Náměstek Židek (ODS): bazén bude stát 1,5 miliardy

S dalším extrémním prodražením plánované rekonstrukce libereckého bazénu přichází koalice STAN/Starostů pro Liberecký kraj, ANO, ODS a Pirátů. Podle odpovědného náměstka Petra Židka z ODS nemá bazén stát astronomickou miliardu, ale miliardu a půl.

Že má oprava bazénu, kterou radnice veřejnosti slibuje dlouhé roky, stát téměř miliardu a půl, vyplývá z materiálů, které schválila Rada města. Její členové, včetně primátora, ale pořád nevědí, kde by tak obrovské peníze vůbec vzali.

Podle vedení města chce jít radnice cestou otevřeného výběrového řízení. „Mým cílem je předkládat materiál, aby stavba byla rozložena do tří let, aby co nejvíce byla ohleduplná k rozpočtu,“ uvedl k situaci náměstek  primátora pro majetkovou správu, sport a sportovní infrastrukturu, občanský demokrat Petr Židek.

Město ovšem ani po letech netuší, jak bude takto nákladnou stavbu financovat. Chce oslovit kraj i státní zdroje. „Musíme počítat, že nám žádná dotace nemusí být přiřknuta, proto musíme být připraveni na to, že celá akce bude financována z městského rozpočtu,“ dodal náměstek Petr Židek.

Kde vzít peníze, tedy zhruba půl miliardy každý rok po dobu tří let, ale ještě neví ani primátor, který má zároveň na starosti městskou ekonomiku. „My teprve teď připravujeme střednědobý výhled na tři roky a musíme spočítat, jak se taková částka dotkne příjmů a výdajů, aby neohrozila možné další projekty,“ uvedl primátor Jaroslav Zámečník ze STAN/Starostů pro Liberecký kraj.

V rámci koaličních dohod má rekonstrukci bazénu na starosti Petr Židek, lídr liberecké ODS, která je historicky a neskrývaně srostlá s největší zdejší stavební firmou, SYNER Group. Paradoxně právě SYNER před deseti lety stavěl přístavbu dnešního bazénu, ač již tehdy zněly hlasy, že důležitější by bylo využít evropské dotace, ze kterých byl projekt financován, na opravu původní budovy bazénu.

Tento projekt před lety zatřásl libereckou politikou, když jej odmítl, spolu s rekonstrukcí lázní, podepsat tehdejší primátor Jan Korytář (Změna pro Liberec), protože podle něj nesl prvky manipulace. Připravili ho pro radnici například lidé spjatí právě se Synerem. Korytáře a Změnu pak obešli koaliční partneři ze Starostů a ČSSD a utvořili opozičně smluvní koalici s ODS. Za rovněž kritizovaný projekt lázní pak Liberec dostal pokutu ve výši téměř 7,5 milionu korun.

Subscribe
Upozornit na
13 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Radnice vydalo Manuál veřejného prostranství pro město Liberec – modrozelená infrastruktura. Má se jednat o vademecum, podle kterého se má nakládat s veřejným prostorem.
Kauza, kterou tento týden otevřel Náš Liberec a ve které jde o podezřelou zakázku na nákup technologií na úpravu vody za 6 milionů pár
Překvapení se nekoná. Podle rozhodnutí komise pro výběr zhotovitele nového plaveckého bazénu na Tržním náměstí a následně i Rady města, by měl bazén stavět
Vedení libereckého bazénu, ve kterém figuruje politik a radní města z TOP 09/Starostů pro Liberecký kraj, zadalo na poslední chvíli zakázku na úpravy vody