nášLiberec

Search

Dubnové zastupitelstvo: naděje pro Gagarinku žije

Obyvatelé zanedbaného sídliště Gagarinova pořád mohou doufat, že jejich domovu pomohou evropské dotace. Liberecké opozici ze Zelených/Liberce otevřeného lidem se povedlo zviklat vůli zastupitelů podpořit kontroverzní projekt náplavky za 100 milionů korun ve Vratislavicích nad Nisou. Ušetřené peníze by mohly jít právě na Gagarinku.

Mimořádně zdlouhavé jednání libereckého zastupitelstva, kde si dali volení zástupci dokonce téměř dvouhodinovou pauzu, přece jen přineslo několik zajímavých bodů. Na prvním místě lze jistě jmenovat potenciální možnost změny priorit v projektech, které mají být podpořeny evropskými miliony.

Opozičnímu zastupiteli Jindřichu Felcmanovi se sice nepovedlo na program prosadit jím připravený bod, který by schválil vyřazení projektu vratislavické náplavky z indikativního seznamu projektů určených ke schválení, ale zdá se, že nálada v zastupitelstvu se začíná měnit.

„Prosím zastupitele, aby tento bod na program neschválili,“ uvedla náměstkyně primátora odpovědná za resort financí Šárka Prachařová z ANO. „Není to o tom, že bychom nechtěli podpořit renovaci sídliště na Gagarince, ale tímto způsobem to nejde. Existuje ale řada způsobů, jak tento projekt na indikativní seznam dostat,“ dodala Prachařová.

Ještě zásadnější bylo vyjádření vratislavického starosty Lukáše Pohanky (STAN/Starostové pro Liberecký kraj), kterým reagoval na kritiku projektu náplavky a které rozeslal všem zastupitelům v tomto znění: „V minulém týdnu jsem se podrobně seznámil se studií revitalizace sídliště Gagarinova. Nežijeme ve vzduchoprázdnu a jakkoliv jsem vratislavickým starostou, tak jsem i zastupitelem a občanem našeho krásného města Liberce,“ uvedl Lukáš Pohanka.

Ač si i nadále stojím za tím, že projekt vratislavické náplavky dává velký smysl, vnímám projekt revitalizace sídliště Gagarinova pro Liberec jako naléhavější. Za těchto okolností jsem připraven jej předřadit před projekt vybudování náplavky ve Vratislavicích. Prosím všechny zainteresované kolegy o informaci, zda je možné tedy projekt revitalizace sídliště Gagarinova do programu ITI zařadit a zda je v dostatečné fázi rozpracovanosti s ohledem na stanovené termíny. V případě že ano, tak tento návrh podpořím,“ přehodnotil své stanovisko vratislavický starosta.

Změnu postoje přivítala samozřejmě opozice. Ta dlouhodobě kritizuje vratislavickou náplavku jako účelové mrhání penězi, které jsou v Liberci potřeba jinde.

„Po zhodnocení tohoto projektu je nutno konstatovat, že jde o urbanistický nesmysl směřující ke zcela flagrantnímu a bezprecedentnímu plýtvání veřejnými penězi. V projektu se předpokládá vybudování 4 nových lávek přes Nisu na úseku dlouhém pouhých 200 metrů. Lávky přitom směřují do uzavřeného areálu Intexu, jejich smysl je zcela nepochopitelný. Dále budou vybudována 3 pobytová schodiště, ze kterých bude možné sledovat za řekou pouze oprýskané zdi sousedního areálu Intex. Taktéž se zde plánuje vybudování 2 veřejných prostranství vklíněných mezi řeku a tovární budovy, navíc na pozemcích, které momentálně ani nepatří městu, nýbrž spol. Intex. To vše v území, kde je dnes minimální pohyb lidí. Taková velkorysá investice do veřejného prostranství zde tak nemá smysl,“ uvedl k náplavce Jindřich Felcman.

Nyní je vše v rukou vedení města Liberce. To tvrdí, že má rozpracovaný projekt na renovaci sídliště Gagarinova. Musí jej tedy dokončit a zařadit na seznam projektů, které mají být z evropských fondů proplaceny.

„Nyní záleží hlavně na dvou věcech. Náměstek pro architekturu Jiří Janďourek musí zrychlit přípravu projektu revitalizace sídliště Gagarinova. To není nic nereálného – čas na realizaci je daný dotačním programem až do roku 2029. Za druhé musí starosta Pohanka dodržet své slovo a nestáhnout dotační peníze pro svou náplavku,“ shrnul aktuální situaci zastupitel Felcman.

Subscribe
Upozornit na
4 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Jak vypadala zasedání krajského zastupitelstva v roce 2023? Na konci roku jsme se rozhodli udělat malou rešerši a vybrat okruh nejzajímavějších i neproblémovějších a
Nejdříve je třeba zdůraznit, že Základní síť sociálních služeb v Libereckém kraji je třeba upravit a zrekonstruovat. Za celou dobu existence krajů nebyla základní
Výše uvedený komentář spojuje několik věcí najednou.
Zítra zasednou volení zástupci Libereckého kraje, aby se probrali zhruba šedesáti body, které mají přichystány ke schválení. Jako každý měsíc, přináší náš web