Kraj ruší textilní průmyslovku. Studenti se bouří

Školská politika kraje opět budí emoce. Studenti liberecké Střední průmyslové školy textilní dnes v Liberci demonstrovali proti tomu, že kraj chce jejich školu zrušit, respektive ji sloučit se Střední průmyslovou školou strojní a elektrotechnickou. Navzdory protestům Rada Libereckého kraje sloučení škol dnes schválila.

Mohutný protestní průvod studentů textilní školy, ale i jejich zaměstnanců a rodičů, stylizovaný do smutečního průvodu s rakví, prošel dnes centrem Liberce k budově Libereckého kraje. „Neberte nám textilku!“, „170. výročí jste s námi slavili, zhoubné plány tajili“, „Textilka!“, takové a další transparenty bylo možné dnes vidět u demonstrujících studentů.

Protestující rozhořčil záměr Libereckého kraje zrušit jejich školu, resp. sloučit ji se Střední průmyslovou školou strojní a elektrotechnickou. Uvolněná budova textilní školy v ulici Tyršova by podle dosud neoficiálních informací mohla být následně využita pro zřízení nového technického lycea.

V té souvislosti pak jde i odvolání ředitelky textilky Jany Kočí. Proti odvolání oblíbené ředitelky vznikla před několika dny petice, kterou podepsalo 2600 lidí. V souvislosti s ním byly hejtmanu Martinu Půtovi (STAN/Starostové pro Liberecký kraj) zaslány i dva otevřené dopisy.

Průvod studentů a příznivců liberecké textilky dorazil k sídlu svého zřizovatele – Libereckého kraje

Nic z toho ale s radními Libereckého kraje nepohnulo. Připravované sloučení Střední průmyslové školy strojní a elektrotechnické a Vyšší odborné školy se Střední průmyslovou školou textilní dnes schválila Rada kraje. Sloučení ještě musí odsouhlasit krajští zastupitelé. Podle jejich přesvědčení je jejich krok v souladu s moderními trendy.

„Ve Střední průmyslové škole strojní a elektrotechnické a Vyšší odborné škole v Liberci je kvalitně vybavené Centrum odborného vzdělávání, jež budou moci žáci nejen Technického lycea, ale i textilních oborů využívat. Obor Technické lyceum bude čtyřletý, zakončený maturitní zkouškou. Pan ředitel Jaroslav Semerád pracuje s vizí, že by se všem žákům školy bez ohledu na obor dostalo v prvním ročníku studia stejného vzdělávání,“ vysvětlil postoj rady kraje hejtman Martin Půta, který také k protestujícím studentům na schodech krajského úřadu promluvil.

„Textilnictví i oděvnictví jsou sice v kraji tradiční obory, ale nemůžeme setrvávat v kvalitě výuky minulého století. Chceme, aby byli žáci co nejúspěšnější na trhu práce. Studenti textilnictví a oděvnictví zůstanou v současné budově textilní školy v Tyršově ulici, kde se otevře i Technické lyceum,“ uvedl zase krajský náměstek pro školství Jiří Čeřovský z ODS.

Přitom ještě před půl rokem, když liberecká textilka slavila 170. výročí, nic nenaznačovalo, že kraj chce tuto slavnou libereckou střední školu, která má rovněž přímé propojení a kontinuitu ve studiu s Technickou univerzitou Liberec, zrušit.

„Liberec vyrostl na textilním průmyslu, proto je také naším zájmem zdejší textilní průmyslovku podporovat. Zvlášť teď, když je textil znovu na vzestupu a objevují se stále nové technologie. Je to naše povinnost stejně jako u sklářských škol. Oboje patří k tradici regionu, kterou je třeba zachovat,“ uvedl například před několika měsíci hejtman Martin Půta.

Liberecká opozice vedení kraje kritizuje. Podle něj trestuhodně zaspalo. „Protesty studentů textilky jsou důsledkem toho, že vedení kraje v čele s hejtmanem Půtou při řízení středních škol naprosto zaspalo. Nepromyšlenost, nezvládnutá komunikace vedení Libereckého kraje směrem ke studentům, rodičům i zaměstnancům textilní školy. Takový konec si textilka nezaslouží,“ komentuje situaci Josef Šedlbauer, zastupitel Liberce za Zelené/LOL.

„Je tu nejsilnější ročník deváťáků za poslední roky. To víme už cca 15 let, kdy se tato generace narodila. Stále větší podíl středoškoláků se hlásí na vysoké školy. Na to už mělo vedení kraje reagovat dávno a strukturu středních škol doplnit o školy typu gymnázií a lyceí, o které je největší zájem“, vysvětluje Radka Benešová ze Zelených, učitelka a členka výboru pro vzdělávání města Liberec. „Tohle se ale vedení kraje opravdu nepovedlo,“ uzavírá.

Subscribe
Upozornit na
6 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Možná nejambicióznější projekt Libereckého kraje za posledních deset není v dobré kondici. Kolem plánů na vybudování obří fotovoltaické elektrárny v Ralsku krouží lobbisté i
Politické vedení města Liberce je v krizi kvůli rozsáhlé policejní akci, která vypovídá o nebývalé korupci na zdejším magistrátu. Primátor dnes představil kroky, kterými
Mohutná korupční aféra, která ukazuje nebývalé klientelistické prostředí na liberecké radnici, má přesah i na Liberecký kraj. Jak zjistil jako první Náš Liberec, policie
Náš Liberec přináší otevřený pohled na to, jak, dle policie, probíhalo zadání miliardové zakázky na rekonstrukci plaveckého bazénu na Tržním náměstí v Liberci.