nášLiberec

Search

Krajský rozpočet: škrty a obrovské peníze na zakázky

Liberecký kraj se, díky inflaci, chystá hospodařit s rekordním rozpočtem, když od vlády získal o 1,2 miliardy víc prostředků než v loňském roce. Poprvé jeho rozpočet přesáhne 6 miliard korun. Navzdory tomu koalice STAN/Starostů pro Liberecký kraj, ODS a Pirátů přichystala poměrně velké škrtání ve školství, moc peněz navíc nedostane sociální oblast ani zdravotnictví. Naopak mnout si mohou ruce stavební firmy, na veřejné zakázky půjde obrovské množství peněz.

Bod č. 9 – Rozpočet Libereckého kraje pro rok 2024

Liberecký kraj bude hospodařit s rekordním rozpočtem přesahujícím poprvé částku 6 miliard korun, přesně jde o 6 135 363 470 korun, což je o 1,2 miliardy více, než představuje rozpočet pro rok letošní. O tuto částku se kraj nezasloužil sám, ale je dána zejména inflací a větším výběrem nepřímých daní.

Rozložení rozpočtu vypovídá leccos o prioritách kraje. Pro odbor silničního hospodářství je plánována rekordní částka dosahující téměř 1,5 miliardy. S určitým zjednodušením se dá říci, že to, co kraj dostane od státu navíc, dá na silnice.

Zhruba o 6 milionů si polepší i resort kancelář hejtmana. PR a marketing Libereckého kraje a jeho politického vedení opět představuje v jiných krajích nevídaně vysokou částku – 16 milionů korun.

V jiných oblastech se ovšem rekordní finanční příspěvek od státu neprojeví. Například sociální fond Libereckého kraje zůstává de facto na stejné částce.

Za zmínku také stojí, že Liberecký kraj, navzdory navýšenému rozpočtu, hodlá v příštím roce investovat zhruba o 100 milionů méně na provoz svých škol, dětských domovů a dalších pedagogických organizací.

Mírně si polepší naopak příspěvkové organizace v sociálních službách, jako jsou domovy důchodců nebo třeba Jedličkův ústav, byť nikterak výrazně. Příspěvek na provoz všech sedmnácti krajských zařízení se navýší o dvacet milionů. Připomeňme, že se to týká sedmnácti krajských zařízení. Přitom politika kraje například ve směru k péči o seniory čelí poslední roky značné kritice.

O zhruba osm milionů se rovněž poníží finance pro příspěvkové organizace kraje, jako jsou muzea, knihovny nebo galerie. Jedinou výjimkou je Zoo Liberec, která získá o dva miliony více, ale vedlejší botanická zahrada o pět milionů méně.

Naopak navýšení se dočkal dlouho opomíjený odbor životního prostředí. Zde například půjde zhruba o 8 milionů více do dotačního fondu na podporu enviromentálního vzdělávání, ochrany přírody a krajiny, včelařství nebo regionální produkce. O deset milionů se dočkal také navýšení Fond ochrany vod.

Jiná je však situace ve zdravotnictví. Bez navýšení zůstávají krajské zdravotnické příspěvkové organizace jako Zdravotnická záchranná služba Libereckého kraje nebo Léčebna respiračních onemocnění Cvikov. Kraj také sníží příspěvek na služby lékařům, kteří drží pohotovost, a to o téměř 5 milionů korun.

Bod č. 55 – Poskytnutí individuální účelové dotace v oblasti dopravy z rozpočtu Libereckého kraje pro Statutární město Liberec „Přestavba propustku pro pěší na podchod pod nádražím“

Liberecký kraj se chystá přispět městu Liberec šesti miliony na stavební rekonstrukci propustku pod nádražím. Tato samotná akce ale byla poměrně vzrušeně debatována na Zastupitelstvu města Liberce, kde největším předmětem sporu byla výše této veřejné zakázky. Ta má být bezmála 19 milionů korun.

Bod č. 66 – Metodika pro poskytovatele zařazené do Základní sítě sociálních služeb Libereckého kraje v roce 2024

Některými obcemi dlouho očekávaná metodika, podle které se dozvědí, zda mohou kraj požádat o příspěvek na provoz či investice do sociálních zařízení. Naposledy se toto téma diskutovalo v Liberci v případě plánované přístavby zdejšího domova seniorů v návaznosti na to, jakým nadstandardním způsobem vyšel Liberecký kraj vstříc Hrádku nad Nisou s financováním jeho nového domova důchodců.

Bod č. 73 – Navýšení závazku spolufinancování projektu „Hudební kulturně kreativní centrum Lidové sady“

Poměrně zásadní navýšení částky určené spolufinancování projektu „Hudební kulturně kreativní centrum Lidové sady“, a to z původní částky 78.800.000 Kč na novou částku do výše 153.901.000 Kč. Celkové náklady na projekt se rovněž zásadně zvedly z necelých 200 milionů na téměř 275 milionů korun.

Subscribe
Upozornit na
2 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Zfušované výběrové řízení na plavecký bazén v Liberci, které se dle protikorupční policie odehrávalo pod přímou kontrolou kontroverzního podnikatele Petra Syrovátka ze SYNER Group,
Jedna z historických školních budov v centru Liberce neměla od revoluce důstojné zázemí pro místní děti. Situace se ale mění k lepšímu. U druhého
Příběh Lesního koupaliště tak nějak odráží péči Liberce o veřejný prostor a svůj majetek vcelku za posledních šest let. Ačkoliv má město od státu
V Liberci se péči o veřejný prostor příliš nedaří. Co ale zanedbává radnice, nahrazují občanské aktivity. Jedním z příkladů instalace sochy Ikara na libereckém