Týden pod Ještědem: za protěžováním Vratislavic je zejména politický kalkul

Zvýhodňování Vratislavic nad Nisou vůči zbytku Liberce už bije do očí. Korunu tomu dalo březnové zasedání zastupitelstva, kde se vládnoucí koalice (opět) vykašlala na lidi ze sídlišť, aby ve Vratislavicích měli náplavku za 100 milionů korun podél fabriky. Důvod je přitom jednoduchý: mocenská strategie Starostů, kterým koaliční partneři dělají užitečné idioty.

Srovnání s vratislavickou náplavkou skrze fabriku za 100 milionů, kterou mají z většiny financovat evropské peníze určené pro Liberec, snese snad již jen legendární Centrum geotermální energie pro občany nebo chrastavské termální lázně bez termálních pramenů. Jak oba projekty skončily, víme, ale dnes nebudeme řešit, zda za vratislavickou náplavkou stojí podobná parta dobráků.

Vratislavice jsou jediným městským obvodem se svou radnicí, rozpočtem a vlastními projekty. Ve Vratislavicích tak vznikají nová a nová hřiště a parky (často za těžko uvěřitelné peníze), mají tu dvě kulturní centra vedle sebe, kam se rádi chodí fotit politici, v jednom z nich kino a plánuje se i letní kino a teď si za 100 milionů postaví náplavku, kam se lidé budou asi chodit koukat do zdi fabriky.

Je asi zbytečné se zde rozšiřovat o tom, jak vypadají liberecká sídliště, kde žije téměř půlka Liberce. Za posledních 30 let (s jednou výjimkou evropských dotací pro Rochlice před deseti lety) se zde neudělalo de facto nic a kvalita života tu upadá. O tom, jak se liberecké centrum změnilo za posledních pět let pod vládou současné koalice v parkoviště a smetiště, je také škoda slov.

Vratislavice naproti tomu využívají všech výhod Liberce, zejména dopravy, akorát se na ničem nepodílejí finančně. Proč tento nevýhodný (a někdo ošklivý by mohl říci až parazitický) model může fungovat a proč jej politici „velkého Liberce“ tolerují a podporují?

Řešení je v číslech. Liberec má zhruba 110 tisíc obyvatel a nějakých 78 tisíc voličů. Nejúspěšnější stranu – Starosty – zde volí něco přes 8 tisíc lidí. Vratislavice mají necelých 9 tisíc obyvatel a ani ne 7 tisíc voličů. Starosty zde ale volí 2,2 tisíc lidí.

Ještě se někdo může divit, proč se tolik peněz cpe do Vratislavic, a to na úkor zbytku celého Liberce? Vratislavice jsou nejen výkladní skříní Starostů, ale zároveň i jejich voličskou, a tedy i mocenskou základnou, respektive jednou z klíčových základen.

U Starostů jde takové kupecké počty ještě chápat. Ostatně politika je především byznysem. Ostatní koaliční partneři ale přitakáváním (často z vlastní lenosti a pohodlí) na takovou strategii, která posiluje pozici Starostů, ze sebe dělají poslušné trouby, řečeno s klasikem: užitečné idioty.

Subscribe
Upozornit na
17 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Kdo pozorně sleduje korupční kauzu kolem kostela sv. Máří Magdalény v Liberci, nemohl být překvapen přiznáním hlavního obžalovaného, tedy stavebního gigantu Metrostav. Navzdory mediálnímu
Je rozhodnuto. Liberec bude stavět nejdražší bazén v historii země a možná celé střední Evropy. Kdo si tedy myslel, že současná koalice, ve které
Poslanci po dlouhých měsících schválili zpřísnění lex Babiš. Principiálně je to dobře – kumulace mediální moci v rukou politiků není správná a je třeba
V Liberci a v Libereckém kraji staví ty nejlukrativnější veřejné zakázky de facto stále stejná skupina stavebních firem. Kdo si myslí, že mezi sebou