Polští uhelní jestřábi sponzorují Valdštejnské slavnosti. Paradox to není, říká starosta Frýdlantu

Praktiky polského energetického gigantu PGE, který těží hnědé uhlí v Turówě, silně dopadají na obyvatele českého příhraničí, které, mimo jiné, těžba připravuje o vodu. Společnost PGE, která chce těžit na hranicích s Českem další čtvrt století, se nicméně stala sponzorem největší kulturní akce ve Frýdlantu, Valdštejnských slavností.

Valdštejnské slavnosti jsou již tradiční frýdlantskou akcí, která každé jaro přitáhne do města na hranicích české země a Polska tisíce lidí. Letos se ale jejich generálním sponzorem stala firma PGE, která místním silně znepříjemňuje život skrze masivní těžbu v nedalekém Turówě.

„Dnes jsem měl tu čest zúčastnit se slavnostního zahájení Valdštejnských slavností ve Frýdlantu. Těší mě, že se PGE poprvé stala generálním partnerem této skvělé akce – jako její první zahraniční sponzor,“ uvedl Mateusz Gniazdowski, velvyslanec Polska v České republice, který se frýdlantských slavností po boku zdejších politiků zúčastnil.

Na paradox, že se polský koncern, kvůli kterému Polsko a Česká republika vedou spory, zúčastnil slavností, upozornil Milan Starec z Uhelné u Hrádku nad Nisou, která patří mezi obce, kterým se kvůli Turówu ztrácí voda. „Provozovatel dolu Turów si kupuje českou přízeň ve Frýdlantě, zatímco krade naši spodní vodu… Mimochodem, nejbližší polské město (bývalé lázně Opolno-Zdrój) plánuje srovnat se zemí a vyuhlit,“ podotkl Milan Starec na sociálních sítích.

Letošních Valdštejsnkých slavností se po boku polského velvyslance a lidí z PGE zúčastnili například hejtman Libereckého kraje Martin Půta (STAN/Starostové pro Liberecký kraj) nebo starosta Frýdlantu v Čechách Dan Ramzer (ODS). Oba přitom ještě nedávno počínání polské strany v Turówu silně kritizovali a před čtyřmi lety se dokonce zúčastnili velké demonstrace proti Turówu na Trojmezí u Hrádku nad Nisou.

Podle frýdlantského starosty Ramzera se ale situace změnila a paradox v tom, že nyní PGE sponzoruje největší frýdlantskou kulturní akci, nevidí. „Ano, máte pravdu, společnost PGE jsem opakovaně kritizoval. A od roku 2015 jsem se snažil jednat na nápravě,“ uvedl pro Náš Liberec Dan Ramzer.

„Jen od 3. 2. 2022 je vše jinak. Polská vláda i společnost PGE se k odpovědnosti přihlásili a poskytli „kredit“ v současné výši bezmála 900 milionů Kč na prevenci ztráty vodních zdrojů. Nápad na podporu Valdštejnských slavností ze strany PGE nebyl můj, ale pana polského velvyslance. Na jeho popud jsme požádali nadaci PGE, která o podpoře rozhodla až v tomto týdnu. Jako paradox to tedy nevnímám. Vnímám to jako přátelské gesto partnera, který chce spolupracovat,“ dodal frýdlantský starosta.

Frýdlantský starosta Dan Ramzer a liberecký hejtman Martin Půta na demonstraci proti Turówu v roce 2019

Jinak ale vidí situaci další politici. „Před třemi roky byl starosta Frýdlantu Dan Ramzer na demonstraci proti dolu Turów a označoval se za dlouhodobého bojovníka proti rozšiřování těžby. O tři roky později je firma PGE, která důl Turów provozuje, generálním sponzorem Valdštejnských slavností ve Frýdlantu. Tahle firma přitom pokračováním v těžbě až za rok 2030 připravila Turoszowský region o miliardy korun z Fondu spravedlivé transformace, „uvedla liberecká zastupitelka Anna Kšírová ze Zelených/Liberce otevřeného lidem.

„To jste si opravdu mysleli, že Ramzer a místní ODS mysleli ten boj proti Turowu vážně? Vážně?“ ironicky se tázal Jindřich Felcman, rovněž zastupitel za Zelené/Liberec otevřený lidem v Liberci a hlavní organizátor protestů proti Turówu v roce 2019.

Dan Ramzer zmiňuje dohodu, kterou pro leckoho překvapivě a rychle uzavřela česká vláda v čele s premiérem Petrem Fialou (ODS) s Polskem na začátku loňského roku. Podle ekologů i lidí, kteří bydlí poblíž hnědouhelného dolu Turów, je ale tato dohoda nedostatečná a česká vláda vyměnila ochranu vody v přilehlém pohraničním území za peníze na krizovou infrastrukturu. Po roce od podpisu dohody se, podle odpůrců dohody, ukázalo, že místním lidem dohoda nepomohla. 

Rozhodující roli hrály tehdy polské peníze. Ovšem finance, které byly pro českou vládu i Liberecký kraj největším lákadlem a důvodem rychlého uzavření smlouvy, se ale velice rychle ukázaly jako neodpovídající. Náš Liberec již na jaře loňského roku upozornil, že Liberecký kraj sice získal kompenzaci za ekologické škody a úbytky vody, které způsobuje těžba hnědouhelného dolu Turów České republice a jejím občanům, ve výši 35 milionů eur (v přepočtu 851 milionů korun), které jsou uloženy ve zřízeném fondu Turów, ale tato částka je naprosto nedostatečná.

Odhady nákladů na stavební práce a díla spojená se zabezpečením vody pro obyvatele příhraničí jsou již dnes zhruba dvakrát tak veliké. Oslovené firmy odhadly náklady na 1,542 miliardy korun. Zbytek má doplatit Česká republika, respektive její daňoví poplatníci.

Několik týdnů po podpisu kontroverzní dohody mezi českou a polskou vládou polské Ministerstvo klimatu a životního prostředí definitivně rozhodlo o prodloužení těžby v dole Turów až do roku 2044.

Subscribe
Upozornit na
5 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Investigativní zjištění našeho webu zajímají republiková média již týden. Poslechněte si jeden z nejsledovanějších českých podcastů, 5:59 Lenky Kabrhelové na Seznam Zprávách, který se
Reakce koaličních stran Starostů, ANO a Pirátů na nebývalou krizi důvěryhodnosti je ubohá. Bez jakékoliv sebereflexe vykládají aktuální korupční jako selhání jednotlivců. Opomíjejí ovšem
STAN/Starostové pro Liberecký kraj, ANO a Piráti vypověděli smlouvu ODS po sérii odhalení, které minulý týden přinesl Náš Liberec a která, dle policie, dokumentují,
Petr Židek (vyloučen z ODS) dnes ráno odevzdal rezignaci na svou funkci náměstka primátora pro veřejný majetek a sportovní infrastrukturu. Řadovým zastupitelem ale zůstává