Bazén by se mohl začít opravovat za méně než rok, zaznělo na veřejném projednání

Téměř plný sál kina Varšava zaplnili včera Liberečané, kteří si přišli vyslechnout plány vedení města, týkající se budoucnosti městského plaveckého bazénu. Přes dobře připravenou prezentaci a výborný architektonický projekt se zdá, že je ke krokům radnice část veřejnosti značně skeptická.

Mužem na radnici, který má rekonstrukci bazénu na starosti, je radní pro sport Petr Židek z ODS. Ten byl také hlavním diskutujícím i moderátorem celého večera. Představil samotný projekt, harmonogram i zvažovanou cenu bazénu. S architektonickou vizualizací a plány na přestavbu pak seznámili přítomné architekti a projektanti z Ateliéru 11, který zvítězil ve veřejné zakázce na projektovou dokumentaci nového bazénu.

Podle Petra Židka by samotná rekonstrukce mohla začít již v lednu 2024 a trvat by měla zhruba dva roky. Vedení města chce využít plánované odstávky, kdy se kvůli výměně parovodu v horkovod má bazén v roce 2024 zavřít, a to na období od dubna do října.

Bazén bude zavřený komplet, včetně deset let staré „pětadvacítky“. To se nelíbilo zástupcům plaveckých oddílů a veřejnosti. Představitelka jednoho z plaveckých oddílů uvedla: „Žádáme město, aby nechalo plaveckou přístavbu v provozu. Je to v zájmu 1100 dětí, kteří sem chodí sportovně plavat. De facto jim vymažete dva až tři roky tréninků bez adekvátní náhrady,“ uvedla plavecká funkcionářka.

„Při zvážení varianty, že by byla otevřena přístavba, jsme dospěli k tomu, že by se stavba značně prodloužila a rekonstrukce by byla dražší o minimálně 50 milionů korun. Také není pravděpodobné, že by na to, aby byla otevřená pětadvacítka během rekonstrukce, kývly stavební firmy z důvodu bezpečnosti a podobně,“ kontroval Petr Židek. „Za mě je to nejrychlejší a nejjednodušší řešení,“ dodal radní.

Jak se ukázalo, tak Liberec opět tvrdě doplácí na svou nečinnost a nepéči, kvůli kterým zchátral nejen hlavní bazén na Tržním náměstí, ale například i plavecký bazén na Františkově, jehož opravu ještě nedávno vládnoucí politici místním slibovali, ale který rovněž podlehl zkáze. Město v něm dnes připravuje bizarní projekt vytvoření šesti školních tříd v jeho vaně, když před deseti lety prodalo vedlejší školní budovu.

Diskuse se vedla také kolem ceny projektu. „Zajímalo by mne, proč je jednou uváděna cena s DPH 1,5 miliardy a jednou bez, tedy 1,2 miliardy,“ ptala se radního Židka Lenka Šlapáková. „Já jsem situaci konzultoval s naším „finančním generálem“ na radnici, panem Karbanem. Bylo mi sděleno, že budeme moci uplatnit vratku DPH, proto tedy 1,2 miliardy,“ vysvětlil radní Židek.

Kvalitní architektonický projekt, který byl připraven v architektonické soutěži a který zpracovala kancelář Unionarch (kterou zakládal původní autor bazénu Pavel Švancer), se veřejnosti povětšinou líbil, byť odsuzuje detaily jako například koncept společných šaten či saun.

Nicméně panují i obavy z nákladnosti projektu, kde si město bude muset vzít úvěr ve výši zhruba 750 milionů korun a zbytek chce financovat z dotací či pomoci Libereckého kraje. „Mám pocit, že si město kupuje luxusní mercedes, na který ale nemá,“ shrnul rozpaky jeden z diskutujících.

Subscribe
Upozornit na
3 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Náš Liberec přináší otevřený pohled na to, jak, dle policie, probíhalo zadání miliardové zakázky na rekonstrukci plaveckého bazénu na Tržním náměstí v Liberci.
Investigativní zjištění našeho webu zajímají republiková média již týden. Poslechněte si jeden z nejsledovanějších českých podcastů, 5:59 Lenky Kabrhelové na Seznam Zprávách, který se
Reakce koaličních stran Starostů, ANO a Pirátů na nebývalou krizi důvěryhodnosti je ubohá. Bez jakékoliv sebereflexe vykládají aktuální korupční jako selhání jednotlivců. Opomíjejí ovšem
STAN/Starostové pro Liberecký kraj, ANO a Piráti vypověděli smlouvu ODS po sérii odhalení, které minulý týden přinesl Náš Liberec a která, dle policie, dokumentují,