nich se dobře daří; přestože jde o nejpomaleji rostoucí dřevinu u nás, některé vysazené sazenice mají už přes 2 metry.

S výsadbou tisů Čmeláku hodně pomáhají dobrovolníci jak z řad veřejnosti, tak v rámci firemních teambuildingových akcí. Projekt můžete podpořit také nákupem dárkového certifikátu na e-shopu Čmelák. Vybrané peníze slouží jako další financování, bez kterého se projekt neobejde.

Subscribe
Upozornit na
8 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Náš Liberec přináší otevřený pohled na to, jak, dle policie, probíhalo zadání miliardové zakázky na rekonstrukci plaveckého bazénu na Tržním náměstí v Liberci.
Investigativní zjištění našeho webu zajímají republiková média již týden. Poslechněte si jeden z nejsledovanějších českých podcastů, 5:59 Lenky Kabrhelové na Seznam Zprávách, který se
Reakce koaličních stran Starostů, ANO a Pirátů na nebývalou krizi důvěryhodnosti je ubohá. Bez jakékoliv sebereflexe vykládají aktuální korupční jako selhání jednotlivců. Opomíjejí ovšem
STAN/Starostové pro Liberecký kraj, ANO a Piráti vypověděli smlouvu ODS po sérii odhalení, které minulý týden přinesl Náš Liberec a která, dle policie, dokumentují,