Kraj rozhodl: samostatná textilní průmyslovka v Liberci končí

Zastupitelé Libereckého kraje rozhodli o tom, že po 170 letech v Liberci ukončí svou činnost samostatná Střední průmyslová škola textilní a sloučí se zdejší průmyslovkou. Hlasování předcházela vzrušená několikahodinová debata na zasedání krajského zastupitelstva.

Nepomohly protesty studentů a přátel školy ani petice, kterou pro zachování liberecké textilky podepsalo během pár týdnů 2500 lidí. Krajská koalice STAN/Starostů pro Liberecký kraj, ODS a Pirátů rozhodla a na zastupitelstvu prosadila, že tradiční liberecká střední škola skončí. Pro sloučení obou škol hlasovalo celkem 28 z přítomných 36 zastupitelů. Proti jich bylo 7 a jeden zastupitel se zdržel. 

Na zastupitelstvu vystoupila i ředitelka textilní průmyslovky Jana Kočí, která je ve funkci pět let. „Když jsme se před pár týdny dozvěděli, že má naše škola skončit, byl to pro mě doslova šok,“ řekla na krajském zastupitelstvu ředitelka Kočí. „Za pět let, co jsem ve funkci – a podotýkám, že školu jsem nepřebírala v nejlepším stavu – jsem neznamenala jedinou výtku vůči tomu, jakým směrem se naše škola ubírá. Naopak. Proto rozhodnutí kraje o sloučení obou škol, které znamená de facto zánik Střední průmyslové školy textilní v Liberci, nechápu.“

Ke konci střední školy dojde již brzy. Změna vstoupí v platnost 1. července tohoto roku. Název školy bude znít Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola, Liberec, příspěvková organizace. Ředitelem zůstane Jaroslav Semerád. „Díky sdílení materiálního a technického vybavení se zlepší podmínky pro vzdělávaní studentů,“ řekl Jiří Čeřovský (ODS), náměstek hejtmana pro resort školství, mládeže, sportu a zaměstnanosti.

Liberecký kraj se snaží udržet síť středních škol oborově pestrou a zachovat i obory vzdělání, které mají v regionu staletou tradici. „Z dlouhodobého hlediska je však nutné přizpůsobit nabízené obory vzdělání novým požadavkům společnosti a trendům v daných odvětvích. Zároveň vnímáme silnou potřebu rozšířit všeobecné vzdělávání,“ upřesnil Čeřovský.

Rozhodnutí kraje ale silně kritizovala opozice z ANO. „Sloučení považuji za začátek konce střední školy se 170letou tradicí. Roky posloucháme, jak všude chybí řemeslníci, lidé kreativní a šikovní, jak musíme podporovat technické vzdělávání, a tak Liberecký kraj bez varování nasměruje během pár týdnů k zániku jedinou střední průmyslovou textilní školu v republice?“ ptala se krajská zastupitelka za hnutí ANO a českolipská starostka Jitka Volfová.

„My rušíme instituci, ale zachováváme vzdělávání. Ještě jednou: rušíme instituci, ale vzdělání zůstane zachováno,“ argumentoval ve vypjaté diskusi hejtman Martin Půta (STAN/Starostové pro Liberecký kraj).

Na to, že textilnímu průmyslu není na severu Čech odzvoněno, upozorňovali další zastupitelé z opozice. „Ukazuje se, že textilní průmysl má v našem kraji nejen Liebiegovu minulost, ale také budoucnost. Roste i počet zájemců o vzdělání v textilních oborech. Za velice nešťastné pak považuji rozhodnutí Rady omezit plánovaný počet tříd prvního ročníku na textilce v následujícím školním roce ze čtyř na tři, když pan hejtman zároveň žádá ředitele ostatních středních škol v kraji o navýšení kapacity tříd u oborů s maturitou,“ argumentovala například krajská zastupitelka a liberecká radní za hnutí ANO Šárka Prachařová.

Liberecký kraj má se správou svých středních škol dlouhodobě problémy. V současné době například čelí silné kritice od opozice i veřejnosti kvůli tomu, že nedokáže zajistit dostatek všeobecného středoškolského vzdělávání. Kompenzovat to chce například i tím, že v rámci sloučených škol má pro studenty vzniknout obor Technického lycea.

„Ve Střední průmyslové škole strojní a elektrotechnické a Vyšší odborné škole v Liberci je kvalitně vybavené Centrum odborného vzdělávání, jež budou moci žáci nejen Technického lycea, ale i textilních oborů využívat. Obor Technické lyceum bude čtyřletý, zakončený maturitní zkouškou. Pan ředitel Jaroslav Semerád pracuje s vizí, že by se všem žákům školy bez ohledu na obor dostalo v prvním ročníku studia stejného vzdělávání,“ dodal hejtman Martin Půta.

Liberecká textilka zanikne po 170 letech. Založena byla v roce 1852 a je dnes jedinou střední školou svého druhu, která navíc přímo spolupracuje s místní Technickou univerzitou. Škola rovněž v posledních pěti lech úzce spolupracuje s textilními institucemi a firmami po celé ČR i v zahraničí.

foto: NPÚ


Subscribe
Upozornit na
4 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Politické vedení města Liberce je v krizi kvůli rozsáhlé policejní akci, která vypovídá o nebývalé korupci na zdejším magistrátu. Primátor dnes představil kroky, kterými
Mohutná korupční aféra, která ukazuje nebývalé klientelistické prostředí na liberecké radnici, má přesah i na Liberecký kraj. Jak zjistil jako první Náš Liberec, policie
Náš Liberec přináší otevřený pohled na to, jak, dle policie, probíhalo zadání miliardové zakázky na rekonstrukci plaveckého bazénu na Tržním náměstí v Liberci.
Investigativní zjištění našeho webu zajímají republiková média již týden. Poslechněte si jeden z nejsledovanějších českých podcastů, 5:59 Lenky Kabrhelové na Seznam Zprávách, který se