Kraj Liberci konečně postaví náplavku. Za jeho peníze

Vedení Libereckého kraje slibuje Liberečanům náplavku u Nisy zhruba deset let. Nyní to vypadá, že by se mohla realizovat. Ovšem z evropských dotačních peněz určených pro Liberec. Kraj se přitom chlubí stamilionovými prostředky navíc, které mu posílá stát.

Náplavky jsou hitem tohoto dotačního období, kdy na území Liberecka míří zhruba 1,6 miliardy korun z fondů Evropské unie. Náplavku za 25 milionů z dotací chtějí v Hrádku nad Nisou, za 22 milionů v Mníšku a o nejvíce kontroverzním projektu náplavky za 100 milionů (z toho 70 milionů dotací), která povede ve Vratislavicích nad Nisou skrze staré fabriky Náš Liberec již informoval.

Náplavku u Nisy, kterou Liberečanům vedení kraje slibuje zhruba jednu dekádu, chce vybudovat i Liberecký kraj. Bude stát rovněž 100 milionů (podobně jako ve Vratislavicích z nich 70 milionů má tvořit dotace). Cílem má být nejen náplavka, ale i zkulturnění vlastního okolí krajského úřadu, ze kterého je poslední roky jen rozbahněné parkoviště.

„Dojde k zpřístupnění řeky a jejímu včlenění do veřejného prostoru. Nově bude součástí
revitalizovaného prostranství stánek (občerstvení a veřejné WC), mobiliář parku (lavičky, odpadkové koše, stojan na kola), dětské hřiště a lávka přes řeku Nisu. Náplavku budou tvořit schodišťové stupně vhodné k sezení. Nový park bude respektovat stávající stromy tam, kde je to vhodné, doplněny budou další dřeviny a ve středu pobytový plácek s vodním prvkem a mobiliářem. Doplněny budou trávníky, záhony a objekt občerstvení. Kolem ulice budou vysazena stromořadí. Zpevněná plocha bude využívána jako náměstí pro konání slavností, trhů a jiných událostí,“ píše se v projektovém odůvodnění žádosti o dotaci.

Na náplavku u Nisy byla vypsána i architektonická soutěž a součástí rekultivovaného okolí Libereckého kraje bude i parkovací dům pro jeho úředníky, který rovněž zaplatí z části Liberec z dotací pro něj určených. Jak loni informoval Náš Liberec, jedno parkovací místo zde vyjde zhruba na milion korun.

Problém je ovšem v tom, že Libereckému kraji, který má od státu obrovské množství peněz, má platit úpravu jeho okolí zadlužený Liberec. Upozorňuje na to například liberecká opozice. Ta na posledním zasedání libereckého zastupitelstva navrhla, aby krajská náplavka byla vyloučena ze seznamu projektů určených k financování z fondů EU a tyto peníze byly použity na zanedbaná liberecká sídliště.

„Kraj už slibuje náplavku zhruba deset let. Splnění toho slibu je asi fajn, nicméně proč si kraj nezaplatí tuto opravu svého vlastního pozemku z vlastních peněz? Vždyť teď má díky inflaci stovky milionů příjmů navíc. Ty peníze budou Liberečanům chybět jinde,“ argumentoval na březnovém zasedání libereckého zastupitelstva Jindřich Felcman ze Zelených/Liberce otevřeného lidem. „Navrhujeme, aby tento projekt byl vyškrtnut a peníze použity pro liberecká sídliště,“ podal protinávrh Felcman, ale koalice STAN/Starostů pro Liberecký kraj, ANO, ODS a Pirátů jej hravě přehlasovala.

Liberecký kraj má skutečně díky inflaci finanční žně. Potvrzují to i oficiální čísla. Liberecký kraj může již v tomto měsíci očekávat vyšší plnění daňových příjmů, a to na úrovni 250.000.000 korun. „Za období leden až březen 2023 byly daňové příjmy vyšší o 174.357.300 korun než plán. Letos ještě převádíme disponibilní zdroje kraje z roku 2022 do rozpočtu na letošek, a to v objemu 196.000.000 korun. Se čtvrtmiliardou získanou již za první tři měsíce letošního roku tak můžeme nyní peníze přerozdělit mezi jednotlivé resorty. Je potřeba říci, že jejich požadavky, jak to tak bývá každý rok, byly o něco vyšší, a to konkrétně o 119.299.500 korun. Přerozdělovat však fakticky budeme 446.000.000 korun,“ dodal Zbyněk Miklík (Piráti), náměstek hejtmana pro resort ekonomiky, majetku, investic, veřejných zakázek a informatiky.

Na otázku, proč si na úpravu svých pozemků a svého okolí bere Liberecký kraj peníze od Liberce (respektive z peněz určených pro město Liberec) Zbyněk Miklík pro Náš Liberec odpověděl: „Já si myslím, že náplavka bude určena pro návštěvníky a obyvatele města, ne „kraje“ a proto má smysl podpora z dotačního programu.“

Subscribe
Upozornit na
21 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Náš Liberec přináší otevřený pohled na to, jak, dle policie, probíhalo zadání miliardové zakázky na rekonstrukci plaveckého bazénu na Tržním náměstí v Liberci.
Investigativní zjištění našeho webu zajímají republiková média již týden. Poslechněte si jeden z nejsledovanějších českých podcastů, 5:59 Lenky Kabrhelové na Seznam Zprávách, který se
Reakce koaličních stran Starostů, ANO a Pirátů na nebývalou krizi důvěryhodnosti je ubohá. Bez jakékoliv sebereflexe vykládají aktuální korupční jako selhání jednotlivců. Opomíjejí ovšem
STAN/Starostové pro Liberecký kraj, ANO a Piráti vypověděli smlouvu ODS po sérii odhalení, které minulý týden přinesl Náš Liberec a která, dle policie, dokumentují,