Policejní razie v Liberci cílí na údajný korupční systém. Prošetřován je i majitel Syneru

AKTUALIZACE: Dnešní policejní zátah v Liberci, o kterém ráno Náš Liberec informoval jako první, se netýká jedné zakázky, ale celého korupčního prostředí, které se podle mužů zákona za vlád STAN/Starostů pro Liberecký kraj, ANO, ODS a Pirátů rozbujelo na libereckém magistrátu. Zadrženi byl náměstek primátora Petr Židek z ODS a vedoucí odboru správy veřejného majetku Lukáš Hýbner.

Mezi zadrženými je náměstek primátora Petr Židek z ODS, nebo například vedoucí oddělení správy veřejného majetku Lukáš Hýbner. Vedle nich prošetřuje policie dalších pět lidí. Během dne se objevila informace, že mezi zadrženými by měl být i další náměstek primátora, Jiří Šolc, nestraník za ANO.

Naší redakci se ale s ním podařilo mluvit a ten to popřel. „Zadržen jsem nebyl a ani mi nebylo sděleno obvinění,“ uvedl Jiří Šolc. „Jakožto odpovědný náměstek ale poskytuju policii řaádnou součinnost, odevzdávám požadované dokumenty a podobně. Proto jsem nebyl k zastižení,“ vysvětlil Šolc svou dnešní nepřítomnost na úřadu.

Policií je prošetřován ale i jeden z majitelů společnosti Syner Group. Náš Liberec nedávno informoval o nadstandardních vztazích mezi dnes zadrženým náměstkem Petrem Židkem a jedním z majitelů Syneru, kterým je Petr Syrovátko, rovněž člen liberecké ODS.

Dalším kontroverzním podnikatelem, který je v případu prošetřován je bývalý liberecký politik a úředníka pozdější souputník Syneru, Josef Nadrchal a jeho firma Investing CZ. Nadrchalova Investing CZ je dlouhodobě kritizována, že místo veřejného zájmu, za který je v zakázkách placena, spíše spolupracuje se stavebními firmami a ve výsledku se stavby prodražují. Majitel Investing CZ Josef Nadrchal je také známý svými přátelskými styky s majiteli liberecké společnosti Syner, která spolu s Investing CZ čelila žalobě za tunelování veřejných financí během MS v lyžování 2009.

Roli Investing CZ kritizoval nejen státní zástupce u soudu, ale i Nejvyšší kontrolní úřad. Výsledkem bylo, že začátkem loňského roku musela Technická univerzita Liberec doplatit státu 25 milionů korun, byť u soudu s Investing CZ a Synerem nebyl nikdo odsouzen.

Nicméně právě i za koalice Starostů, ANO, ODS na liberecké radnici se Nadrchalově firmě dařilo. Náš Liberec například informoval o nestandardním získávání zakázek, jako například, když společnost získala z ruky funkci technického dozoru investora u opravy Liebiegova zámku, který realizovaly společnosti CL-Evans a Metrostav a kdy se stavba ohromným způsobem prodražila.

Podle informací naší redakce se policejní zátah zaměřuje na několik případů veřejných zakázek. Roli by měl hrát milionový tendr na bazén, který měl na starosti právě Petr Židek z ODS, ale i další menší zakázky, jako například opravy komunikací, které získávala například společnost Bagro-Trans, s.r.o., která získala za posledních 5 let zakázky od města Liberec zhruba za 30 milionů korun.

Zakázky spolu nesouvisí věcně, ale spojují je jednotliví aktéři z řad politiků a úředníků a policie pojala celý zásah masivně proto, aby pokryla celou síť.

Pro zadrženého Petra Židka to není první zkušenost s policií. Jeho jméno se na veřejnosti objevilo již roce 2009, kdy byl policií zatčen kvůli korupci na ministerstvu vnitra. Díky své stranické knížce a se stal za tehdejšího kontroverzního ministra vnitra Ivana Langera (ODS) šéfem miliardového projektu na modernizaci policejních služeben P1000. Tento projekt byl kritizován samotnými policisty jako „Potěmkinova vesnice“, která slouží k vytažení stovek milionů evropských peněz.

Dlužno dodat, že Petr Židek nakonec nebyl obviněn. Nicméně následné audity projektu, za který odpovídal, a které nechali udělat Langerovi nástupci v ministerské funkci, odhalily rozsáhlé plýtvání a také například dělení zakázek tzv. „salámovou metodou“, aby nemusely splňovat tvrdší kritéria výběrových řízení. Často se rovněž pohybovaly těsně pod částkou dvou milionů korun, která je hranicí pro výběrové řízení a podezřele je tak dostávala jen jedna firma.

Subscribe
Upozornit na
25 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Veřejná zakázka na rekonstrukci budovy URAN pod libereckým nádražím, kterou měl podle policie ovlivňovat majitel Syneru Petr Syrovátko, se opět prodražuje. Tentokrát o 17
Před měsícem libereckou politickou scénou otřásl nebývale velký policejní zásah. Po počátečním šoku přišly od zdejších politiků různé reakce, ale i nevybíravé a nepodložené
Vedení Libereckého kraje si chystá odsouhlasit, a to ještě před podzimními volbami, další kontroverzní projekt, ze kterého budou mít radost zejména lídři stavebního trhu.
Investigativní pořad České televize Reportéři ČT opět spojil síly s naší redakcí, aby celé zemi ukázal, nakolik klientelismus a zájmy vlivných podnikatelů ovládají libereckou