Masarykova třída: nejkrásnější parkoviště v Česku. S péčí Libereckého kraje i města

Spolupráce města a kraje a se posledních pět let, kdy na radnici i na krajském úřadě vládnou Starostové, vychvaluje až do nebes. Jenomže realita je často zcela opačná. Svědčí o tom i příklad z ikonické liberecké Masarykovy třídy.

Do naší redakce dorazilo několik stížností na město, jak že se macešsky chová k veřejnému prostoru a k Masarykově třídě, která byla před nedávnem vyhlášena jako nejkrásnější ulice v ČR. Konkrétně se jedná o prostor před zdejší Střední průmyslovou školou strojní a elektrotechnickou.

Vlajka Libereckého kraje nad zničeným městským prostorem nenechává nikoho na pochybách, kdo je zde hospodářem

Jenomže neprávem. Tento pozemek a část veřejné zeleně před školou není města, ale Libereckého kraje. A ten se o něj stará podobně jako o nedaleký park u muzea, který za posledních deset let prošel neuvěřitelným úpadkem.

Okolí průmyslovky je skutečně v dezolátním stavu. Automobily rozježděné pruhy stále se zmenšující zeleně plné kaluží, jakési zbytky trubek trčících ze země, hroutící se schody a rozbitá ohraničení trávníků jsou dostatečně výmluvnými důkazy, jak se Liberecký kraj stará o veřejný prostor v Liberci. Entrée do nejkrásnější ulice v republice jako vyšité.

Vítejte na nejkrásnější třídě v České republice. Je libo zaparkovat na trávníku? Jen pozor, aby ještě nějaký zbyl!

Stejně tak je zde výmluvně demonstrováno, že pro současné vedení kraje i města je osobní automobilová doprava jasnou prioritou, které musí takové věci jako zeleň a veřejný prostor ustoupit. Prostě: kde to jde zaparkovat, nechť se parkuje. Náš Liberec se této politice věnoval již v minulosti, rovněž po upozornění občanů.

Místo pokáceného stromu z oceňované lipové aleje je vkusné místo k zaparkování.

Není bez zajímavosti, že situace kolem obou škol se již řešila i na libereckém zastupitelstvu. Dokonce opakovaně a zejména v souvislosti s bezpečností dětí, které jsou zejména ráno, před začátkem výuky ohrožovány arogancí řidičů. Určitou dobu zde každé ráno dokonce byli příslušníci městské policie, ale rozhodně neřešili takové věci jako parkování na zeleni. A neřeší to dodnes.

Na nejkrásnější ulici v ČR se rozpadá chodník i obrubníky lemující zeleň
Schody jsou křivé a rozpadlé jako sliby z předvolebních kampaní po volbách

Na kraji to ale vidí jinak. Podle oficiálního vyjádření je vše v pořádku, za všechno může jen ošklivé počasí: „Pozemek, o kterém píšete, je skutečně ve vlastnictví Libereckého kraje. Spravuje ho Střední průmyslová škola strojní a elektrotechnická a Vyšší odborná škola, Liberec 1, Masarykova 3, příspěvková organizace. V příloze posíláme aktuální fotografie, pořízené dnes, z nichž je patrné, že škola o zeleň pečuje. Na prvním snímku jsou vidět i nově vysazené keře. Je pravda, že po roztání sněhu není zeleň příliš pohledná, což je ale v této roční době celkem běžné. S příchodem jara se situace jistě zlepší v celém městě i kraji,“ zní v oficiálním stanovisku kraje.

Fotografie Libereckého kraje, podle kterého je vše v pořádku

Ale abychom nebyli nespravedliví. V přímém sousedství liberecké strojní průmyslovky je ZŠ 5. května, o kterou se nestará kraj, ale radnice. Kde tedy rovněž vládnou Starostové. A je potřeba přiznat, že se starají stejně „pečlivě“ jako jejich krajští kolegové:

Ačkoliv liberecká radnice, v duchu své politiky co největšího stahování osobních aut do centra města, značně rozšířila parkoviště v areálu LVT, které je vzdálené zhruba 30 metrů, parkování na zeleni se rozrůstá i v okolí obou škol.

Rádio Dobrý den informuje: stání na zeleni povoleno!

Na závěr si dovolíme malé srovnání. Na přiložených fotografiích se podíváme trochu do minulosti. Pro srovnání, jak o místo (i celé město) pečovali naši předci.

Tam, kde se dnes krčí zbytky zeleně zdevastované neukázněnými řidiči a ponechané svému osudu vedením města i městskou policií, stál kdysi pomník upomínající dnes na již zapomenutou postavu Josefa Müllera, zakladatele spolku rakouských veteránů v Liberci

A tak vypadalo okolí obou libereckých škol ještě do 60. letech 20. století. Archiv Jos. Šorm.

Subscribe
Upozornit na
28 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Policejní zjištění, které má Náš Liberec k dispozici, ukazují, jakým způsobem byla, dle detektivů, bývalým náměstkem Petrem Židkem z ODS a podnikatelem Petrem Syrovátkem
Možná nejambicióznější projekt Libereckého kraje za posledních deset není v dobré kondici. Kolem plánů na vybudování obří fotovoltaické elektrárny v Ralsku krouží lobbisté i
Politické vedení města Liberce je v krizi kvůli rozsáhlé policejní akci, která vypovídá o nebývalé korupci na zdejším magistrátu. Primátor dnes představil kroky, kterými
Mohutná korupční aféra, která ukazuje nebývalé klientelistické prostředí na liberecké radnici, má přesah i na Liberecký kraj. Jak zjistil jako první Náš Liberec, policie