Dva miliony a luxusní byt na Perštýně. Tak podle policie šéf Syneru Syrovátko uplácel náměstka z ODS Židka

Náš Liberec přináší exkluzivní materiál, který ukazuje, jak majitel zdejší stavební firmy, dle policie, uplácel náměstka primátora Liberce. Podle detektivů Petr Židek z ODS pro stavebního bosse Petra Syrovátka pracoval na povel, často zcela proti zájmům většiny obyvatel města. Jednalo se o kontroverzní politická rozhodnutí, o nichž v minulosti informoval Náš Liberec.

Náměstek primátora pro majetkovou správu, sport a sportovní infrastrukturu Petr Židek z ODS byl obviněn z korupce a hrozí mu 12 let za mřížemi. Jak informoval Náš Liberec, je ale pod dvou dnech v cele předběžného zadržení zpět v práci a úřaduje mezi zdmi magistrátu a je placen z daní občanů. A za co že si policejní obvinění vysloužil?

Téměř dva miliony a luxusní byt na Perštýně

Podle policie mu majitel společnosti SYNER Group (dále jen Syner), a to jakožto její představitel, tak i jako soukromá osoba, platil za řadu úkolů, které měly obohatit Syner i jeho osobně. Úplatky pro Židka šly přes společnost T i V , spol. s.r.o., a to ve výši 1 700 650 Kč jakožto kompenzaci za období v letech 2018 až 2022, kdy ještě Židek nebyl náměstkem primátora Jaroslava Zámečníka (STAN/Starostové pro Liberecký kraj), ale pouze řadovým radním, jemuž náležela odměna zhruba 12 tisíc korun měsíčně.

Další úplatky směřované od Petra Syrovátka k Židkovi byly ještě zajímavější. Syrovátko nabídl náměstkovi primátora přednostně byt (včetně zařízení) na Perštýně, kde jeho Syner staví pro společnost LIF, bytový komplex Nový Perštýn.

Oba se, dle policie, měli dohodnout, že byt bude napsán na dceru Petra Židka pomocí fiktivní hypotéky, kterou v budoucnu uhradí právě Petr Syrovátko ze Syneru. Připomeňme, že na Novém Perštýně se byty dnes nabízejí od 7,2 do 12 milionů korun.

Stejně tak Petr Syrovátko, podle detektivů Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ), platil kampaň ODS společně se Sportovci, a to částkou 350 000 Kč.

A co, podle kriminalistů, za tyto výhody Židek pro Syrovátka zařizoval? O většině detektivy popisovaných skutečností, již v minulosti psal náš web.

Miliony pro arénu nad rámec covidových kompenzací

NCOZ například tvrdí, že Židek měl na pokyn Syrovátka aktivně prosadit vyplacení téměř deseti milionů pro společnost SFM Liberec, která spadá do holdingu SYNER Group a pro město za kontroverzních podmínek provozuje zdejší Home Credit arénu. Tato částka byla vyplacena nad rámec kompenzačních opatření během covidu, kdy zástupci SFM Liberec doslova vyhrožovali městu, že odstoupí od smlouvy a aréna (a s ní i město) se tak dostane do problémů. Kolem požadavků bylo tehdy veliké politické dusno, o němž Náš Liberec informoval.

Aby byty v Liberci nebyly levné a stavět mohl jen Syner…

NCOZ tak tvrdí, že Židek aktivně loboval za zájmy Syneru i LIF, a to ve věci výstavby bytových komplexů Nový Perštýn a Nová Kunratická. Na přímé pokyny Petra Syrovátka prosazoval kontroverzní směnu pozemků, de Liberec přišel o svůj podíl na Kunratické a město tím i možnost mluvit více do cen bydlení. Městu jsou zatím, jak informoval Náš Liberec, přitom získané pozemky úplně k ničemu. Tuto směnu silně kritizovala místní opozice, která ji několikrát napadla.

