Primátor Zámečník vidí za korupcí na radnici pouhé selhání jednotlivců. Opozice chce jeho odvolání

Politické vedení města Liberce je v krizi kvůli rozsáhlé policejní akci, která vypovídá o nebývalé korupci na zdejším magistrátu. Primátor dnes představil kroky, kterými chce prošetřit veřejné zakázky a rád by, aby jej policie zbavila mlčenlivosti. Opozice ale žádá jeho odvolání s tím, že mu nevěří, že šlo o selhání jednotlivce, musí podle ní vyvodit odpovědnost a odstoupit.

Primátor Liberce Jaroslav Zámečník (STAN/Starostové pro Liberecký kraj) v závěru minulého týdne zadal mimořádnou kontrolu, která se zaměří na veřejné zakázky města. Rozhodl tak v reakci na nedávný zákrok Policie ČR a postup státního zastupitelství, které skončily obviněním několika osob a uvalením vazby na dnes již bývalého zaměstnance magistrátu.

Zároveň se písemně obrátil na státní zastupitelství a Policii ČR, které žádá o spolupráci a stanovisko, zda město může v souladu se zákony ČR dál pokračovat v přípravě projektů a zakázek, včetně chystané komplexní rekonstrukce městského plaveckého bazénu.

Odbor kontroly má nyní za úkol se zaměřit například na veřejné zakázky odboru majetkové správy, kde působil dosavadní a nyní vyšetřovaný vedoucí. A to v období od května 2020, kdy tento zaměstnanec do pozice šéfa odboru nastoupil. Jedná se o zakázky, které město soutěžilo přes portál veřejného zadavatele (46 zakázek), ale i ty menší, které dnes již bývalý vedoucí odboru zadával přímo (cca 2 000 zakázek).

Primátor Jaroslav Zámečník také oslovil Transparency International a má příslib jejich pomoci.
Současně předloží radním města návrh na prověření průběhu největší zakázky na zmíněný plavecký bazén.

„Kromě toho jsem požádal také o to, zda bych mohl být zbaven mlčenlivosti, kterou jsem detektivům Národní centrály organizovaného zločinu (NCOZ) v souvislosti se zásahem podepsal. V roli primátora mám povinnost směrem k občanům, ale i kolegům v radě a zastupitelstvu, kteří se mě ptají, jaké kroky v této věci činím. Na řadu jejich dotazů bohužel nemohu opovědět, ačkoliv bych rád. Porušil bych tím právě slib mlčenlivosti,“ upozornil liberecký primátor Jaroslav Zámečník.

V souvislosti se zásahem policie obvinila jednoho dnes již bývalého náměstka Petra Židka (vyloučen z ODS), který rezignoval na své funkce ve vedení města. A dále bývalého vedoucího odboru.

„Nic zatím nenasvědčuje tomu, že by šlo o cokoli jiného, než jejich individuální selhání. Protože například i systém zadávání a kontrol veřejných zakázek máme přísnější, než vyžaduje zákon. Na radnici pracují stovky profesionálů a poctivců z řad úředníků i zastupitelů, kteří si nezaslouží být obviňováni z nějakých nekalostí,“ dodává primátor Jaroslav Zámečník.

Opozice: o žádné selhání jednotlivců nejde, primátor Zámečník musí nést odpovědnost

Podle opozičních zastupitelů za Zelené/Liberec otevřený lidem je ale reakce vedení města na aktuální korupční kauzu je naprosto nedostatečná. Argumentují tím, že u všech rozhodnutí, který ex-náměstek Židek ve vedení města manipuloval, mu asistovali jeho koaliční partneři. Zelení tvrdí, že se současné vedení města snaží zamést celou záležitost pod koberec jakožto selhání jednotlivce, a to podle nich není na místě. Primátor Zámečník má, dle opozice, za aktuální krizi přímou politickou odpovědnost a měl by z ní vyvodit důsledky.

„Všechna rozhodnutí zvýhodňující společnost Syner nemohl Petr Židek dělat sám. Byl jen jeden člen z celkem jedenáctičlenné rady. Je alibismus ostatních koaličních stran, když se veškerou vinu snaží nyní shodit pouze na něj,“ komentuje aktuální události předseda zastupitelského klubu Liberec otevřený lidem, Jindřich Felcman.

