Krajské úředníky šikanuje skupina podivínů

Zaměstnanci Libereckého úřadu si rozhodně neužívají klidného léta. Vyloženě šikanovat s nesmysly je chodí skupina postarších konspirátorů, kteří se označují za Čechoslováky a kteří touží zažívat pochybnou slávu na sociálních sítích. Klid a profesionalita, s jakými liberečtí úředníci zvládají agresivní chování podivínů, je až obdivuhodný.

„Česká republika neexistuje, je to korporace a my jsme se svého československého občanství nikdy nevzdali. Stát vydává dluhopisy proč? Protože je může vydávat jenom korporát, to nikdy před rokem 1992 nebylo. Začal od té doby,“ tvrdí na svém videu na Facebooku Marcela Marušková z Jablonce nad Nisou, která se svými zvláštními názory chodí obtěžovat úředníky Libereckého kraje a podle vlastního vyjádření i zaměstnance České správy sociálního zabezpečení.

Marcela Marušková ovšem na úřady nechodí sama. Na Krajský úřad Libereckého kraje s ní chodí její manžel Petr a další tři muži, z nichž jeden by měl být, dle vyjádření samotné Maruškové, taxikář Petr Urban (viz úvodní obrázek, kde se tato skupina veřejně chlubí svou návštěvou krajského úřadu, před nímž se fotí).

Skupina útočí na liberecké úředníky s vyloženými nesmysly, odmítá se identifikovat a cituje údajné papežské Motu proprio, což jsou dekrety, které vydává papež a které se od středověku týkají církevní správy a kodexu kanonického práva. Podle konspirátorů kolem Maruškové se ale nový údajný papežský dekret týká odpovědnosti úředníků.

Je až s podivem, s jakou profesionalitou úředníci kraje těmto zvláštním lidem odpovídají a vůbec s nimi komunikují. Vedení Libereckého kraje také za svými lidmi stojí.

„Jedná se o marginální záležitost. Nejednalo se o standardní a komfortní druh jednání, navíc když byli/y úředníci/úřednice od začátku nahráváni/y na mobilní telefon. Je potřeba zdůraznit, že svoji práci ale zvládají na velice profesionální úrovni a zaslouží si ocenit. Vedení Krajského úřadu Libereckého kraje stojí jednoznačně za nimi,“ uvedl pro Náš Liberec mluvčí kraje Filip Trdla.

Ačkoliv se jednalo o vysloveně (zatím jen verbálně) agresivní jednání ze strany konspirátorů, kraj zatím žádná opatření zavést nehodlá. „Úředníci mají v podobných případech nařízeno, aby s podobnými žadateli nejednali sami, ale vždy se svým kolegou/svojí kolegyní. Krajský úřad Libereckého kraje zatím žádná další opatření zavést naplánuje,“ dodal krajský mluvčí.

Marcela Marušková a lidé kolem ní se rovněž vyskytují ve skupině kolem známého dezinformátora a podvodníka Pavla Zítka, který od lidí vybírá peníze na svou pochybnou prezidentskou kandidaturu či na vylhané „zázračné a léčivé“ přístroje. Účastní se například soudních jednání s dalšími konspirátory, jako jsou například nedávno odsouzený Tomáš Čermák či Patrik Tušl.

Dá se říci, že případ Marcely Maruškové je svým způsobem typický pro nikterak velkou, byť hlasitou a ukřičenou českou dezinformační scénu, která se sama označuje jako vlastenecká. Stačí se podívat na její facebookový profil, který denně plní nenávistnými a lživými příspěvky a videi, a to až v zarážejícím množství.

Nalézt zde mezi nimi lze nejen tvrzení o tom, že Česká republika je konspirace, ale i konspirační teorie o pandemii covidu či bizarní tvrzení, že jakási nadace Billa Gatese označuje potraviny, kterými chce otrávit českou populaci zelenou žábou (jedná se o Rainforest Alliance, která přes třicet let pracuje na kampani proti odlesňování, změnám klimatu, systémové chudobě a sociální nerovnosti zejména ve třetím světě tím, že tlačí na odpovědnější přístup výrobců zemědělských a potravinových produktů). Nechybí ani tvrzení o dalších, „schovaných“ světadílech a podobné bizarnosti.

Výlučným tématem Marcely Maruškové, která evidentně touží po slávě na sociálních sítích, je samozřejmě nenávist vůči Ukrajině a lidem prchajícím před ruskou agresí, obdiv k autoritářskému pravicovému režimu Vladimíra Putina v Rusku, ale i směs nacionalismu a antisemitismu a blízkost k extrémní pravici.

„Vše platit HOTOVĚ, proč živit židácké banky a tím i ten fašistický systém fialivéjo hnusu SPOLU, který tuto zem a lid nenávidí a pořád a pořád to dokazuje svými rozhodnutím,“ vyzývá například Marcela Marušková na Facebooku. Výjimkou nejsou rovněž vulgární urážky směřované k politikům, veřejně známým lidem a vlastně komukoliv.

Příklon k extrémní pravici není náhodný. Před pár měsíci na sebe v sousedním Německu upozornilo Hnutí říšských občanů, kteří rovněž odmítá existenci současné Spolkové republiky Německo a označuje se za občany předválečné (a válečné) německé říše. I mezi nimi bují bizarní konspirační teorie spojené s pravicovým extremismem, antisemitismem a neonacismem. Na rozdíl od České republiky však členové tohoto hnutí sahají již k trestné činnosti včetně násilí.

Subscribe
Upozornit na
65 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Liberečané se konečně dočkají veřejných záchodků. Zásadní stavební akce, kterou město slibuje svým občanům již dlouhé roky, by měla začít v následujících měsících. Radnice
Zastupitelstvo města odsouhlasilo zvýšení daně pro velké firmy, jejichž podnikání a zejména areály zatěžují městskou infrastrukturu. Týká se to samozřejmě i velkých stavebních společností.
Jedna z libereckých ostud by se mohla stát minulostí. Chátrající redernovský zámek, který doplatil na privatizace 90. let minulého století, by se konečně mohl
Veřejná zakázka na rekonstrukci budovy URAN pod libereckým nádražím, kterou měl podle policie ovlivňovat majitel Syneru Petr Syrovátko, se opět prodražuje. Tentokrát o 17