Hejtman Půta u soudu nemluvil pravdu, když tvrdil, že projektu zmanipulované zakázky nevěnoval zvláštní pozornost

Dalším jednáním se dnes u libereckého soudu začala probírat kauza zmanipulované zakázky rekonstrukce kostela sv. Máří Magdalény, kterou provázely úplatky. U soudu vystoupil i obžalovaný hejtman Martin Půta, který se snažil vzbudit dojem, že ve věci postupoval standardně. Odposlechy ale hovoří proti němu.

Hejtman se ujal slova hned ráno a následně jednání soudu opustil. Vyjádřil se k odposlechům. „Jsem přesvědčený, že odposlechy, které u soudu zazněly hovoří v můj prospěch. Nic problematického v nich ve vztahu ke mně nezaznívá, drtivá většina odposlechů se mě dokonce vůbec netýká, nejsem na nich zachycený, ani se o mně nehovoří, navíc nemohu za to, jak o mě mluví třetí osoby,“ uvedl na svou obhajobu hejtman Martin Půta (STAN/Starostové pro Liberecký kraj).

Martin Půta se věnoval i své přezdívce Nejvyšší, kterou ho na odposleších titulují ostatní obžalovaní. „Nemohu za to, jak o mě kdo mluví. Chtěl bych upozornit, že jindy jsem jmenován i jinak: jako Martin, Půta nebo hejtman a naopak ostatní hejtmané z vedlejších krajů jsou rovněž titulováni jako Nejvyšší,“ pokračoval hejtman, pro kterého státní zástupce navrhuje pět let ve vězení pro korupci a zneužití pravomoci.

„Odmítám tvrzení obžaloby, že bych se ve prospěch zmíněného projektu nějak významně angažoval, postupoval jsem standardně,“ obhajoval své chování před deseti lety hejtman Půta. Jenomže to není pravda.

Hejtman se kvůli zmanipulovanému projektu scházel s lobbisty firmy Metrostav, která projekt zcela nestandardně předfinancovala, byť nebyla příjemcem dotace, ale pouze zhotovitelem díla. Podle státního zástupce tak počítala s nezákonným ziskem, ke kterému měla přijít například skrze fiktivní faktury. Část tohoto zisku pak měla jít i na úplatky pro politiky a úředníky.

Podle obžalovaných lobbistů z Metrostavu měl dát rovněž Půta jasný pokyn, aby na jednání ROP Severovýchod jela sama primátorka Liberce Martina Rosenbergová, která by zde ostatní hejtmany (Královéhradeckého a Pardubického kraje) přesvědčila, jak je nutné kontroverzní projekt rekonstrukce kostela sv. Máří Magdalény podpořit, jinak že se ohrozí i další dotace.

Obžalovaný Jan Petráň z Metrostavu své kolegy informoval o tomto jednání i o požadavku Martina Půty: „Posrali se oba hejtmani, jediný, co mu zbývalo, že oni totiž měli schůzku k některým projektům předtím, než je ta veřejná část, tak říkal, že považuje za úspěch, že se to nezařízlo úplně, jak by se o tom hlasovalo, tak by to bylo v kytkách, a jedním z těch bojových úkolů je a to právě musíš vyřídit ty s tou tvoji lady, aby tam neposlala Šampóna, čímž je Lukáš Martin (bývalý náměstek liberecké primátorky – pozn. red.), tak to je v prdeli.“

Hejtman Půta také nelibě nesl, když Jan Korytář, další člen Rady ROP Severovýchod, která o dotaci rozhodovala, pro projekt navrhl zpřísňující podmínky poté, co byl za korupci odsouzen tehdejší jednatel žadatelské společnosti, Jiří Zeronik.
To zajímalo Jana Petráně, který Martinu Půtovi volal: „Ty vole, řekni mi, proč ten vůl, ten Korytář, do toho takhle rejpnul, nevíš proč?“

A Martin Půta odpověděl: „Nevím, ale Netolickej je nasranej úplně jako přes dvě míry“, „to je prostě no debil“, „víš co, kdyby to řekl ráno, my jsme ráno s hejtmany, já bych jim řekl, že on chce ještě todle, problém to není, dodavatel s tím souhlasí, to je přesně ten bourací styl“, „no ono to mělo projít, já jsem to s nimi ráno domluvil, oni řekli takhle dobrý, takhle jo, a pak prostě takovádle věc“.

Z těchto a dalších odposlechů jasně vyplývá, že hejtman projektu rekonstrukce kostela věnoval nestandardní zájem. V rozporu s jeho dnešním tvrzením u soudu.

V celém případu jde zejména o rekonstrukci kostela sv. Máří Magdalény v Liberci, kterou za 65 milionů prováděla společnost Metrostav, která jej zcela nestandardně předfinancovala. Obžaloba má za to, že projekt byl předražený o 23 milionů korun a část z toho měla jít na úplatky mezi síť úředníků a politiků, kterou ovládal Metrostav.

Problém nastal v momentě, kdy představitel společnosti GEPO Jiří Zeronik byl odsouzen za korupci. Hrozilo, že se dotace zastaví a Metrostav o peníze přijde. Proto chtěl změnu financování – peníze předem. Tomu měl napomáhat i hejtman Půta, který měl dle tabulek slíbeno 830 tisíc korun úplatků. Zároveň si, dle obžaloby, nechal Metrostavem zaměstnávat svého tajného informátora, kterého nechtěl platit sám a který pro něj měl shánět kompromitující materiály na politiky a úředníky.

Jiří Zeronik byl již za své jednání pravomocně odsouzen. Přiznal se, že zmanipuloval výběrové řízení, aby vyhrál Metrostav, se kterým stavbu i účelově prodražil. K vystavování falešných faktur pro Metrostav se přiznal i další obžalovaný, Libor Turský. Ostatní obžalovaní vinu odmítají. Hejtman Půta vše označuje za kampaň proti němu.

Subscribe
Upozornit na
18 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Policejní zjištění, které má Náš Liberec k dispozici, ukazují, jakým způsobem byla, dle detektivů, bývalým náměstkem Petrem Židkem z ODS a podnikatelem Petrem Syrovátkem
Možná nejambicióznější projekt Libereckého kraje za posledních deset není v dobré kondici. Kolem plánů na vybudování obří fotovoltaické elektrárny v Ralsku krouží lobbisté i
Politické vedení města Liberce je v krizi kvůli rozsáhlé policejní akci, která vypovídá o nebývalé korupci na zdejším magistrátu. Primátor dnes představil kroky, kterými
Mohutná korupční aféra, která ukazuje nebývalé klientelistické prostředí na liberecké radnici, má přesah i na Liberecký kraj. Jak zjistil jako první Náš Liberec, policie