V Turówu se bude těžit do roku 2044. Je rozhodnuto.

Polské Ministerstvo klimatu a životního prostředí definitivně rozhodlo o prodloužení těžby v dole Turów až do roku 2044. Podle ekologů i lidí z pohraničí Poláci zcela ignorují protesty a námitky české i německé strany.

Podle prohlášení spolku Společně pro vodu je povolení polského ministerstva založeno na nesprávném posouzení dopadů těžby na území České republiky, Polska i Německa, na což experti, ekologické organizace a místní lidé dlouhodobě upozorňují. Ministerstvo v rozhodnutí argumentuje atraktivními pracovními místy a zlepšením makroekonomických ukazatelů. Naopak zcela opomíjí ztrátu finančních prostředků z EU fondů pro spravedlivou transformaci a vliv dolu na odtok vody z českého území hodnotí jako zanedbatelný.

Podle názorů ekologů povolení zcela opomíjí vliv těžby na německou Žitavu a pracuje s nesprávnými odhady odtoku vody z českého území. Přesto na základě těchto údajů vydalo polské ministerstvo povolení k prodloužení těžby na dalších 22 let.

„Polské úřady zapomínají, že nemohou rozhodovat bez ohledu na životní prostředí. Vstupem do Evropské unie se Polsko zavázalo, že bude respektovat předpisy tohoto společenství a za to bude získávat různé výhody, včetně financí. Nyní je však vidět, že Polsko tyto předpisy zcela ignoruje a poškozuje nejen lidi žijící na druhé straně hranic, ale i své vlastní obyvatele,“ říká Petra Kalenská, právnička expertní skupiny Frank Bold.

Spolek Společně pro vodu ale kritizuje i českou vládu. České Ministerstvo životního prostředí podle něj stále odmítá zveřejnit důležité informace o stavu podzemních vod. Polský zmocněnec přitom v minulosti žádal české orgány, aby tato data tajily, neboť jejich zveřejnění by mohlo ohrozit povolení těžby do roku 2044. Povolení nyní polské Ministerstvo klimatu a životního prostředí bez problémů vydalo.

„Česká vláda podepsala nevýhodnou dohodu, která jí svazuje ruce a brání jí zakročit proti porušování evropských předpisů. Nyní se tak může jen dívat, jak z českého území odtéká voda, a snažit se rychle postavit krizovou infrastrukturu, abychom nepřišli o pitnou vodu. Na ochranu našeho životního prostředí česká vláda zcela rezignovala. Navíc dala zelenou postupu polské vlády, kvůli kterému byl region okolo dolu Turów vyřazen z transformačního fondu EU. V budoucnu se tak budeme muset vyrovnávat nejen s negativními důsledky těžby, ale i s problémy sociálními, protože do příhraničního regionu nebude směřovat finanční pomoc,” uvádí Milan Starec ze Sousedského spolku Uhelná.

Jak nedávno napsal Náš Liberec, před rokem – 3. února 2022 – uzavřel premiér Petr Fiala s Polskem dohodu o další těžbě v hnědouhelném dole Turów. Podle lidí, kteří bydlí poblíž hnědouhelného dolu Turów, a ekologických organizací je ale tato dohoda nedostatečná a česká vláda vyměnila ochranu vody v přilehlém pohraničním území za peníze na krizovou infrastrukturu. Po roce od podpisu dohody je podle nich zřejmé, že místním lidem dohoda nepomohla. 

Rozhodující roli hrály tehdy polské peníze. Ovšem finance, které byly pro českou vládu i Liberecký kraj největším lákadlem a důvodem rychlého uzavření smlouvy, se ale velice rychle ukázaly jako neodpovídající. Náš Liberec již na jaře loňského roku upozornil, že Liberecký kraj sice získal kompenzaci za ekologické škody a úbytky vody, které způsobuje těžba hnědouhelného dolu Turów České republice a jejím občanům, ve výši 35 milionů eur (v přepočtu 851 milionů korun), které jsou uloženy ve zřízeném fondu Turów, ale tato částka je naprosto nedostatečná.

Odhady nákladů na stavební práce a díla spojená se zabezpečením vody pro obyvatele příhraničí jsou již dnes zhruba dvakrát tak veliké. Oslovené firmy odhadly nákladyna 1,542 miliardy korun. Zbytek má doplatit Česká republika, respektive její daňoví poplatníci.

Subscribe
Upozornit na
3 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Náš Liberec přináší otevřený pohled na to, jak, dle policie, probíhalo zadání miliardové zakázky na rekonstrukci plaveckého bazénu na Tržním náměstí v Liberci.
Investigativní zjištění našeho webu zajímají republiková média již týden. Poslechněte si jeden z nejsledovanějších českých podcastů, 5:59 Lenky Kabrhelové na Seznam Zprávách, který se
Reakce koaličních stran Starostů, ANO a Pirátů na nebývalou krizi důvěryhodnosti je ubohá. Bez jakékoliv sebereflexe vykládají aktuální korupční jako selhání jednotlivců. Opomíjejí ovšem
STAN/Starostové pro Liberecký kraj, ANO a Piráti vypověděli smlouvu ODS po sérii odhalení, které minulý týden přinesl Náš Liberec a která, dle policie, dokumentují,