Město šílený plán na učebny ve vaně bazénu myslí vážně. Lidé se bouří

Vedení města (koalice STAN/Starostové pro Liberecký kraj, ANO, ODS a Piráti) předkládá zastupitelům plán na vytvoření školních tříd ve vaně zchátralého bazénu u ZŠ Švermova. Rodiče františkovských dětí protestují.

Situaci se školstvím v Liberci se nikdo dlouhodobě a koncepčně skutečně nezabývá. Důkazem je situace kolem ZŠ Švermova, kde náměstek pro školství a kulturu Ivan Langr (STAN/Starostové pro Liberecký kraj) předkládá návrh na vybudování šesti učeben v prostorách vany zdejšího plaveckého zchátralého bazénu.

Po zveřejnění plánů, jak mají „učebny ve vaně“ vypadat, se dali dohromady místní lidé z osadního výboru Františkov, aby s tímto souhlasem vyjádřili zásadní nesouhlas. Navržené třídy pro děti mají minimum prostoru, v místnostech o padesáti metrech čtverečních se má tísnit 30 dětí.

To není rozvržení autobusu, ale představa, jak by měly vypadat učebny pro děti na ZŠ Švermova

Obyvatelé Františkova žádají město, aby tímto směrem nešlo, ale naopak, aby se snažilo o zpětný výkup původní budovy školy. Tu dnes jako ubytovnu pro chudé provozuje hoteliér Lukáš Pytloun a její lokace v areálu školy působí sociální problémy a napětí.

„Aktuální návrh řešení připadá osadnímu výboru jako látání záplat na již záplatované. Prosíme
město aby nekupilo chyby na sebe a prosíme alespoň za vypracování studie, která bude zárukou
kvalitního řešení zejména pro potřeby studentů. Aktuální návrh mířící na zastupitelstvo
nedoporučujeme z výše uvedených důvodů schválit a žádáme jeho stažení,“ vyzývá zastupitele osadní výbor Františkov.

Osud františkovského bazénu (a tedy i nyní zamýšlených školních tříd) je pro správu veřejného majetku v Liberci signifikantní. Bazén fungoval od minulého režimu nejen pro školní děti, ale i pro veřejnost. Za vlád ODS byl ale zavřen a ponechán svému osudu. V roce 2011 jej tehdejší koalice ČSSD, Liberec občanům (Starostové pro Liberecký kraj + lidovci), Věci veřejné a Unie pro sport a zdraví prodala soukromému podnikateli, který zde zřídil pofidérní soukromou Vysokou školu Karla Engliše.

Již tehdy opozice ze Změny pro Liberec upozorňovala na, dle ní, podezřelý postup města při privatizaci staré školní budovy. Prodej nebyl nijak inzerován, po tlaku Změny byla cena zvýšena na 11 milionů z původně 9 milionů navržených, ale přesto díky mizivé informovanosti o prodeji se nakonec výběrového řízení neúčastnil nikdo jiný než provozovatel soukromé Vysoké školy Karla Engliše.

Vysoká škola Karla Engliše na Františkově ale vydržela jen do roku 2014 a majitel budovu nabídl k odkoupení zpět městu. Vládnoucí koalice ale tak dlouho otálela, až město předběhl soukromý developer s plánem ve školní budově vytvořit ubytovnu. Tak se také stalo.

Následně, v dalším volebním období, o koupi budovy do vlastnictví města usiloval tehdejší náměstek za Změnu pro Liberec Jan Korytář. Jeho hlavním argumentem bylo, že je právě potřeba rozšířit vedlejší ZŠ Švermova. Jenže proti byla tehdejší opozice ze Starostů i ODS a zájmy dalšího soukromého vlastníka proti těm městským hájil zejména bývalý primátor Tibor Batthyány (zvolen za ANO a později z něj vyhozen).

Subscribe
Upozornit na
4 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Náš Liberec přináší otevřený pohled na to, jak, dle policie, probíhalo zadání miliardové zakázky na rekonstrukci plaveckého bazénu na Tržním náměstí v Liberci.
Investigativní zjištění našeho webu zajímají republiková média již týden. Poslechněte si jeden z nejsledovanějších českých podcastů, 5:59 Lenky Kabrhelové na Seznam Zprávách, který se
Reakce koaličních stran Starostů, ANO a Pirátů na nebývalou krizi důvěryhodnosti je ubohá. Bez jakékoliv sebereflexe vykládají aktuální korupční jako selhání jednotlivců. Opomíjejí ovšem
STAN/Starostové pro Liberecký kraj, ANO a Piráti vypověděli smlouvu ODS po sérii odhalení, které minulý týden přinesl Náš Liberec a která, dle policie, dokumentují,