Rozhodnuto. Co nejde v Liberci, v Hrádku ano. Kraj bude platit místní domov důchodců

Téměř všemi hlasy prošel na včerejším zasedání Zastupitelstva Libereckého kraje bod ohledně výstavby rekordně drahého domova důchodců v Hrádku nad Nisou. Kraj ji bude nejen spolufinancovat, ale v budoucnu se o hrádecký domov důchodců bude i starat, což ještě předloni odmítal například v Liberci. Jedinou připomínku k evidentnímu dvojímu metru měla jen krajská zastupitelka za ANO a náměstkyně libereckého primátora Šárka Prachařová.

Krajští zastupitelé odsouhlasili 41 hlasy poskytnutí 40 milionů korun z krajského rozpočtu Hrádku nad Nisou, který je domovem hejtmana Martina Půty (STAN/SLK) na dostavbu tamního domova pro seniory, který celkově vyjde na 271 milionů. Realizace jednoho lůžka zde vyjde na zhruba 6,5 milionu korun.

Kraj se rovněž v budoucnu o hrádecké důchodce bude starat ze svých peněz. „Domov seniorů Hrádek nad Nisou, domov se zvláštním režimem“ přejde pod jeho správu. To je ovšem v naprostém rozporu s tím, co například ještě před několika měsíci tvrdil hejtman Půta o stejných zařízeních v Liberci.

„Starat se o seniory je úlohou zejména městských samospráv. Jsem rád, že se společně s městem můžeme spojit a význam těchto institucí posunout zase o výrazný krok kupředu,“ uvedl hejtman Martin Půta v roce 2021, několik měsíců před podpisem směny majetku kraje a města Liberce, kde Liberecký kraj získal zdejší zoo a botanickou zahradu a následně se zbavil na provoz nákladných domovů důchodců ve Vratislavicích nad Nisou a Františkově.

Na dvojí metr, na který například v Liberci upozorňují dlouhodobě Zelení/LOL, se ptala i krajská zastupitelka a liberecká náměstkyně primátora za ANO, Šárka Prachařová. Tu zajímalo, zda kraj pomůže i ostatním obcím, pokud se dostanou s financováním rozvoje vlastních zařízení do problémů. Obává se totiž, že se tento postup týká výlučně Hrádku nad Nisou, kde je hejtman domácí, bývalým starostou, ale i současným zastupitelem.

„Co se nám tady asi bude množit, je, že se nás budou ptát okolní obce, proč ony nemají takové VIP postavení a zda, pokud by se při psaní projektů dostaly do podobných svízelí, tak jak se i k nim bude takto přistupovat,“ ptala se Šárka Prachařová.

„To je nehoráznost,“ reagoval hejtman Martin Půta na dotaz zastupitelky. „Projekt, který je v Hrádku, tak kdyby byl kdekoliv jinde, neváhal bych ani minutu a šel bych se dohodnout. Je to záležitost v minimálních provozních nákladech,“ zachraňoval situaci jeho náměstek pro sociální oblast Petr Tulpa (STAN/SLK).

„Nic zlého jsem nemyslela, podporuji nova místa v těchto zařízeních, jen jsem chtěla vědět, zda bude stejný přístup kraje i k jiným městům, která také třeba využijí dotace, ale nebudou mít na dofinancování. Jiným směrem můj dotaz nešel,“ vysvětlovala hejtmanovou reakcí evidentně zaskočená Šárka Prachařová.

Subscribe
Upozornit na
6 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Letošní Mezinárodní festival animovaných filmů Anifilm proběhne v Liberci od 7. do 12. května. Jako každý rok se v jeho soutěžním programu představí to
Fungování kontroverzního parkovacího domu u krajského úřadu, kde jedno stání vyšlo na více jak milion korun, ukazuje, že dotace 84 milionů, kterou na něj
Lesopark v Fibichově ulici v posledních letech prošel nákladnou úpravou, která z neudržovaného místa vytvořila zajímavou přírodní stezku plnou tůní. Naši čtenáři ale upozorňují
Liberečanům budou ve veřejném prostoru sloužit nové lavičky. Město jich zatím nakoupilo dvacet a již se instalují v ulicích. Milá pozornost ostře kontrastuje s