Hrozí kraji, že přijde o dotaci na parkovací dům?

V současné době možná nejkontroverznější stavební počin na území Liberce – parkovací dům pro úředníky Libereckého kraje, kde jedno stání vyjde zhruba na milion, má možná ohroženo financování. Zjistil to Náš Liberec.

Liberecký kraj staví od loňského podzimu parkovací dům s 244 místy pro auta, z toho stovka bude určena pro veřejnost, zbytek pro krajské úředníky. Jedno parkovací místo, jak upozornil Náš Liberec v minulosti jako první, vyjde na téměř milion korun.

Liberecký kraj, kde vládnou STAN/Starostové pro Liberecký kraj (v koalici s ODS a Piráty) chce na stavbu čerpat i dotaci ve výši zhruba 80 milionů korun, která byla ale původně určena pro Statutární město Liberec. Zde ovšem rovněž vládnou jako nejsilnější STAN/Starostové pro Liberecký kraj (v koalici s ANO, ODS a Piráty) a ti jsou vůči kraji tradičně v submisivním postavení. Bez řečí tedy dotaci určenou pro město kraji na stavbu parkovacího domu pro krajské úředníky schválili.

Jenomže, jak zjistil Náš Liberec, dnes je tato dotace v ohrožení. Důvodem je, že vedení Liberce nebylo schopno za 1,5 roku zajistit potřebná povolení pro vybudování přístupové cesty k parkovacímu domu.

Podle zdroje naší redakce (jeho jméno redakce zná, ale na vlastní žádost jej neuvádí) panuje mezi vedením města a kraje – a také mezi samotnými Starosty pro Liberecký kraj – kvůli této prodlevě napětí. Kraji totiž reálně hrozí, že o dotaci přijde.

Oficiální vyjádření sice zní, že vše je v pořádku a na vše je dost času, ale zároveň z nich lze vyčíst skutečnost, že akce plně koordinovaná není. Riziko potvrzuje i krajský náměstek pro ekonomiku Zbyněk Miklík z Pirátů.

„Veškeré náležitosti k tomu, aby mohla být poskytnuta dotace na parkovací dům v okolí sídla krajského úřadu, jsou nyní splněny. Posledním možným rizikem byla otázka schválení přístupové cesty ve vlastnictví statutárního města Liberec na radě města. Městští radní k tomuto dali na svém jednání souhlasné stanovisko a v současné době tedy nic k získání dotace nebrání,“ uvedl pro Náš Liberec Zbyněk Miklík.

Jenomže například o chybějícím stavebním povolení nerozhoduje rada města, ale stavební úřad. Na to krajský náměstek reagoval: „Povolení není třeba, jinak by nemohlo město soutěžit zhotovitele. Nebo je třeba, a město ho má. Každopádně o tom nerozhoduje Rada Libereckého kraje, je to otázka na statutární město Liberec. Je to jejich závazek z uzavřeného memoranda. Vše musí být hotové do konce roku 2023.“

Ale město ho, jak potvrdil naší redakci mluvčí magistrátu Tomáš Tesař, stále nemá. „Aktuální stav je takový, že město Liberec vybralo na tuto část stavby (přístupová cesta k parkovacímu domu) dodavatele a ten nyní čeká na příslušná povolení, včetně toho stavebního. V obecné rovině ale není důvod se obávat, že by příslušná povolení nebyla vydána. Termín pro realizaci je konec srpna 2023, tudíž má příslušný dodavatel stále dostatek času na dokončení zakázky. Současně na stavbě mohou probíhat práce, které zmíněná povolení nevyžadují,“ sdělil Našemu Liberci mluvčí Tesař.

Soutěž na parkovací dům vyhrálo sdružení firem Metrostav DIZ a OHLA ŽS s nabídkovou cenou 232 974 000 Kč. Vzniknout má 244 parkovacích míst, místo stávajících 138. Většina z nich je určena pro krajské úředníky a Liberecký kraj k výstavbě použije dotace určené pro město Liberec. Jedno parkovací místo tak vyjde na zhruba 955 000 Kč. Původní cena domu byla přitom před několika lety stanovena na 67 milionů.

Věc má ale další a zajímavý rozměr. Společnost Metrostav, která je i v Liberci hlavním obžalovaným subjektem v korupční kauze tunelování evropských dotací při rekonstrukci kostela sv. Máří Magdalény, má totiž soudem zakázánu účast ve veřejných soutěžích. Parkovací dům, ale staví její dceřinka. Podle krajských politiků je vše v pořádku.

Subscribe
Upozornit na
3 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Reakce koaličních stran Starostů, ANO a Pirátů na nebývalou krizi důvěryhodnosti je ubohá. Bez jakékoliv sebereflexe vykládají aktuální korupční jako selhání jednotlivců. Opomíjejí ovšem
STAN/Starostové pro Liberecký kraj, ANO a Piráti vypověděli smlouvu ODS po sérii odhalení, které minulý týden přinesl Náš Liberec a která, dle policie, dokumentují,
Petr Židek (vyloučen z ODS) dnes ráno odevzdal rezignaci na svou funkci náměstka primátora pro veřejný majetek a sportovní infrastrukturu. Řadovým zastupitelem ale zůstává
Po zveřejnění zjištění z aktuální korupční kauzy, které včera přinesl Náš Liberec, jednala republiková výkonná rada ODS a učinila razantní krok. Náměstek Petr Židek