Právě opoziční klub Liberce otevřeného lidem všechny zmíněné kauzy jako jediný opakovaně kritizoval a zpochybňoval. Zástupci koalice ale na tuto kritiku nedbali.

Zuzana Kocumová doplňuje: „Pověst liberecké ODS, Petra Židka a jejich vazby na společnost Syner byly v Liberci dlouhé roky všeobecně známou věcí. Je tak těžko pochopitelné, že primátor Zámečník Petra Židka i přesto dvakrát přizval do koalice. Byť ty čtyři hlasy ODS v široké koalici z roku 2018, ani z roku 2022, pro zajištění většiny nepotřeboval. V roce 2022 mu pak dal dokonce na starost největší stavební zakázku v novodobých dějinách města, miliardovou opravu libereckého bazénu.“

Dle zastupitelů za Zelené/Liberec otevřený lidem tak musí primátor Zámečník z této situace vyvodit osobní odpovědnost.

„Primátor Zámečník buď při tvorbě koalice projevil poslušnost místním zákulisním hráčům, nebo naivitu a hloupost. Oboje představuje zásadní politické selhání. Toto selhání je navíc zesíleno současným postupem, kdy není schopný na aktuální krizi adekvátně reagovat,“ doplňuje Felcman.
Jeho kolega z klubu LOL, Josef Šedlbauer, ho doplňuje: „Primátor nyní vyjadřuje překvapení, do médií sděluje, jak je šokovaný. Ovšem prozatím neprovedl jediné konkrétní opatření, neformuloval jediný konkrétní návrh, který by mohl důvěru lidí ve férové fungování radnice navrátit.“

Za zastupitelský klub Liberce otevřený lidem k tomu jmenuje konkrétní návrhy, které měly být primátorem Zámečníkem ihned provedeny:


1) Okamžité ukončení spolupráce s právní firmou a odbornými znalci ve věci výběrového řízení na stavebního dodavatele opravy bazénu. Z dostupných informací vyplývá, že tyto osoby byly Petrem Židkem najaty na základě pokynů od Petra Syrovátka.


2) Okamžitý zákaz zadávání zakázek na technický dozor staveb úředníky či členy rady města na přímo, i u zakázek malého rozsahu. Nastavení procesu, kdy budou tyto zakázky zadávány náhodným výběrem. Z dostupných informací totiž vyplývá, že osoby vykonávající technický dozor postupovaly v součinnosti se stavebními firmami a schvalovaly jim vymyšlené vícepráce.


3) Okamžité prověření všech kroků týkajících se přípravy developerského projektu na území bývalé Textilany. Odstavení od funkce všech osob, které Petrovi Židkovi ať už na radnici či v dopravním podniku pomáhaly zdržovat tento developerský projekt.


4) Okamžité zahájení projektování městských bytových domů na Papíráku, případně na dalších městských pozemcích (např. ul. Tálínská). Tím jednoznačně ukázat developerům napojeným na místní politiky, že město bude kartelizaci trhu s bydlením aktivně čelit vlastní výstavbou.


5) Okamžitá příprava vnitřní směrnice, která zamezí prodej pozemků města do rukou společností s anonymními vlastníky. A to v reakci na pochybný prodej pozemku v blízkosti Masarykovy ulice společnosti utajeně navázané na společnost Syner.

Subscribe
Upozornit na
23 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Před měsícem libereckou politickou scénou otřásl nebývale velký policejní zásah. Po počátečním šoku přišly od zdejších politiků různé reakce, ale i nevybíravé a nepodložené
Vedení Libereckého kraje si chystá odsouhlasit, a to ještě před podzimními volbami, další kontroverzní projekt, ze kterého budou mít radost zejména lídři stavebního trhu.
Investigativní pořad České televize Reportéři ČT opět spojil síly s naší redakcí, aby celé zemi ukázal, nakolik klientelismus a zájmy vlivných podnikatelů ovládají libereckou
Projekt „Nové mokřady a tůně jako místa pro biodiverzitu v Libereckém kraji 2021 – 2024“, podporovaný Finančním mechanismem Norska 2014 – 2021 v rámci