Kvůli postoji Vratislavic se bude rušit pošta v Globusu. Koalice v Liberci se hádá, kdo za to může

Minulý čtvrtek si liberečtí zastupitelé odhlasovali, že pošta v Globusu zůstane zachována a že ve Vratislavicích nad Nisou, kde zrušení zamezil lobbing ze strany hejtmana a libereckého senátora, bude zřízena pobočka Pošta Partner+. Vratislavice ale nesouhlasí a Liberec tak o poštu v Globusu přijde. Politici koalice se obviňují navzájem, kdo je viníkem.

Pošta Partner+ funguje jako model, kdy obec zajistí prostory a pracovní sílu, tu ale zaplatí Česká pošta, která i zajišťuje další veškeré poštovní služby. Lidé, zejména z menších obcí, tak nepřijdou o poštovní služby a Česká pošta zase šetří tím, že neplatí provoz klasické pobočky. Tento model spolupráce je běžný v sousedních zemích, v České republice pak funguje zhruba 800 podobných poboček.

Liberecké zastupitelstvo: zachování pošty v Globusu je pro město výhodnější, využije ji daleko více lidí

Podobnou cestou se chtěli vydat liberečtí zastupitelé i v případě Vratislavic na Nisou, které mají dostatek svých obecních prostor, kde by podobná pobočka mohla fungovat. A tak to i schválili na zasedání zastupitelstva Liberce minulý týden. Výměnou za to by zůstala otevřená hojně využívaná pobočka v obchodním komplexu Globus.

Již na čtvrtečním jednání zastupitelstva se skrze svůj návrh vratislavický starosta Lukáš Pohanka (STAN/Starostové pro Liberecký) kraj snažil o to, aby Pošta Partner+ byla zřízena právě v Globusu a ve Vratislavicích byla zachována klasická pobočka.

Připomeňme, že ve Vratislavicích nad Nisou, tradiční voličské doméně STAN/Starostů pro Liberecký kraj, měla být původně zrušena pošta rovněž. Nicméně za její zachování úspěšně u svého stranického kolegy, ministra Víta Rakušana, lobovali starostenský hejtman Martin Půta a jeho kolega, senátor za Liberec Michael Canov. Ministr nakonec souhlasil s tím, že místo Vratislavic bude zrušena v Liberci navíc pošta právě v Globusu.

Vratislavickému starostovi Pohankovi bylo na zastupitelstvu ale argumentováno, že zatímco Vratislavice mají svých vlastních prostor dost, v Globusu by město muselo platit například nemalý nájem a náklady by šly do milionů korun ročně. I to, že tuto pobočku využívá daleko větší počet lidí, než ve Vratislavicích. Proto byl přijat návrh, že ve Vratislavicích bude zřízena pobočka Partner+ a v Globusu zůstane klasická pošta.

Vratislavice mají svůj zájem, potřeby většinového Liberce je nezajímají

Jenomže Vratislavice nad Nisou všechny plány libereckého zastupitelstva zhatily. Jedná se sice „jen“ o městský obvod, ale v případě nahrazení klasické pobočky pošty modelem Partner+ je třeba jeho souhlasu. A ten, navzdory rozhodnutí zastupitelstva Liberce, udělen nebyl.

„Ve věci navrhovaného zřízení pobočky Pošta Partner+ v lokalitě Vratislavice nad Nisou za stávající poštu Liberec 30 opakovaně sdělujeme, že tato možnost je realizovatelná při souhlasném stanovisku starosty Městského obvodu Liberec – Vratislavice nad Nisou.

Vzhledem k faktu, že Česká pošta obdržela od starosty Městského obvodu Liberec – Vratislavice nad Nisou zamítavé stanovisko k výše uvedenému navrhovanému řešení, potvrzujeme původní výčet poboček, které budou k datu 1.7.2023 v Liberci zachovány,“ uvedl ve svém sdělení primátorovi Liberce Jaroslavu Zámečníkovi (STAN/Starostové pro Liberecký kraj) manažer české pošty Boris Šlosar.

Kdo za to může?

Postoj svého stranického kolegy Pohanky se na sociálních sítích zajímavě snažil vysvětlit primátor Liberce Jaroslav Zámečník. „Ve čtvrtek jsme kolegy na zastupitelstvu dlouho přesvědčovali, že jejich návrh není reálný a Česká pošta ho odmítne… Kolegové nesouhlasili s naším návrhem a v pátek se stalo přesně to, na co jsme s kolegy upozorňovali. Česká pošta jejich návrh odmítla a pobočka v Globusu tak zůstává mezi zrušenými,“ uvedl ve svém prohlášení primátor Liberce Jaroslav Zámečník.

S podobným způsobem informování veřejnosti ze strany primátora ale ostře nesouhlasili zastupitelé ostatních stran. Nelíbilo se jim, že primátor neuvedl skutečnost, kdy stačilo, aby se Vratislavice a jejich starosta řídili rozhodnutím libereckého zastupitelstva a mohla projít varianta pro Liberec a jeho obyvatele daleko méně nákladná a obtížná.

„Je zajímavé, jak někdo dokáže otočit všechny skutečnosti,“ reagoval například zastupitel koaličního ANO Vojtěch Prachař. Zrušená pobočka v Globusu je primárně díky rozhodnutí starosty Vratislavic pana Lukáše Pohanky, který je radním a zastupitelem za Starosty… Bohužel se projevilo sobectví a, jak jsem zmínil na zastupitelstvu města Liberec, hájení zájmů starosty Vratislavic nad obyvateli celého Liberce. Smutné…,“ dodal zastupitel Prachař.

Kritiku si Starostové vyslechli i od občanů. „Překrucovat fakta, to Vám vždy šlo. V tom jste nepřekonatelný!“, uvedla například Lenka Šlapáková z Liberce. „Bohužel pana Pohanku Liberec moc nezajímá, čehož je toto dalším důkazem a zároveň je to i důkaz překrucování skutečnosti ze strany pana primátora Zámečníka,“ dodala Lenka Šlapáková.

AKTUALIZACE: Podle informací z dnešní odpolední tiskové konference po jednání Rady města prodloužila Česká pošta termín na vyjádření městského obvodu Vratislavice ohledně možného přesunu trvalé pobočky z Vratislavic nad Nisou do Globusu.

Primátor Zámečník požádal vratislavického starostu Pohanku, aby svolal k věci mimořádné zastupitelstvo a sám se na něj vydá, aby věc s vratislavickými zvolenými zástupci probral. „Požádal jsem náměstka, pana Jiřího Šolce, aby se s námi do Vratislavic vypravil a tam s týmem chceme diskutovat, jak by město hradilo pobočku Partners+ ve Vratislavicích. Čas tedy máme do 10.5.,“ uvedl dnes liberecký primátor.

Subscribe
Upozornit na
15 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Náš Liberec přináší otevřený pohled na to, jak, dle policie, probíhalo zadání miliardové zakázky na rekonstrukci plaveckého bazénu na Tržním náměstí v Liberci.
Investigativní zjištění našeho webu zajímají republiková média již týden. Poslechněte si jeden z nejsledovanějších českých podcastů, 5:59 Lenky Kabrhelové na Seznam Zprávách, který se
Reakce koaličních stran Starostů, ANO a Pirátů na nebývalou krizi důvěryhodnosti je ubohá. Bez jakékoliv sebereflexe vykládají aktuální korupční jako selhání jednotlivců. Opomíjejí ovšem
STAN/Starostové pro Liberecký kraj, ANO a Piráti vypověděli smlouvu ODS po sérii odhalení, které minulý týden přinesl Náš Liberec a která, dle policie, dokumentují,