Město nakoupilo nové lavičky. Kus za 18 tisíc. Problém péče o veřejný prostor ale neřeší

Liberečanům budou ve veřejném prostoru sloužit nové lavičky. Město jich zatím nakoupilo dvacet a již se instalují v ulicích. Milá pozornost ostře kontrastuje s úrovní péče o zeleň a veřejný prostor, která v posledních letech v Liberci prudce upadá.

Vedení města nakoupilo pro Liberec 20 nových laviček, jeden kus vyšel městskou kasu na cca 18 tisíc včetně DPH a již se instalují v ulicích města. Městu je dodala společnost Streetpark, s.r.o.

Instalovány jsou již například na Masarykově ulici v Liberci, před Galerií Lázně, ale podle vyjádření náměstka primátora pro zeleň a veřejný prostor Jiřího Janďourka (STAN/Starostové pro Liberecký kraj) město plánuje i další místa, kde se objeví.

Město sice instaluje nové lavičky, ale oblíbená Masarykova třída vypadá na dohled od nich takto: jako rozježděné parkoviště. Město problém neřeší.

Nicméně právě Masarykova ulice je v posledních letech výmluvnou ukázkou toho, v jakém stavu je veřejný prostor a zeleň v Liberci. Tato, kdysi nejvýstavnější, třída v Liberci, která slouží nejen místním, ale i celému městu a návštěvníkům, je v současné době ve velmi špatném stavu.

Chodníky jsou rozježděné auty, stejně jako okolní zeleň, o kterou se nikdo nestará, často je plná odpadků. Je to důsledek politiky současného vedení města, které při svém nástupu jako jednu z prvních věcí osekalo výdaje na veřejnou zeleň z 16 milionů na dva miliony. A to posledních šest let silně znát.

Nové lavičky snad nebudou moc na obtíž těm, kteří si zvykli parkovat na chodníku. V Liberci mají zelenou

Dalším důvodem je i dopravní strategie (respektive její nedodržování, navzdory přijatým vlastním zásadám) současné koalice, která svými kroky, jak informuje Náš Liberec, stahuje automobilovou dopravu do centra, když pro ni vytváří další a další podmínky.

Například i podle primátora Jaroslava Zámečníka (STAN/Starostové pro Liberecký kraj) je bezohledné černé parkování velikým problémem, nicméně vedení města s ním systémově nic nedělá a městská policie, přes veškerou svou snahu, nemůže se současným rozpočtem problém uspokojivě řešit. Přitom město Liberec má, díky inflaci, poslední roky rekordní příjmy, které mu do rozpočtu přináší stovky milionů navíc.

Subscribe
Upozornit na
16 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Opozici se nepodařilo odvolat primátora Jaroslava Zámečníka, za jehož úřadu se na liberecké radnici, dle policie, rozbujel nebývalý korupční systém. Hlasující koalice Starostů, ANO,
Policejní zjištění, které má Náš Liberec k dispozici, ukazují, jakým způsobem byla, dle detektivů, bývalým náměstkem Petrem Židkem z ODS a podnikatelem Petrem Syrovátkem
Možná nejambicióznější projekt Libereckého kraje za posledních deset není v dobré kondici. Kolem plánů na vybudování obří fotovoltaické elektrárny v Ralsku krouží lobbisté i
Politické vedení města Liberce je v krizi kvůli rozsáhlé policejní akci, která vypovídá o nebývalé korupci na zdejším magistrátu. Primátor dnes představil kroky, kterými