Nacistický kříž na pomezí Jizerek a Krkonoš padl, možná skončí v muzeu

Kontroverzní kamennou plastiku německého rytířského kříže u rozhledny Štěpánka v Příchovicích, vztyčenou v roce 1944 nacisty a obnovenou v roce 2012 za účasti neonacistů, někdo o víkendu rozbil. Nakonec by mohla skončit v libereckém muzeu.

Kamenný kříž maltézského typu s hákovým křížem uprostřed, který odkazoval na německé válečné vyznamenání „Železný kříž“, vztyčilo u rozhledny nad Příchovicemi v říjnu 1944 župní vedení NSDAP v čele se svým vůdcem Konrádem Henleinem, které mělo sídlo v Liberci v dnešní budově A Technické univerzity v Hálkově ulici.

Důvodem vztyčení kříže byla připomínka padlých německých vojáků v právě probíhající válce, ale zejména povzbuzení upadající morálky mezi zdejšími sudetskými Němci. Fronta se blížila, Spojenci vítězili a všem na podzim roku 1944 začínalo být jasné, kde a jak nacistické sny o tisícileté árijské říši skončí. Henlein ale i tak, při příležitosti vztyčení kříže v Příchovicích, burcoval Němce k poslední velké bitvě „za Evropu“.

Kříž jako symbol nacistické tyranie byl po válce stržen do rokle českými křesťany při jejich výletu na Štěpánku. Jeho zbytky dlouho zarůstaly travou pod skalou, na které se tyčí oblíbená rozhledna. Až v roce 2012 jej skupina lidí, v níž figurovali tanvaldští i jablonečtí neonacisté, sdružení ve „Spolku Jizeran“, poskládali a znovu vztyčili.

Příchovický kříž se velice rychle stal kultovním místem neonacistů ze širokého okolí. Zejména v dny spojené s jejich hnutím, jako je například 20. duben coby narození Adolfa Hitlera, se zde konaly vzpomínkové akce a setkání. Radost kříž ale dělal i místním podnikatelům, pro které byl vítanou turistickou atrakcí.

Kříž se však stal trnem v oku antifašistům. Několikrát byl za posledních deset let posprejován jako připomínka toho, co ve skutečnosti znamenal a znamená. Jeho konec nastal až tento víkend, kdy byl rozbit na několik kusů.

Aby bylo zabráněno dalším kontroverzím ve spojení s tímto jediným nacistickým památníkem v ČR, uvažuje Severočeské muzeum o tom, že kříž získá do svých sbírek. „Máme zájem o tento artefakt a budeme jednat s KRNAP o tom, že bychom jej zařadili do sbírek v rámci připravované expozice o říšské župě Sudety,“ potvrdil naší redakci stanovisko muzea jeho badatel Ivan Rous.

foto: regiontourist.cz

Subscribe
Upozornit na
4 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Náš Liberec přináší otevřený pohled na to, jak, dle policie, probíhalo zadání miliardové zakázky na rekonstrukci plaveckého bazénu na Tržním náměstí v Liberci.
Investigativní zjištění našeho webu zajímají republiková média již týden. Poslechněte si jeden z nejsledovanějších českých podcastů, 5:59 Lenky Kabrhelové na Seznam Zprávách, který se
Reakce koaličních stran Starostů, ANO a Pirátů na nebývalou krizi důvěryhodnosti je ubohá. Bez jakékoliv sebereflexe vykládají aktuální korupční jako selhání jednotlivců. Opomíjejí ovšem
STAN/Starostové pro Liberecký kraj, ANO a Piráti vypověděli smlouvu ODS po sérii odhalení, které minulý týden přinesl Náš Liberec a která, dle policie, dokumentují,