Soud s hejtmanem Půtou začne v září, hrozí mu deset let

Největší korupční kauza v historii regionu, ve které uvízl i hejtman Libereckého kraje Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj) se začne probírat u krajského soudu v Liberci 11. září. Trestní senát nakonec neshledal nic, co by vracel k obžalobě.

Liberecký soudce Petr Neumann shledal, že není nutné nic vracet státnímu žalobci k doplnění. Soud tedy může začít. Termín prvního stání byl stanoven na 11. září 2018. Nejznámější postava případu, liberecký hejtman Martin Půta podle oficiálního vyjádření začátek procesu vítá, protože věří v očištění svého jména. Nicméně v minulosti se jeho advokáti snažili celé řízení napadat, aby k soudu nedošlo.

Případ se týká dvou projektů, které se za evropské peníze chystala realizovat anonymní společnost Iberus, která byla spjatá s politiky liberecké ODS. Tyto projekty, ač byly kritizovány veřejností i některými politiky pro jejich netransparentnost, byly prosazeny na úkor dalších, například opravy kina Varšava. Známý a pro hejtmana osudný se stal projekt na renovaci kapucínského konventu v liberecké Jungmannově ulici, jehož součástí je i kostel sv. Máří Magdalény.

Navzdory nejznámějšímu jménu, které to Půtovo v případu bezpochyby je, rozhodně ale není hlavní figurou celého příběhu. Podle informací naší redakce se mohlo stát, že se k případu dostal až postupně, z pozice hejtmana, do které byl zvolen v roce 2012 a využil u toho svých dobrých kontaktů na manažery Metrostavu, které znal z doby svého působení starosty v Hrádku nad Nisou.

Policie nejprve obvinila v dubnu 2014 osm osob z  trestných činů zneužití pravomoci úřední osoby, přijetí úplatku, poškozování finančních zájmů Evropské unie, podplacení a návodu k trestnému činu zneužití pravomoci úřední osoby. V listopadu byli obviněni další, mezi nimi například i právě Martin Půta. Tomu hrozí až deset let vězení za přijímání úplatku a zenužití pravomoci.

Hrozí jim jednotlivé tresty v sazbách od pěti do dvanácti let. Šest z osmi obviněných byli vzati dokonce do vazby. Mezi nimi někdejší jednatel GEPO, liberecký politik Jiří Zeronik (ODS), šéf zdejšího Metrostavu Jiří Petráň a vedoucí Územního odboru realizace programu – Liberec ROP Severovýchod Bořek Machatý.

Metrostav, který stavbu kostela sv. Máří Magdalény prováděl, dokonce, zcela nestandardně, pokryl svými prostředky s tím, že mu bude proplacena dotace. Policie od začátku ovšem operuje s tím, že stavba byla zhruba o dvacet milionů předražená. Protože jednatel společnosti GEPO Jiří Zeronik byl pravomocně odsouzen pro korupci a figuruje u další kauzy tunelování městského majetku, kterou řeší soud, byl projekt, alespoň před veřejností, označován za rizikový a byly dokonce přijata speciální kontrolní opatření.

Hejtmanovi zlomily vaz policejní odposlechy kolem rekonstrukce kostela sv. Máří Magdalény. Navzdory výše uvedenému o rizikovosti projektu, jak vyplývá z odposlechů, ale hejtman Půta jednal jinak a snažil se protlačit projekt k okamžitému proplacení. Podle odposlechů zveřejněných v obvinění, které sám Martin Půta potají dodal vybraným médiím, zde ale vystupoval velice aktivně a ač byl sám hodnotitelem projektů, plánovala a organizoval s příjemci varianty, které by umožnily co nejrychlejší proplácení dotace pro Metrostav.

Hejtman, podobně jako například premiér Andrej Babiš, svou vinu popírá a hovoří o spiknutí a účelové kampani, aniž by k tomuto ale někdy podal nějaké důkazy. Podobný postoj oběti spiknutí a mučedníka mu dokonce pomohl v krajských volbách 2016, které s přehledem vyhrál. Paradoxně dnes Půtovi Starostové premiéra Babiše za autentické postoje silně kritizují.

Půta není jediným vrcholným představitelem Starostů pro Liberecký kraj, kteří čelí obvinění (v Půtově případě již dokonce obžalobě) z korupce. Náš server přinesl před několika dny informaci, že někdejší krajský radní za Starosty Vladimír Mastník byl rovněž obviněn v souvislosti s napojením na společnost BusLine a postavy stojící za ní. Mastník na rozdíl od Půty na svůj post rezignoval.

Subscribe
Upozornit na
53 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Radnice vydalo Manuál veřejného prostranství pro město Liberec – modrozelená infrastruktura. Má se jednat o vademecum, podle kterého se má nakládat s veřejným prostorem.
Kauza, kterou tento týden otevřel Náš Liberec a ve které jde o podezřelou zakázku na nákup technologií na úpravu vody za 6 milionů pár
Překvapení se nekoná. Podle rozhodnutí komise pro výběr zhotovitele nového plaveckého bazénu na Tržním náměstí a následně i Rady města, by měl bazén stavět
Vedení libereckého bazénu, ve kterém figuruje politik a radní města z TOP 09/Starostů pro Liberecký kraj, zadalo na poslední chvíli zakázku na úpravy vody