Ukazuje se projekt FVE elektrárny v Ralsku jako fiasko?

Možná nejambicióznější projekt Libereckého kraje za posledních deset není v dobré kondici. Kolem plánů na vybudování obří fotovoltaické elektrárny v Ralsku krouží lobbisté i policie, výstavba navíc nedostala povolení od ČEZ.

V programovém prohlášení koalice STAN/Starostů pro Liberecký kraj, ODS a Pirátů z roku 2020 se sice píše, že kraj bude podporovat rozvoj fotovoltaiky a obnovitelných zdrojů energie, ale skutečnost je před koncem volebního období v tomto ohledu zcela tristní. Liberecký kraj vybudoval za 3,5 roku jednu malou FVE elektrárnu na jedné střeše ze svých budov.

Významný moment, v zatím neúspěšném snažení kraje, přišel s ruskou agresí na Ukrajinu v roce 2022. Tehdy celou Evropou rezonovaly obavy z budoucího nedostatku energií. Vedení Libereckého kraje proto přišlo s megalomanským plánem.

Tím měla být elektrárna v bývalém vojenském prostoru v Ralsku, jejíž výkon by mohl být až 104 MWh ročně, by mohla významně změnit energetickou soběstačnost Libereckého kraje a snížit náklady kraje na energie, které by následně mohl využít pro lepší veřejné služby.

Jak upozornil Náš Liberec, výstavba FVE elektrárny je jedním z důvodů, proč v úterý 9. dubna byla provedena domovní prohlídka u hejtmana Martina Půty (STAN/Starostové pro Liberecký kraj). Náš Liberec již také loni v únoru informoval, že se v této záležitosti hejtman schází s představiteli ČEZ, potencionálních investorů, ale například i s politiky s problematickou pověstí jako je Stanislav Polčák ze STAN, jehož jméno je známé skrze styky s osobami obviněnými v kauze Dozimetr. Od Polčáka Půta také získal šifrovaný telefon, jak informovala česká média.

O vybudování elektrárny má zájem pět uchazečů, z nichž ovšem žádný nesplnil původní vstupní podmínky. Liberecký kraj je tedy zmírnil a zatím proběhlo první kolo předběžných tržních konzultací a čeká se na vyhodnocení druhého.

„V současnosti se zpracovává druhé kolo předběžných tržních konzultací, a to ve spolupráci s advokátní kanceláří,“ uvedl na dotaz zastupitelů na včerejším zasedání Zastupitelstva Libereckého kraje náměstek hejtmana pro ekonomiku Zbyněk Miklík z Pirátů, který má projekt na starosti.

Piráty, kteří jsou věrným spojencem Starostů a ODS a jsou tradičně tolerantní vůči jejich korupčním kauzám, neznepokojují ani aktivity protikorupční policie ohledně FVE elektrárny v Ralsku.

„Vzhledem k tomu, že nikdo za Piráty nebyl policií ani kontaktován a z vyjádření dotčených osob vyplývá, že jsou vázány mlčenlivostí, nemáme k dispozici ani žádné informace k probíhajícím úkonům ze strany policie,“ uvedli Piráti Libereckého kraje ve svém prohlášení. „Otevřenost a transparentnost jsou pro nás základními hodnotami. Nevyhýbáme se odpovědím, ale současně si je nebudeme vymýšlet,“ dodali.

Za výstavbu FVE elektrárny v Ralsku se nejvíce angažoval hejtman Martin Půta, ale na zasedání zastupitelstva v této věci za něj odpovídal právě Zbyněk Miklík z Pirátů. Původně chtěli opoziční zastupitelé za ANO kvůli aktuální korupční kauze odvolávat i hejtmana, nakonec se ale spokojili s grilováním Zbyňka Miklíka.

Projekt je velice nákladný i finančně. V jeho souvislosti se hovoří o potřebě zhruba tří až čtyř miliard investic. Jak by měla být elektrárna financována, nemá ale jasno ani samo vedení kraje.

„Jelikož se jedná o tak nákladnou záležitost, chtěla jsem se zeptat, zda máte představu o financování celého počinu,“ ptala se na zastupitelstvu opoziční zastupitelka a starostka České Lípy Jitka Volfová. „Diskutujeme a konzultujeme více možností,“ odpověděl ji náměstek Zbyněk Miklík v obecné rovině.

Velká rána pro plány vedení kraje ale přišla i letos v březnu. ČEZ dal k výstavbě elektrárny nesouhlasné stanovisko. „Stanovisko ČEZ je zamítavé,“ zní v odpovědi pro Náš Liberec v této věci ze strany tiskového odboru Libereckého kraje.

„Já nechci říkat „já jsem vám to říkal“, ale nemůžu si pomoci, přesně před tímto jsem Vás již loni varoval a dnešek mi dává za pravdu,“ uvedl k situaci opoziční zastupitel za ANO a starosta Ralska Miloslav Tůma, který výstavbu obří FVE elektrárny na bývalém letišti v Ralsku kritizuje od začátku.

Přes vyloženě nepříznivý vývoj je pirátský náměstek Miklík přesvědčen, že se projekt podaří. Ten sice před dvěma týdny slíbil na veřejnosti, že například zveřejní jména uchazečů o výstavbu elektrárny, což neučinil, ale sestavil alespoň harmonogram oficiálních kroků Libereckého kraje v této věci.

„V médiích se v minulých dnech objevily informace o zájmu Policie České republiky v souvislosti s přípravou tohoto projektu. Dosud nejsou známy žádné podrobnosti. Zastupitelé Libereckého kraje dnes obdrželi informace o probíhající přípravě FVE Ralsko a pokládáme za správné, aby se s nimi mohli seznámit i občané kraje,“ uvedl Zbyněk Miklík.

Projekt podporuje i hejtman Půta, u kterého kvůli němu policie provedla domovní prohlídku. Ve svém včerejším prohlášení, kde tradičně obvinil policii z politického zadání a snahy jej zničit, uvedl: „Projekt FVE Ralsko považuji za ukázkový způsob využití brownfieldu. Především vzhledem k jeho přípravě, komunikaci s městem Ralsko a skupinami využívajících formálně i neformálně bývalé letiště a jeho okolí. A současně také pro využití předběžných tržních konzultací k přípravě konečného zadání projektu, který připravujeme na červen 2024. Cílem kraje je vznik energetického zdroje, který umožní v budoucnosti zásobovat naše nemocnice, domovy seniorů, školy a kulturní instituce obnovitelným zdrojem energie vyrobené na území Libereckého kraje.“

Subscribe
Upozornit na
34 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Před měsícem libereckou politickou scénou otřásl nebývale velký policejní zásah. Po počátečním šoku přišly od zdejších politiků různé reakce, ale i nevybíravé a nepodložené
Vedení Libereckého kraje si chystá odsouhlasit, a to ještě před podzimními volbami, další kontroverzní projekt, ze kterého budou mít radost zejména lídři stavebního trhu.
Investigativní pořad České televize Reportéři ČT opět spojil síly s naší redakcí, aby celé zemi ukázal, nakolik klientelismus a zájmy vlivných podnikatelů ovládají libereckou
Projekt „Nové mokřady a tůně jako místa pro biodiverzitu v Libereckém kraji 2021 – 2024“, podporovaný Finančním mechanismem Norska 2014 – 2021 v rámci