nášLiberec

Search

Začne se město konečně starat o alej na Masarykově? První testy stromů nedopadly špatně

Město Liberec zjišťovalo pomocí moderních technologií zdraví oblíbené lipové aleje na Masarykově třídě, která je za poslední roky ve stále horším stavu a mění se v parkoviště. Stav stromů, které chtěla ještě před pár lety radnice plošně pokácet, není, podle výsledků, nikterak hrozný.

Oblíbená Masarykova alej, která před pár lety získala prestižní ocenění nejkrásnější české ulice roku, posledních pár let viditelně chátrá. Jak informoval Náš Liberec opakovaně, město, ale ani Liberecký kraj, kterému patří některé pozemky na ní, se o ni nestará a toleruje například, aby i mezi stromy parkovali neukáznění řidiči.

V poslední době se ale zdá (alespoň mediálně), že se vedení města chytilo za nos. Zdravotní stav bezmála 40 vzrostlých lip, které tvoří zásadní část aleje na Masarykově třídě, prověřili koncem července zaměstnanci Odboru ekologie a veřejného prostoru města Liberce. Použili k tomu akustický tomograf, který funguje na principu měření rychlosti šíření zvuku dřevem.

„Kvalitu dřevin a jejich zdravotní stav město prověřuje pravidelně, aby se předcházelo riziku jejich pádu. V tomto konkrétním případě byl výsledek testování uspokojivý, nicméně postupně provedeme i tahové zkoušky, abychom měli jistotu, že nedojde k ohrožení obyvatel. Vždy platí, že každý strom ve městě je pro nás cenný a při údržbě zeleně proto děláme maximum, abychom nemuseli kácet. To je skutečně až krajní řešení, kdy už nemáme možnost, jak dřevinu či celou alej zachránit,“ říká náměstek primátora pro architekturu, veřejný prostor a dopravní stavby Jiří Janďourek (STAN/Starostové pro Liberecký kraj).

Výsledky v Masarykově třídě dopadly uspokojivě. U testovaných kusů pracovníci magistrátu v rámci měření nezjistili vážnější defekty, nicméně kvůli stavu kořenového systému provedou i test pomocí tahových zkoušek.

„Test necháme provést opět na cca 40 vytipovaných dřevinách. Metody měření, které používáme, jsou nedestruktivní. Záleží nám na každém stromu a kácení je až krajní řešení, kdy strom ohrožuje zdraví i životy občanů,“ upozorňuje náměstek Jiří Janďourek.

Věc má i zajímavou politickou stránku. Právě pomocí tomografu a tahových zkoušek nechala poprvé prošetřit stav aleje na Masarykově třídě bývalá náměstkyně pro zeleň a veřejný prostor, Karolína Hrbková (Změna pro Liberec). Reagovala tím na plán svých předchůdců z řad ČSSD, Liberce občanům (Starostové pro Liberecký kraj a KDU-ČSL) a Unie pro sport a zdraví, kteří chtěli Masarykovu třídu plošně vykácet.

Hrbková za svou péči o alej před několika lety vyslechla nemálo kritiky od tehdejších opozičních zastupitelů ze Starostů a ODS, že jde o zbytečné vyhazování peněz. Dnes je systém péče, kterou o alej zavedla, standardem a dokonce i věcí, kterou se ti samí politici chlubí před veřejností.

Subscribe
Upozornit na
27 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Zfušované výběrové řízení na plavecký bazén v Liberci, které se dle protikorupční policie odehrávalo pod přímou kontrolou kontroverzního podnikatele Petra Syrovátka ze SYNER Group,
Jedna z historických školních budov v centru Liberce neměla od revoluce důstojné zázemí pro místní děti. Situace se ale mění k lepšímu. U druhého
Příběh Lesního koupaliště tak nějak odráží péči Liberce o veřejný prostor a svůj majetek vcelku za posledních šest let. Ačkoliv má město od státu
V Liberci se péči o veřejný prostor příliš nedaří. Co ale zanedbává radnice, nahrazují občanské aktivity. Jedním z příkladů instalace sochy Ikara na libereckém