Rok po ruském útoku stojí Liberec i kraj dále za Ukrajinou

Přesně před rokem napadlo Rusko Ukrajinu. Ačkoliv se jeho vůdce Vladimír Putin domníval, že půjde záležitost několika dní, Ukrajinci přes rok svou zemi brání. Válka si vyžádala již desítky tisíc obětí. S těžce zkoušenou Ukrajinou i jejím lidem je solidární naše město i kraj.

Málokdo před rokem věřil, že se to stane, ale ruský fašistický režim 24. února 2022 ukázal svou skutečnou tvář a připomněl mnohým lidem v Evropě, jak se v něm mýlili. Začal největší válku v Evropě od roku 1945, která již má na kontě, podle odhadů zpravodajských služeb, téměř čtvrt milionů životů, na straně vojáků i civilistů.

Záběry ukrajinských měst srovnaných se zemí, osudy uprchlíků i brutalita ruské armády vůči civilistům nechaly málokoho chladným. Solidární s Ukrajinou je většina Evropy, ale i město Liberec a zejména Liberecký kraj.

Hned od začátku konfliktu a po prvním přívalu lidí prchajících před válkou, otevřel Liberecký kraj Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině Libereckého kraje (KACPU LK). Od počátku konfliktu centrem prošlo bezmála 20.000 uprchlíků. Ubytování zajistil kraj ve spolupráci s Hasičským záchranným sborem Libereckého kraje téměř 8.000 lidí.

Kraj také poskytoval častou a potřebnou humanitární pomoc přímo v oblasti na Ukrajině, Vinnycké oblasti, se kterou dlouhodobě spolupracuje. Liberecký kraj do Vinnycje poslal humanitární pomoc ve výši více jak 26 milionů korun. Z drtivé většiny se jednalo zdravotnické potřeby, potřeby pro postižené lidi, kteří mají útěk před útočícími okupanty značně ztížený, oblečení a jídlo. Byly mezi nimi ale i satelitní telefony, které mohou velice pomoci místní samosprávě v době, kdy je ztížena nebo zcela vypnuta klasická telekomunikace nebo internet.

„Od začátku války na Ukrajině jsme v našem uprchlickém centru přijali na 20.000 uprchlíků. I přesto, že osob, které přicházejí do centra, ubývá, nehodláme ho nyní zavírat. Považuji za lidské a správné i nadále pomáhat uprchlíkům v jejich nelehkých začátcích v cizí zemi. Nyní KACPU funguje v režimu pondělí, středa, pátek od 8 do 16 hodin a stejně bude fungovat i po 1. březnu 2023,“ uvedl hejtman kraje Martin Půta, který Vinnycji na Ukrajině v létě sám navštívil.

Svou solidaritu s napadenou zemí, která ještě nedávno přímo sousedila s bývalým Československem, vyjádřilo i liberecké zastupitelstvo. Dva týdny po útoky, na mimořádném zasedání v březnu 2022, schválilo pomoc 8 milionů korun pro Ukrajinu i její uprchlíky.

V pomoci válečným uprchlíkům, kterou tvořily v drtivé většině ženy a děti, se někteří zastupitelé angažovali i sami. Jako například Hana Zemanová, zastupitelka za KDU-ČSL/Starosty pro Liberecký kraj, která organizovala ubytování pro potřebné v Liberci i v širokém okolí.

Do pomoci uprchlíkům i bojující Ukrajině se ale nezapojili jen Liberec a Liberecký kraj. Řada obcí, ale i organizací či jednotlivců napříč krajem nabídla své síly a prostředky. Ruský útok na Ukrajinu také odsuzuje drtivá většina politických stran v Libereckém kraji. Nenávist k Ukrajincům se snaží vyvolávat skrze své komunikační kanály snad jen SPD a KSČM, kterou ovšem podobná nacionalistická politika přivedla na smetiště dějin.

Dnes se také uskuteční od 17 hodin Modlitba za Ukrajinu na náměstí před libereckou radnicí. Odslouží ji kněz Radek Jurnečka z litoměřické diecéze působící v Liberci, promluví kněz Ivan Semotyuk z liberecké Řeckokatolické diecéze, hejtman Libereckého kraje Martin Půta, primátor statutárního města Liberec Jaroslav Zámečník a rektor Technické univerzity v Liberci Miroslav Brzezina, zúčastní se i primátor statutárního města Jablonec nad Nisou Miloš Vele. Vystoupí pěvec Andrij Shkurhan držitel medaile Za zásluhy v kultuře na Ukrajině a čestného titulu Zasloužilý Umělec Ukrajiny.

Subscribe
Upozornit na
32 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Náš Liberec přináší otevřený pohled na to, jak, dle policie, probíhalo zadání miliardové zakázky na rekonstrukci plaveckého bazénu na Tržním náměstí v Liberci.
Investigativní zjištění našeho webu zajímají republiková média již týden. Poslechněte si jeden z nejsledovanějších českých podcastů, 5:59 Lenky Kabrhelové na Seznam Zprávách, který se
Reakce koaličních stran Starostů, ANO a Pirátů na nebývalou krizi důvěryhodnosti je ubohá. Bez jakékoliv sebereflexe vykládají aktuální korupční jako selhání jednotlivců. Opomíjejí ovšem
STAN/Starostové pro Liberecký kraj, ANO a Piráti vypověděli smlouvu ODS po sérii odhalení, které minulý týden přinesl Náš Liberec a která, dle policie, dokumentují,