Korupce a bazén: co bude dál?

Budoucnost bazénu, jehož rekonstrukci podle policie pro radnici řídil kontroverzní podnikatel a majitel Syneru Petr Syrovátko, je nejistá. Město jej může znovu otevřít nebo, dle policie, zmanipulovanou zakázku dotáhnout do konce.

Plavecký bazén je již od začátku dubna zavřený a probíhají v něm vyklízecí a demoliční práce, aniž by současné vedení města vědělo, co s ním bude. Kartami totiž zamíchala velká policejní razie, která zdokumentovala rozsáhlou korupci, která ovládla po roce 2018 libereckou radnici, kde od té doby vládnou STAN/Starostové pro Liberecký kraj, ANO, ODS a od roku 2022 i Piráti.

„Chtěla jsem se zeptat, jakým způsobem máte prověřenou zakázku na bazén, zda je pravda, že zvažujete variantu, že se bazén znovu otevře a jak tedy bude situace kolem něj vypadat dál?“, ptala se na zastupitelstvu Zuzana Kocumová ze Liberce otevřeného lidem.

„My jsem na mimořádné Radě města chválili prodloužení společnosti Bazén Liberec do konce června tak, aby na pětadvacítce mohlo probíhat alespoň plavání sportovních klubů,“ uvedl primátor Jaroslav Zámečník (STAN/Starostové pro Liberecký kraj).

„Já jsem telefonoval se společností Frank Bold a ještě s advokátní kanceláří a Havel a Partners s tím, že jsem jim poslal poptávku, aby nacenili případné převzetí administrace, ale to ještě musí odsouhlasit Rada města. Zároveň jednáme s advokátní kanceláří Havel, Řande Legal a chceme se s nimi dohodnout na návrhu odstoupení od smlouvy. Zatím to vypadá na dohodu, jinak tam je jednoměsíční výpovědní doba,“ dodal primátor Zámečník s tím, že se zajímá i výkaz výměr plánovaných prací.

Primátor komentoval situaci kolem administrátora zakázky, kterého měl, dle policie, přímo vybírat obviněný majitel Syner Petr Syrovátko, a to skrze dnes rovněž obviněného a již bývalého náměstka primátora Petra Židka (vyloučen z ODS). Ten měl zakázku na rekonstrukci bazénu na starost. Informace o ovlivňování zakázky přinesl Náš Liberec v minulých dnech.

„Myslím, že se ukazuje, že zavřít bazén, aniž byste měli jasného dodavatele, byla velká chyba. Ale vracím se ještě k té otázce: co tedy bude dál? Je ve hře, že se bazén otevře?,“ znovu se ptala Kocumová.

„Ta varianta je ve hře, ale vyžádala by si, dle mého, tři až šest měsíců, aby se znovu dal dohromady dnes již rozpuštěný tým bazénu a znovu uzavřeli všechny smlouvy,“ odpovídal zastupitelce Kocumové Robert Korselt z TOP 09, který dostal místo jednatele společnosti Bazén Liberec s.r.o.

Podle ČTK Korselt minulý týden zpochybnil i závěry policie. „Je velký otazník o jakou korupční kauzu se jedná. My ty informace nemáme. Všichni asi čerpáme jenom z médií a je velký otazník, co se píše v médiích, co to vlastně znamená. Musíme počkat. Že bude někdo obviněn, ještě neznamená, že se to opravdu stalo,“ řekl Korselt, jehož jméno je spojeno i s kontroverzním nákupem technologií za šest milionů do bazénu, a to jen několik měsíců před jeho uzavřením.

Historicky největší liberecká stavební zakázka na rekonstrukci libereckého bazénu byla vysoutěžena za 906 milionů korun s DPH. Vyhrála společnost Metrostav DIZ, firma, která má své kořeny v prostředí liberecké ODS, nicméně výsledek byl napaden dalším z účastníků a jeho námitkami se dnes zabírá komise, které v minulosti předsedal bývalý náměstek Petr Židek a dnes jeho místo nahradil primátor Jaroslav Zámečník.

Město si zvolilo cestu nákladné rekonstrukce místo dílčích oprav, které by stály 140 milionů korun, jak tvrdil odborný posudek ČVUT. Mezi největší zastánce nákladné rekonstrukce patřila ODS a Petr Židek a Starostové v čele s náměstkem Jiřím Janďourkem (STAN/Starostové pro Liberecký kraj). Ten ale dnes, po policejní razii, dává od zakázky ruce pryč.

„Já s tím nemám nic společného, já jsem se podílel jen na výběru architektonického řešení,“ uvedl pro Náš Liberec Janďourek.

Subscribe
Upozornit na
26 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Včera, 20. května, zemřel akademický architekt Otakar Binar, který byl výraznou postavou architektonického a uměleckého vývoje Liberce od druhé poloviny 20. století. Otakaru Binarovi
Vedoucí odboru správy veřejného majetku na libereckém magistrátu Lukáš Hýbner rezignoval v souvislosti s aktuální korupční kauzou na svou funkci. Policií je obviněn a
Divadlo vpravdě absurdní připomíná vývoj kolem zakázky na rekonstrukci libereckého bazénu, kterou podle policie řídil šéf Syneru Petr Syrovátko. Primátor Jaroslav Zámečník a jeho
Liberečané se konečně dočkají veřejných záchodků. Zásadní stavební akce, kterou město slibuje svým občanům již dlouhé roky, by měla začít v následujících měsících. Radnice