nášLiberec

Search

Pořádný tunel: u arény vznikne propustek za 76 milionů

Správa železnic, Liberecký kraj i město Liberec se složí na rekonstrukci tunelu u arény, jehož cena opět překvapí. Nový propustek, který nahradí současný funkční a který ani není v majetku Liberce, vyjde na neuvěřitelných více jak 76 milionů korun.

Liberec je známý tím, že se zde často staví, k radosti místních i přespolních stavebních firem, za výrazně vyšší peníze, než je tomu jinde. A pokud je to v zájmu zmíněných firem, bývá to i pravidlem.

Příkladem může být rekonstrukce propustku pod tratí v libereckém Růžodole, který má zejména zefektivnit přístup do zdejší Home Credit Areny, kterou má za kritizovaných podmínek od města pronajatou společnost ze stáje SYNER Group.

Minulý pátek se, za účasti politiků kraje i města, slavnostně otevírala stavba nového propustku, jehož dosavadní předchůdce slouží Liberečanům již 125 let. Při vší té slávě a tiskových i jiných zprávách se ale vytratila jedna podstatná věc. Cena.

Z marketingového hlediska zcela právem. Její cena je totiž zarážející. 76,2 milionů korun s DPH. Liberecký kraj přispěje na stavbu šesti miliony a město Liberec, které je ve společných akcích s krajem poslední roky zvyklé platit výrazně více, má na rekonstrukci přispět částkou 21,4 milionů korun včetně DPH. Tunel navíc není v majetku ani kraje, ani města, ale Správy železnic. Zakázku získala společnost Strabag.

Na slavnostním spuštění dalšího libereckého tunelu se sešli zástupci města, kraje, Správy železnic i stavební společnosti

Vedení města i kraje argumentovalo, jako nedávno i primátor Liberce Jaroslav Zámečník (STAN(Starostové pro Liberecký kraj), že propustek je těsný, temný a že se v něm lidé bojí. Oproti současným dvěma metrům se podchod rozšíří o více než dvojnásobek a bude také vyšší – z 1,85 na 2,5 metru – a osvětlený. Bude mít i pruh pro cyklisty.

„Zvýší se tím nejen komfort, ale hlavně bezpečnost mimo jiné pro děti a studenty, kteří tudy denně procházejí. Vytvoří se kvalitní propojení obou rozdělených částí města. Součástí nového podchodu bude i bezbariérová rampa, bezpečné schodiště a přechody. Východ do ulice 28. října se zcela promění, počítáme tady i s výsadbou,“ říká náměstek primátora pro architekturu, veřejný prostor a dopravní stavby Jiří Janďourek (STAN/Starostové pro Liberecký kraj).

Ne každý je ale z této stavby v Liberci nadšený. „21 milionů z městské kasy do cizího majetku (tohle není města, asi máme vše v pořádku…) za to, že se na úzké chodníky napojí tunel, kterým by mohla obousměrně projíždět auta?“ ptala se například zastupitelka za Zelené/Liberec otevřený lidem Zuzana Kocumová. „Ale to už je v Liberci zvykem. Nač dělat věci levně a efektivně, nebo chtít nápravu po tom, komu majetek patří, když tam město může vyhodit desítky milionů z městské kasy…“ dodala ironicky zastupitelka Kocumová.

Subscribe
Upozornit na
32 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Zfušované výběrové řízení na plavecký bazén v Liberci, které se dle protikorupční policie odehrávalo pod přímou kontrolou kontroverzního podnikatele Petra Syrovátka ze SYNER Group,
Jedna z historických školních budov v centru Liberce neměla od revoluce důstojné zázemí pro místní děti. Situace se ale mění k lepšímu. U druhého
Příběh Lesního koupaliště tak nějak odráží péči Liberce o veřejný prostor a svůj majetek vcelku za posledních šest let. Ačkoliv má město od státu
V Liberci se péči o veřejný prostor příliš nedaří. Co ale zanedbává radnice, nahrazují občanské aktivity. Jedním z příkladů instalace sochy Ikara na libereckém