Židek, dle policie, zabránil i vzniku překladiště odpadů kolem Kunratické, a to na povel Petra Syrovátka, který měl tak obavu, aby se mu nesnížila cena bytů, které zde Syner již staví. Stejně tak měl aktivně vystupovat proti konkurenčnímu developerskému projektu v areálu bývalé Textilany, a to jak ze své funkce v Radě města, tak i z pozice předsedy dozorčí rady libereckého dopravního podniku. Člen ODS Petr Syrovátko se i zde obával, aby vlivem konkurence nemusely zlevnit jeho byty.

Pozemek pro firmu z Kypru

Obvinění Židka se rovněž týká i podezřelého prodeje pozemků, na který upozornil Náš Liberec, a to v areálu nové bytové výstavby kolem Masarykovy ulice, kterou realizoval Syner skrze firmu s utajovanými vlastníky z Kypru.

URAN a S Tower

Stejně tak policisté obviňují Petra Židka, že za úplatu se pokoušel prosadit nákup budovy S tower, kterou Syner dlouhodobě pronajímal Úřadu práce a následně pro ni neměl využití, což popisoval několikrát i Náš Liberec.

Židek se měl, dle policistů, snažit i mařit veřejnou zakázku na rekonstrukci budovy URAN, aby se do ní nemohli vrátit úředníci. I o těchto snahách Petra Židka a o spoustě podezřelých okolností kolem rekonstrukce URAN, několikrát psal Náš Liberec již v minulosti.

Navíc podle policie měl Syrovátko dohodnout, prostřednictvím Židka i vítěze, rekonstrukce budovy URAN, kterým se stala společnost CMS pro rekonstrukci objektu URAN, která je složená z firem CL-EVANS, Metrostav DIZ a STAPROM CZ. Připomeňme, že původně se měla cena díla pohybovat kolem 80 milionů, dnes ještě není hotové za 142 milionů…

Bazén

Pokud se obvinění policie potvrdí, tak Petr Syrovátko ze Syneru naprosto šokujícím způsobem zasahoval do veřejné zakázky na bazén. Nejenže mu Židek měl pomoci prosadit dražší, miliardovou variantu oproti desetkrát levnější, experty navrhované postupné rekonstrukci z ČVUT, ale, dle policie, měl Syrovátko vybírat přímo administrátory této historicky nejdražší liberecké zakázky, znalce a zároveň ovlivňovat i podobu zadávací dokumentace, aby se výběrového řízení mohl účastnit jen úzký okruh firem.

A to vše i za pomoci Židka, který mu byl poslušný a například mu nosil informace i pomocí flashdisku.

Nicméně díky práci opozice, a to zejména Jindřicha Felcmana ze Zelených/Liberce otevřeného lidem a také medializace podezřelých skutečností a otazníků kolem veřejné zakázky na bazén, na které se významně podílel i Náš Liberec, dostali oba obvinění strach, že by se jejich, dle NCOZ trestná činnost mohla prozradit a Syner se rozhodl soutěže neúčastnit. Zakázku nakonec vyhrál Metrostav DIZ.

Policejní obvinění náměstka primátora Petra Židka i podnikatele Petra Syrovátka, který se již vrátil do republiky a převzal obvinění (které odmítá), jsou stejně tak rozsáhlá i šokující a Náš Liberec se jejich údajné trestné činnosti, za kterou jim hrozí vysoké tresty, bude věnovat v blízké budoucnosti.

Subscribe
Upozornit na
53 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Zastupitelstvo města odsouhlasilo zvýšení daně pro velké firmy, jejichž podnikání a zejména areály zatěžují městskou infrastrukturu. Týká se to samozřejmě i velkých stavebních společností.
Jedna z libereckých ostud by se mohla stát minulostí. Chátrající redernovský zámek, který doplatil na privatizace 90. let minulého století, by se konečně mohl
Veřejná zakázka na rekonstrukci budovy URAN pod libereckým nádražím, kterou měl podle policie ovlivňovat majitel Syneru Petr Syrovátko, se opět prodražuje. Tentokrát o 17
Před měsícem libereckou politickou scénou otřásl nebývale velký policejní zásah. Po počátečním šoku přišly od zdejších politiků různé reakce, ale i nevybíravé a nepodložené