Týden pod Ještědem: u (nejen) bazénu nemusí jít jen o neschopnost

Ty ceny jsou do očí bijící. A ne, neomluví je ukrajinská, covidová či jiná krize, které sice zvedly ceny staveb, ale rozhodně ne o tak moc. Ani nemusí jít o nějakou paranoiu, když leckoho napadne, že za tím šponováním cen klíčových zakázek může být i promyšlený plán.

Liberecká koalice je u moci již pět let de facto ve stejné podobě. Jen za poslední rok se přidali dva Piráti, kteří ale rozhodně (zatím) žádnou štikou v rybníce nejsou. Tak jako jinde, chtělo by se říci. Ale k podstatnějšímu.

Za celou tu dobu se koalice moc nepředvedla. Veřejnosti vlastně servíruje jen obrázky a pěkné PR, až se to začíná pomalu, ale jistě přejídat. Vedle toho závratně rostou ceny staveb.

Liberecký bazén, který má na starosti radní za ODS, má najednou stát miliardu a půl. Vzpomene si ještě někdo, jak před třemi lety primátor hlásal, že ho radnice zrekonstruuje za 300 až 400 milionů? Tak dnes je to pětkrát víc. Tohle žádné dočasné výkyvy cen ve stavebnictví neomluví.

Je za tím ale jen neschopnost? Není to plán? Podívejme se, jakým způsobem vystřelila cena u právě započaté stavby Centra urgentní medicíny v Liberci, které mělo stát miliardu, pak dvě, pak něco přes, a nyní to jsou 3,2 miliardy, z čehož má jistě Syner Group i Metrostav, které je staví, nemalou radost…

Není potřeba podobně vyhnat cenu za původní Švancerův bazén na Tržním náměstí? Nebo ji šponovat tak dlouho a ad absurdum, aby se prostě řeklo „není to v našich možnostech“ a nechal se zbourat?

Na ty pozemky na Tržním náměstí se možná už dlouho někdo těší, bytová zástavba by tam byla moc pěkná. A rozhodně by se tam byty neprodávaly zadarmo. Komerční příklad sídliště u nedaleké Masarykovy, které realizoval Syner Group, je jistě pěkným vzorem a příkladem.

A je tu další věc: že zde část politiků i podnikatelů za nimi prosazuje výstavbu nového bazénu v areálu Sportparku, který má, dle mnohých pro město značně nevýhodně, pronajatý opět Syner Group, je věc poměrně veřejná.

Bude to náhoda, že výstavbu bazénu má v gesci radní ze strany, která má k místním stavebním firmám tak blízko? Že ceny najednou tak letí nahoru? Může být. Ale v Liberci….?

Subscribe
Upozornit na
2 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Kdo pozorně sleduje korupční kauzu kolem kostela sv. Máří Magdalény v Liberci, nemohl být překvapen přiznáním hlavního obžalovaného, tedy stavebního gigantu Metrostav. Navzdory mediálnímu
Je rozhodnuto. Liberec bude stavět nejdražší bazén v historii země a možná celé střední Evropy. Kdo si tedy myslel, že současná koalice, ve které
Poslanci po dlouhých měsících schválili zpřísnění lex Babiš. Principiálně je to dobře – kumulace mediální moci v rukou politiků není správná a je třeba
V Liberci a v Libereckém kraji staví ty nejlukrativnější veřejné zakázky de facto stále stejná skupina stavebních firem. Kdo si myslí, že mezi sebou