Problematická rekonstrukce Uranu: už za 131 milionů

Povede se na potřetí rekonstrukce budovy bývalého Uranu na Třídě 1. máje? Primátor Jaroslav Zámečník doufá, že ano. Nicméně cena rekonstrukce se šplhá do závratných výšek.

V lednu tohoto roku vypsalo vedení Liberce soutěž na renovaci Uranu, jehož bývalé sídlo dnes slouží jako administrativní budova pro liberecký magistrát. Již potřetí. A již má také tři nabídky. Pohybují se v rozmezí od 131,5 milionu až po 140 milionů. Limit pro zakázku si město stanovilo na 148 milionů korun.

„Jsem rád, že se do této soutěže přihlásili na třetí pokus hned tři uchazeči. Nyní se budou jejich nabídky vyhodnocovat. Když vše dobře dopadne, mohli bychom už koncem června podepsat smlouvu a hned vzápětí zahájit rekonstrukci,“ řekl ČTK primátor Liberce Jaroslav Zámečník (STAN/Starostové pro Liberecký kraj).

Náš Liberec v poslední době informoval o napjaté situaci kolem budovy, jejíž rekonstrukci část koalice odmítá. Zejména z ODS zní, že si město mělo zakoupit spíše budovu S tower, kde společnosti Syner Group skončil dlouholetý nájem od Úřadu práce. Ostatně v této budově část úředníků z Uranu dočasně sídlí. Město si totiž tyto prostory od Syner Group pronajímá a celkově ho již URAN stojí 12 milionů ročně.

 Za nájem S-tower dá Liberec ročně 4,2 miliony korun a dalších 8 milionů korun dá na úrocích bance, od které si na rekonstrukci půjčil 100 milionů korun. Hádky v koalici tak Liberečany stojí 12,2 milionů korun každý rok.

Stavba se také výrazně prodražila. Původně měla stát zhruba 100 milionů, nyní to může být (zvítězí-li nejnižší nabídka zmíněná primátorem) 131,5 milionů korun. A to se nelíbí i liberecké opozici. „Namísto rekonstrukce za 100 mil. Kč tu máme kvůli průtahům a chybám rekonstrukci za 131 mil. Kč. Namísto pronájmu náhradního prostoru pro úředníky na rok za 4,5 mil. Kč jsou to dva roky za 9 mil. Kč. To vše kvůli neshodám uvnitř koalice, které nakonec neměly žádné věcné vyústění,“ uvedl pro Náš Liberec Jindřich Felcman, zastupitel ze Zelených/Liberce otevřeného lidem.

Celý průběh veřejné zakázky, kterou za celé předchozí čtyři roky nebyla koalice STAN/SLK, ANO a ODS schopna dotáhnout do konce, budil pochybnosti. V soutěži liberecké radnice na rekonstrukci Uranu byl nakonec jediným uchazečem Metrostav a.s. Výběrové řízení, jak již dříve popsal Náš Liberec, provázela řada pochybností. Například manažerem projektu byl bývalý kontroverzní úředník, jehož jméno zaznívá u další kauzy Metrostavu, která se týká předražené zakázky na rekonstrukci kostela sv. Máří Magdalény v Liberci.

Dále původní vítěz tendru, pražská společnost Trigema, za podivných okolností ze soutěže odstoupil. Náš Liberec také přinesl zprávu o tom, že azbest, který měl rekonstrukci Uranu v přípravném řízení prodražovat, se ve stavbě, na základě výsledků kontrol, de facto nenachází.

Nakonec tedy vyhrál Metrostav, který se do výběrového řízení přihlásil jako jediný s nabídkou 102 miliony korun, která převyšovala tu původní z loňského roku o zhruba 25 milionů. Přestože firma splnila veškeré podmínky, kvůli svým korupčním skandálům smlouvu s Libercem nemohla podepsat. Korupční kauza ve Středočeském kraji kolem Davida Ratha není jedinou, kde nad Metrostavem visí hrozba zákazu účasti v soutěžích na veřejné zakázky. Stejný požadavek má státní zástupce pro Metrostav i v Liberci, kde jej viní z toho, že byl hlavním organizátorem skupiny, která se pokoušela vykrádat evropské dotace na rekonstrukci kostela sv. Máří Magdalény v Liberci. Prokurátor požaduje stejný zákaz i pro nástupnické firmy Metrostavu.

Subscribe
Upozornit na
11 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Náš Liberec přináší otevřený pohled na to, jak, dle policie, probíhalo zadání miliardové zakázky na rekonstrukci plaveckého bazénu na Tržním náměstí v Liberci.
Investigativní zjištění našeho webu zajímají republiková média již týden. Poslechněte si jeden z nejsledovanějších českých podcastů, 5:59 Lenky Kabrhelové na Seznam Zprávách, který se
Reakce koaličních stran Starostů, ANO a Pirátů na nebývalou krizi důvěryhodnosti je ubohá. Bez jakékoliv sebereflexe vykládají aktuální korupční jako selhání jednotlivců. Opomíjejí ovšem
STAN/Starostové pro Liberecký kraj, ANO a Piráti vypověděli smlouvu ODS po sérii odhalení, které minulý týden přinesl Náš Liberec a která, dle policie, dokumentují,